Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 29. ožujka 2018.

Najvažnije stvari koje danas nedostaju i roditeljima i djeci

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poznata trenerica neurolingvističkoga programiranja, Gordana Kastrapeli, objasnila je kako u današnjem svijetu prepoznati vrijednosti s kojima želimo da djeca odrastaju te kako ih odgajati u tom smjeru

U 21. stoljeću za rad s djecom i odgoj djece potrebne su drugačije vještine, nego one s kojima smo mi odrasli. Poznata trenerica neurolingvističkoga programiranja (NLP) - Gordana Kastrapeli, govorila je kako odgajatelji i roditelji mogu prepoznati vrijednosti s kojima žele da djeca odrastaju, objasnila je kako ih odgajati u tom smjeru te kako u odgojnu praksu unijeti da se te vrijednosti doista i žive, ali i utjecati na razvoj novih kompetencija.

Možda te zanima... Stručnjaci s Harvarda otkrivaju tajne dobrog odgoja Vrtić

'Trebali bismo govoriti da odgajamo ljude, a ne djecu'

 | Author: Nina Đurđević Foto: Nina Đurđević

Na samom početku predavanja, trenerica je istaknula kako bismo trebali govoriti da odgajamo ljude, a ne djecu te se osvrnula na razlike u odrastanju. "Djeca danas žive u drugačijem dobu, ne možemo govoriti da je nekada bilo bolje - bilo je jednostavno drugačije, kao što je i sada", rekla je i dodala kako danas ipak imamo sve i previše svega, ali postoje neke važne stvari koje nedostaju i roditeljima i djeci

  • vrijednosti
  • odgovornost
  • osjećaj doprinosa
Možda te zanima... Tablica kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta Vrtić

"Kako možemo naučiti djecu živjeti u današnjem svijetu koji je veća nepoznanica za nas nego za njih?", pitala se trenerica i naglasila kako je upravo zbog svega što danas nedostaje, važno omogućiti djeci im da sudjeluju i u nekim važnim odraslim aktivnostima, štoviše - puno važnije od svih igračaka na svijetu. Dala je primjer predškolskog djeteta i pranja suđa: Nije važno što ćete vi ponovno morati oprati to suđe ili što će biti još veći nered nego prije. Djetetu na taj način omogućujemo nešto puno važnije - ono se osjeća važno i samopouzdano. Na taj način dijete učimo nekim vrijednostima, dajemo mu odgovornost, ali i osjećaj doprinosa. 

mama kći posuđe | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

25 životnih vrijednosti za odgoj samopouzdane i sretne djece

'Ono što nama traje jednu sekundu - djeci znači cijelu vječnost'

Osim toga, želimo odgojiti djecu, odnosno ljude koji znaju razmišljati, a najveći poklon koji im kao roditelji i odgojitelji možemo dati je prisutnost. "Ono što nama traje jednu sekundu, djeci znači cijelu vječnost! Uzmimo primjer djeteta koje se penje po penjalici u parku i viče: 'Vidi me!'. U tom trenutku dovoljno je pogledati dijete i ne ga samo pohvaliti, već reći: 'Vidim te! Bravo!' i dati mu do znanja da ste ovdje, da ste prisutni", rekla je trenerica.

dijete, djevojčica Možda te zanima... Naučite dijete samostalno razmišljati Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.