Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. ožujka 2018.

Što kad dijete ne zna reći R?

djeca, vrtić
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete bi do svojih pet i pol godina moralo pravilno izgovarati sve glasove, a smatra se da oko 30 posto predškolske djece ima poremećen izgovor pojedinih glasova. Jedan od češćih glasovnih poremećaja je upravo izgovor glasa R ili rotacizam

Dijete komunicira sa svojom okolinom već s prvih nekoliko tjedana i od ranog djetinjstva počinje i proces usvajanja glasova. Razvoj izgovora glasova je proces koji u većini slučajeva teče relativno brzo i to uobičajenim redoslijedom. U početku se usvajaju glasovi /k/,/g/; /h/, /m, /p/, /b/ koje dijete slaže i spaja sa samoglasnicima, a s vremenom nauči artikulirati i sve ostale glasove. Dijete bi do svojih pet i pol godina moralo pravilno izgovarati sve glasove. Ako dijete to ne čini roditelj bi trebao zatražiti mišljenje i savjet logopeda.

Detaljan vodič: Što bi dijete trebalo znati govoriti do petog rođendana?

Smatra se da oko 30 posto predškolske djece ima poremećen izgovor pojedinih glasova. Kada govorimo o poremećaju izgovora glasova onda govorimo o poremećaju jednog glasa ili skupine glasova, a jedan od češćih glasovnih poremećaja je upravo izgovor glasa R. Nepravilan izgovor glasa /r/ zove se rotacizam.

djeca govor Možda te zanima... Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole Vrtić

U najvećem broju slučajeva upravo su roditelji ti koji će primijetiti nepravilan izgovor glasa /r/ iako treba znati da djeca mogu istodobno imati i druge artikulacijske i/ili jezične poremećaje.

Glas R može biti poremećen na tri načina

Artikulacijsko mjesto na kojem nastaje glas /r/, odnosno način na koji se tvori, je takav da vrh jezika dotiče tvrdo nepce. Potpomognut zračnom strujom vršak jezika treperi, dok većina mase jezika pritom ostaje uglavnom nepomična. Da bismo glas /r/ čuli kao ispravan potrebno je da vrh jezika zavibrira s dva do tri brza, ponovljena udarca.

dijete sramežljiv tužan Možda te zanima... Kako prepoznati da je dijete 'kasni progovarač'? Vrtić

Glas /r/ može biti poremećen na tri načina. Jedan način je kad dijete unutar riječi u potpunosti ispusti glas /r/. Zatim da ga zamijeni s nekim drugim glasom (najčešće /l/, /j/, /v/) ili kada ga izgovara na krivom mjestu pa zvuči kao da je izgovoren stražnjim dijelom jezika (tzv. francusko ili njemačko /r/) ili jednostavno jezik nije dovoljno vibrantan.

Možda te zanima... Utječu li duda i sisanje palca na govorne mane djeteta? Vrtić

Terapijski proces traje do godinu dana

Terapijski proces korekcije glasa /r/ u prosjeku traje oko šest mjeseci do godinu dana (ukoliko je terapija kontinuirana, otprilike dva puta tjedno) te je vrlo teško unaprijed prognozirati kakav će ishod biti i unutar kojeg vremenskog perioda će se problem riješiti. Svako dijete je individua za sebe, svako dijete će doći s različitim predispozicijama i mogućnostima stoga je kod neke djece to relativno brz proces, a kod neke dugotrajan pa čak ponekad u najtežim slučajevima i nerješiv.

Ako vam se čini da vaše dijete ne izgovara neke glasove pravilno, javite se logopedu koji će napraviti sveobuhvatnu procjenu razvoja govora i jezika vašeg djeteta te ćete na taj način pravodobno moći uočiti problem i pravodobno intervenirati. 

Kada najranije možete primijetiti da dijete muca?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.