Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. srpnja 2018.

Kad vam dijete može pomoći u obavljanju kućanskih poslova?

Dijete čisti
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mala djeca rado sudjeluju iz potrebe za samostalnošću, želje za igrom, istraživanjem i oponašanjem odraslih i bez problema mogu odnijeti papiriće u smeće i pospremiti igračke

Koliko roditelja, kada žele mir da bi završili obveze po kući, postave svoje dijete ispred televizora i mole se da crtani film traje što duže kako bi u miru mogli oprati rublje, obrisati prašinu, ukratko obaviti veliki dio kućanskih poslova. 

Iskustva mama: Kako dijete naučiti da posprema igračke?

Smatra se da dijete dok je malo, počevši čak od njegove druge godine, treba korak po korak biti uključivano u poslove vezane uz kuću. Za dijete je najbolje ako ga pokušate uključiti u poslove koje radite, znači ako je potrebno nešto odnijeti do smeća, zamolite dijete da to napravi. Dakle, da ne bude zabune, ne treba od djeteta napraviti robota, ali trebate ga naučiti odgovornosti.

Možda te zanima... Tablica kućanskih poslova primjerenih dobi djeteta Vrtić

Dijete 'usput' uči iz svih svakodnevnih situacija

Na primjer, ako se vaše dijete igralo s igračkama i poslije mu je dosadilo, pokušajte mu objasniti da ono treba pokupiti te igračke, odnosno da nećete vi to napraviti za njega. Preporučuje se rad s djetetom već od druge godine, odnosno da s njim u početku prođete one najjednostavnije stvari od nošenja papirića u smeće do pospremanja igračaka.

Koje kućanske poslove mogu raditi i dvogodišnjaci?

Osim što svoje dijete učite odgovornosti i obvezama vi ujedno sudjelujete u najvećoj mogućoj mjeri u njegovom odgoju, misleći pritom kako to ne radi niti televizija niti netko drugi, nego baš vi kroz te svakodnevne stvari komunicirate sa svojim djetetom i ujedno ga učite određenim stvarima u životu. Te sitnice poput čišćenja ne treba podcjenjivati ​​ni zanemarivati, jer na taj način komunicirati i odgajate.

Možda te zanima... test Vrtić

'Mala djeca rado sudjeluju u kućanskim poslovima'

Sanja Ivanušević Grgas ističe i kako odrasli često rade stvari umjesto djece. "Dijete treba uključiti u obavljanje kućanskih poslova čim pokaže interes. Istraživanja pokazuju da su kućanski poslovi prilagođeni dobi dobar pokazatelj budućeg uspjeha. Veća je vjerojatnost da će djeca koja imaju ‘obaveze’ u ranoj dobi imati više uspjeha u školi, bolje odnose s drugima i uspješniju karijeru. Mala djeca rado sudjeluju iz potrebe za samostalnošću, želje za igrom, istraživanjem i oponašanjem odraslih",  objašnjava dipl. psiholog Sanja Ivanušević Grgas, praktičarka terapije igrom.  Pročitajte cijeli članak Koje kućanske poslove mogu raditi i dvogodišnjaci?

fb Možda te zanima... 'Moj sin nikad neće biti preveliki 'muškarac' za kuhanje i kućanske poslove' Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.