Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 06. veljače 2018.

Tablica kućanskih poslova od druge godine do puberteta

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo vam vodič za kućanske poslove koji kaže da djeca od tri godine već mogu početi slagati krevet, a djeca u dobi od devet do jedanaest godina bi trebala znati očistiti WC. No, ne slažu se svi roditelji oko ove tablice

Biste li očekivali da vam vaš devetogodišnjak pomaže kod košnje trave? Ili da vaš petogodišnjak vadi posuđe iz perilice? Pa, ovaj vodič za roditelje predlaže takvu zanimljivu listu kućanskih poslova po dobi djeteta. Vodič, koji je izvorno sastavio portal za mame Sports Mom Survival Guide, nam daje uvid što bi sve djeca mogla raditi do dvanaeste godine.

zloćesto dijete  popustljiva mama Možda te zanima... Djeca popustljivih roditelja postaju mali 'tirani' Vrtić

Neki prijedlozi su da bi djeca u dobi od dvije, tri godine mogla složiti igračke, nahraniti kućnog ljubimca i složiti krevet, a dijete u dobi od šest do osam godina može pomoću u vrtlarenju, slaganju rublja i posuđa, zalijevati biljke. Dok dijete koje ima  dvanaest godina može pomoći očistiti wc, pomoći kod pripreme obroka, bacati smeće i sl. Tako djeca koja imaju dvanaest godina i više mogu pripremiti jednostavan obrok, oprati prozore, očistiti hladnjak, pomoći oko mlađeg brata ili sestre.

kućanski poslovi pospremanje Možda te zanima... Koje kućanske poslove mogu raditi i dvogodišnjaci? Vrtić

Zanimljiva lista izazvala je veliku raspravu među roditeljima, preko tri tisuće komentara, a podijeljena je više od 68 tisuća puta na Facebooku.

žena, kućanski poslovi Možda te zanima... Mame provedu trećinu života brinući o djeci i kućanstvu Roditelji

Velika rasprava među roditeljima

Mnogi roditelji uključili su se u raspravu i podijelili svoja iskustva, ali i zaključili da je ovaj popis previše zahtijevan. "Nemojte zaboraviti, oni su još mali! (Da, moja djeca su radila i još uvijek rade! Sada imaju 19, 18 i 16 godina i vrlo su sposobni, ali ja sam i dalje njihova mama). Lijepo je da pomažu, ali ne da postanu robovi", napisala je mama Sue. Mama Tamira također misli da neki poslovi nisu primjereni za predloženu dječju dob. "Wow! Od devete od jedanaeste godine kositi travu? Hm, pa ne slažem se s tim. Postoje neki zadaci koje mogu samo odrasli raditi. U dobi od 12 godina djeca nisu dovoljna stara kako bi čuvala djecu."

fb Možda te zanima... 'Moj sin nikad neće biti preveliki 'muškarac' za kuhanje i kućanske poslove' Vrtić

Drugi roditelji smatraju da djeca trebaju imati svoje zadatke od malih nogu. "Čim je moja kći napunila godinu dana, dobila je prvi zadatak. Da nahrani psa, čak iako to nije bilo uspješno. Razočarana sam sa svim roditeljima koji ne daju djeci kućne zadatke", napisala je mama Nayuki. Dok je mama Kelli vrlo je razočarana jer djeca ništa ne moraju raditi u kući: "Neki od vas ne dopuštaju djeci da rade u kući. Odrastajući u mojoj kući, djeca su radila sve. Roditelji su odgovorni da ima hranu u kući, za odjeću i krov nad glavom".

Djeca koja pomažu u kući bit će uspješnija?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.