Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. kolovoza 2020.

Djetinjstvo nekad i sad: Što sve se promijenilo?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesu li se stvari zaista toliko promijenile otkad smo mi bili mali i trčkarali uokolo u usporedbi s današnjim vremenom, kada naši mališani trčkaraju uokolo? Pročitajte neke od razlika

Je li se način na koji odgajamo djecu toliko promijenio od načina na koji smo mi sami odgajani? Napravili smo malu usporedbu - pročitajte slažete li se s nama.

Kad smo mi bili mali...

Albumi s fotografijama bili su popunjeniji

Postoji puno stvari koje zasigurno radite s djecom, a koje ste i vi radili kad ste bili mali. Bez obzira radi li se o omiljenom doručku ili desertu iz djetinjstva, izletima na uvijek draga mjesta, najdražih knjiga ili igara - neke stvari uvijek će biti iste, barem kad se radi o vašoj obitelji. Ipak, možda jedna od važnijih stvari iz našeg djetinjstva su albumi s fotografijama i tisuće uspomena pohranjenih u te krasne albume koje smo uvijek držali negdje u blizini i listali ih s užitkom. Sada je većina uspomena pohranjena na društvenim mrežama, mobitelima i kompjuterima

beba mama Možda te zanima... 10 trenutaka u kojima morate fotografirati dijete Beba

Ceste i putevi bili su jednostavniji za istraživanje

dječak drvo priroda | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sjećate se kad smo hodali iz škole i u školu bez stalne pratnje ili javljanja roditeljima gdje smo? Često bi se igrali vani do mraka i vozili naše bicikle po susjedstvu...bez kaciga! Visjeli bi po drvećima, krali susjedima trešnje, igrali se satima bez roditelja, tehnologije i straha.

Igre i natjecanja bila su stroža

Jedina osoba koja je dobila trofej/medalju/nagradu bilo je dijete koje je zapravo pobijedilo u natjecanju. Danas se čini kao da su svi uvijek pobjednici. Dovoljno je samo pojaviti se i neki oblik trofeja je tvoj.

Viruse je bilo teže 'pokupiti'

A antibiotike se nije dijelilo šakom i kapom. Mi vjerojatno na prste jedne ruke možemo nabrojati koliko smo antibiotika pili u prvih deset godina života...naša djeca? Hm, malo drugačija priča. 

Možda te zanima... 8 stvari koje su roditelji u 1980-ima dopuštali djeci Roditelji

Hrana nije imala oznake 'light' i 'free'

Možda su i postojale namirnice bez glutena, bez šećera ili bez masti, ali mi ih nismo bili svjesni. A, ako su ih naši roditelji bili svjesni - zasigurno nisu odabrali dijeliti takvu informaciju. 

Sunce je bilo sigurnije

djeca sunce plaža | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zapravo, vjerojatno nije, ali naši roditelji nisu toliko bili opsjednuti mazanjem kreme za sunčanje svakih 15 minuta, a biti na otvorenom do zalaska sunca značilo je samo da smo proveli prekrasan dan. 

djeca priroda Možda te zanima... Zašto današnja djeca sve manje vremena provode vani? Školarci

Atmosfera je bila čišća

Ponovno, vjerojatno nije. Ali, ovih dana čini se kao da svi slijedimo neke rutine i pravila, od rutine za spavanje pa do rutine za kupanje. A, priznati da se nečega ne držimo je priznati kao da podbacujemo u našem roditeljstvu - što uopće nije istina. 

Enciklopedija je zapravo imala svoju svrhu

A CD-i su bili najbliža stvar Internetu koju smo imali (barem neki od nas). Istraživanje za zadaće, projekte i radove značilo je uzeti citate iz prave knjige, značilo je da smo trebali posjetiti prave knjižnice i raditi bilješke s pravom olovkom i papirom

Možda te zanima... Zašto je roditeljima u '80-ima i '90-ima bilo lakše nego danas Roditelji

I za kraj, telefoni su bili pričvršćeni za zid ili za stolić

Sjećate se kad smo s nekime razgovarali bez da se pomičemo jer su telefoni imali žice? Huh...uspomene.

Koje su se druge stvari promijenile za vas nekad i sad? Pišite nam u komentarima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci