Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 23. kolovoza 2019.

7 vještina koje bi djeca trebala imati prije polaska u školu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako vaše dijete uskoro kreće u školu, vjerojatno ste fokusirani na to da svog mališana opremite za školu, nađete mu kvalitetnu torbu, pribor za školu i slično. No, osim toga što je sve dobro za dijete da ima za polazak u školu, jednako je važno naučiti ga neke korisne i praktične životne vještine

Od toga da dijete samo nauči zavezati vezice na cipelama do toga da nauči kako se pravilno obrisati iza velike nužde, ovdje je lista sedam korisnih vještina koje bi dijete trebalo znati prije polaska u školu:

1. Kako pročitati i napisati svoje ime 

Pomoći svom djetetu da nauči napisati i pročitati svoje ime prije polaska u školu i više je nego korisna vještina. Ovo je prva stvar koja će djetetu pomoći pri lakšoj prilagodbi na školu. Također je bitno da se dijete odazove na svoje ime kad ga netko prozove, što je u školi jako važna stvar.  

dijete slova učenje Možda te zanima... Trebaju li djeca naučiti čitati i pisati prije škole? Školarci

2. Obrisati stražnjicu nakon velike nužde

Većina djeca već u vrtiću znaju sami brisati svoju guzu. Ako već niste, vježbajte ovo kod kuće na način da pokažete djetetu koliko wc papira treba iskoristiti i kako ga najbolje 'posložiti'. Još jedan zgodan trik za lakše snalaženje s wc papirom je staviti neki namaz na tanjur i pustiti dijete da očisti tanjur s wc papirom. To će djetetu pomoći da shvati koliko je papira potrebno i kako ga najjednostavnije i najučinkovitije koristiti. 

3. Vezati vezice na cipelama

Bez obzira kakve papuče ima vaše dijete, na čičak ili vezice, pri polasku u školu bilo bi dobro da dijete zna samo vezati vezice na cipelama i tenisicama. Ako vaš mališan ovo još ne zna, isprobajte ovaj jednostavan trik kako dijete naučiti vezati vezice. A, ako sve propadne, birajte papuče, cipele i tenisice bez vezica i bez brige: prije ili kasnije, vaše će dijete svladati ovu vještinu. 

vezica dječak Možda te zanima... Petogodišnjak pokazao jednostavan trik kako naučiti vezati vezice Vrtić

4. Odjenuti jaknu s patentnim zatvaračem 

Patentni zatvarači na kaputima i jaknama su dosta veliki izazov za mališane. Lako mogu zapeti sami od sebe i druga odjeća često zna zapeti prilikom zatvaranja jakne. Jedan od najkorisnijih savjeta kako djetetu olakšati odijevanje jakne sa zatvaračem je da oko zatvarača učvrstite vrpcu ili neku mašnu koja će pomoći djetetu da uvijek jednostavno povuče zatvarač bez zapinjanja.

5. Samo se obući

Ako naučite dijete prije polaska u školu kako da se samo odjene i nauči primjerice, samo obući hulahupke i druge kompliciranije odjevne predmete, uvelike ćete ubrzati proces spremanja za školu. Osim toga, stručnjaci su više puta potvrdili kako je samostalnost u oblačenju važna psihološka i emocionalna prekretnica

Možda te zanima... Evo zašto je važno pustiti dijete da se samo oblači i samo bira odjeću Vrtić

6. Koristiti pribor za jelo, uključujući i nož

Neke od vještina koje roditelji često nesvjesno zanemare je pravilno služenje priborom za jelo. I više je nego korisno za školsko dijete da nauči kako se pravilno i sigurno koristiti priborom za jelo. Mnogo mališana koristi samo vilicu ili žlicu i nisu naviknuta sama rezati hranu, a itekako je korisno da dijete prije polaska u školu nauči samo rezati hranu, čak i ako se radi samo o dječjem priboru za jelo. 

7. Izazovi u školskoj kuhinji

Osim pravilnog služenja priborom za jelo, neke od vještina koje roditelji često nesvjesno zanemare su sitnice koje će djecu dočekati u školskoj kuhinji ili prilikom užine koju će donositi u školu: od toga da je važno da znaju sami oguliti bananu pa do toga da znaju sami otvoriti jogurt, a da pritom ne poprskaju sve okolo sebe.

dijete nož Možda te zanima... 5 opasnih stvari koje trebate dopustiti djetetu da radi Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.