Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. ožujka 2022.

12 vještina koje većina djece usvaja do pete godine

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte neke od stvari koje bi vaši mališani trebali savladati do svog petog rođendana

Vještine koje dijete razvije u svojim prvim godinama poprilično su nevjerojatne. Ipak, zapamtite, svako dijete razvija se drugačije, stoga nemojte brinuti ako vaše dijete ne može napraviti sve s popisa:

1. Bojanje i crtanje

djeca crtanje crtež | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Do sada, vaše dijete već bi se trebalo snalaziti s korištenjem olovaka, bojica ili pastela u bojanju i crtanju - to je primjer razvoja fine motorike ili drugim riječima - koordiniranih pokreta kostiju, zglobova i mišića šake. Potičite kreativnost kod djeteta na način da mu omogućite zabavne materijale: dajte djetetu velike pastele i bojice, koje su jednostavne za korištenje malim ručicama i pustite ih da oslobode svoju kreativnost. I nemojte brinuti ako njihovi radovi ne sliče ni na što - sve je to dio kreativnog procesa. 

crtanje Možda te zanima... Kako potaknuti razvoj fine motorike kod djeteta? Vrtić

2. Razumijevanje nekoliko instrukcija odjednom

Primjerice: "Pospremi knjigu na policu, operi ruke i sjedni za stol". Hoće li dijete poslušati vaše instrukcije - to je već druga priča, ali bitno je razumijevanje

3. Avanturistički duh

Vaše dijete sada već skače, penje se i njiše, a do pete godine - većina djece može stajati na jednoj nozi oko 10 sekundi. Potičite njihov avanturistički duh na način da provodite mnogo vremena na otvorenom: u parku, dvorištu ili na igralištu. 

dijete boje Možda te zanima... 7 načina kako pomoći djetetu da razvija motoriku i kreativnost Vrtić

4. Prepoznavanje slova

Neka slova abecede sada bi već trebala biti poznata vašem djetetu, a mnoga djeca do pete godine znaju napisati vlastito ime. Izaberite zabavne aktivnosti kako bi ih potaknuli da napišu svoje ime, primjerice potpisivanje čestitki, pozivnica za rođendan ili svojih crteža.

5. Neovisnost i samopouzdanost

dijete, pranje zubi | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prije nego krene u školu, vaše dijete vjerojatno pokazuje znakove neovisnosti i samopouzdanosti na način da se zna samo presvući, koristiti pribor za jelo i četkati zube bez previše pomoći od roditelja. Naravno, ponekad su mališani jako spori u izvršavanju takvih obaveza i vrlo vjerojatno možete očekivati i nekoliko ispada bijesa po putu. No, dok uče - pokušajte se ne miješati kako bi im pomogli jer je od velike važnosti da djeca imaju vremena i prostora kako bi sami vježbali takve vještine. 

dječak Možda te zanima... Savjeti za razvijanje djetetovog samopouzdanja Vrtić

6. Razumijevanje oblika i korištenje dječjih škarica

Do sada, vaš bi mališan trebao biti upoznat s nekim oblicima i biti u mogućnosti kopirati trokut, krug, kvadrat i druge oblike na papir, kao i izrezivati oblike koristeći dječje škarice

7. Pomoć oko pripremanja obroka

Vaše dijete do sada je već u mogućnosti uskočiti kao vaš mali pomagač kad je u pitanju pripremanje obroka kod kuće. Uživat će u zadacima poput miješanja sastojaka u zdjeli koristeći žlicu, razbijanja jaja i dolijevanja mlijeka ili sipanja brašna. Zabavno i poučno za mališane? Da! Neuredno za vas? Apsolutno!

8. Pedaliranje tricikla ili bicikla s pomoćnim kotačićima

Vaše dijete će do pete godine vjerojatno voljeti 'zujati' svojim triciklom po parku ili dvorištu. Budite spremni na nekoliko padova i budite sigurni da dijete nosi svoju zaštitnu kacigu, a ako je spremno na sljedeći korak - bicikl bez pomoćnih kotačića - zašto ne!

Možda te zanima... Kada i kako dijete naučiti voziti bicikl? Vrtić

9. Igra s loptom

Do sada, vaše dijete može baciti i uhvatiti loptu. Kada ste na otvorenom, ponesite loptu i potičite igre s loptom poput običnog dobacivanja, ubacivanja lopte u koš ili 'igre kokota'. Ako igrate neku igru s djetetom, pokušajte se ne fokusirati toliko na pravila, jer bez obzira na to razumije li dijete pravila igre ili ne - vrtićka dob je vrijeme u kojem igre loptom sa sobom nose učenje niz vještina, poput koordinacije, upoznavanja sa sportskim aktivnostima, fine motorike, ali i učenja sportskog ponašanja. 

10. Koncept redoslijeda

prvašić, igra, dijete, mama | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vaše dijete sada je već u mogućnosti poredati predmete od najmanjeg do najvećeg. 'Igre izgradnje' odličan su način za poticanje razumijevanja veličina kod djeteta. Kada se igrate zajedno, komentirajte opažanja, primjerice: "Idemo staviti ovu malu kockicu na vrh ove velike kockice"

11. Koncept dijeljenja

Vaše dijete do pete godine trebalo bi razumjeti koncept dijeljenja igračaka ili knjiga s drugom djecom i razumjeti što znači čekati svoj red

djeca svađa igra Možda te zanima... Kako dijete naučiti dijeliti i pomagati drugima? Vrtić

12. Brojanje

Oko pete godine, većina djece zna brojati do 20, kao i neka jednostavna zbrajanja i oduzimanja. 

dijete učenje brojevi Možda te zanima... Kada je pravo vrijeme za učenje brojki i slova? Vrtić