Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 30. siječnja 2017.

5 znakova da djetetu nedostaje samopouzdanja

djevojčica tužna
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bez sigurnosti u sebe teško je ostvariti sretan i produktivan život, a razvoj samopoštovanja počinje u najranijim godinama, zato je bitno da roditelji reagiraju ako prepoznaju ove znakove

Mame i tate često misle da hvaljenjem svojih mališana potiču njihovo samopouzdanje, ali nekad to nije dovoljno. Često, bez obzira na to koliko se roditelji trudili da podrže djecu u svemu, bodre ih i razveseljavaju, ona će se u nekom trenutku osjećati nesigurno.

Upravo zato je zadatak svakog roditelja prepoznati kada je njegovom mališanu potreban poticaj i kada je potrebno povratiti poljuljano samopouzdanje. Ako vaše dijete radi ove stvari, trebate reagirati.

1. Ne može prihvatiti ni kritiku ni pohvalu

Čak i konstruktivne kritike mogu loše utjecati na dijete koje nije sigurno u sebe, ali ništa nije bolje ni s pohvalama. Djeca s niskim samopouzdanjem nisu u stanju prihvatiti kompliment, jer misle da to nije istina. Na pohvale obično reagiraju neslaganjem, okretanjem glave ili prevrtanjem očiju (u nekim slučajevima na sva tri načina).

Devet savjeta za jačanje dječjeg samopouzdanja

2. Izbjegava svaki izazov

Izbjegava li vaše dijete zadatak i bez da ga je pokušao riješiti? Odustaje li od nečega već kod prve prepreke? To obično ukazuje na strah od neuspjeha, što proizlazi iz nesigurnosti i niskog samopoštovanja.

3. Ne druži se s vršnjacima

Iako društvenost nije karakteristika svakog djeteta, stidljivost može biti znak nekog većeg problema. Ako dijete izbjegava druženje s vršnjacima, to može značiti da brine što će drugi reći ili uraditi u vezi bilo čega. Ova osobina također može pojaviti niotkuda, tako obratite pažnju ako dolazi do promjena, druži li se vaše dijete s prijateljima ili više ne uživa u aktivnostima koje je nekad voljelo.

Moja djevojčica nije prihvaćena u društvu

4. Samokritično je

Ponekad roditelj može primijeti da je dijete samokritično, ali nekad se događa da to nije tako očito. Iako je negativnost posebno izražena u tinejdžerskim godinama, mala djeca su također podložna niskom samopouzdanju. Ako vaše dijete često ima loše komentare na račun svog izgleda, inteligencije ili osobnosti, vrijeme je da ga pohvalite.

Prezaštićena djeca svijet doživljavaju kao opasno mjesto

5. Maltretira svoje vršnjake

Često se za nasilnike smatra da "pucaju" od samopouzdanja. Na kraju krajeva, oni hodaju visoko podignute glave i ne zanima ih što drugi ljudi misle. Međutim, većinom se tako ponašaju baš zbog toga što žele sakriti svoju nesigurnost i manjak samopouzdanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.