Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. svibnja 2016.

Kad trebate potražiti pomoć logopeda?

dječak sin majka mama
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete između druge i četvrte godine savladava 2.500 riječi. Za izgovaranje svih glasova jezika ponekad je potrebno da dijete navrši sedam godina, iako nije preporučljivo toliko čekati

Dijete počinje govoriti s godinu dana. To je tek jedna-dvije riječi (mama, ne…). Potom dodaje "tata”, "baba”, "deda”… Između 12. i 24. mjeseca može raspolagati sa svega desetak do dvadeset riječi. Prava 'eksplozija' govora, a sada već i jezika, nastaje nakon druge godine života, odnosno, između druge i četvrte. Dijete tada savladava čak 2.500 riječi.

Kada bebe počinju pričati?

Beba vokalizira (bolje rečeno, pjeva vokale), guguće, brblja, razdvaja slogove i na kraju izgovara prvu riječ. Ovakvu govornu motoriku prati i ona općenita, što znači da beba najprije okreće glavu lijevo-desno, dovodi ruku u vidno polje, diže glavu, pokreće noge, sjedi (sa šest mjeseci), stoji (sa 10-11 mjeseci) i oko prve godine počinje hodati. Kašnjenje govorne motorike ili motorike općenito uvijek je signal da treba posjetiti logopeda.

Kada je krajnje vrijeme za prve prave riječi?

Pravilan izgovor r, l i lj čeka se do 5. godine

Za izgovaranje svih glasova našeg jezika ponekad je potrebno kako bi dijete sazrelo i do sedme godine, ali nije poželjno čekati toliko dugo. Logopedski tretman, zbog nedostatka u izgovoru glasova, treba započeti s pet godina, a u nekim slučajevima i ranije. Na pravilan izgovor glasova r, l, lj čeka se do pete godine.

Što kad dijete ne zna reći R?

Mucanje predstavlja poremećaj tempa i ritma govora, od kojeg pati 1-3% čovječanstva. Može se ispraviti i kod djece i kod odraslih, ali se najveći uspjesi u liječenju postižu kod djece predškolskog uzrasta.

Mucanje se primjećuje već u trećoj godini

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.