Vrtić Igre za djecu 01. prosinca 2016.

Kako dijete uključiti u pripremu ručka i druge kućanske poslove? Otkrijte super načine uz malog pomoćnika

Lego
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možete koristiti igre da upoznate svoje dijete s dnevnom rutinom i sa složenijim radnjama koje ih mogu čekati u budućnosti

Rano djetinjstvo je jako važno razdoblje u razvoju djeteta. Djeca se trude otkriti svijet i često uključuju i svoje roditelje u to. U toj dobi, igranje postaje dominantna aktivnost i značajno utječe na razvoj djetetove osobnosti. Igranje pomaže djeci da se pripreme za život i tako se nauče nositi sa situacijama s kojima se mogu susresti u budućnosti. Možete koristiti igre da upoznate svoje dijete s dnevnom rutinom i sa složenijim radnjama koje ih mogu čekati u budućnosti. Ako dijete želi koristiti svoju omiljenu igračku, možete iskoristiti tu situaciju i prilagoditi igru njegovim željama.

1. Moj prvi vrt

Djeca se vole igrati vani, vole zalijevati cvijeće i cvjetne ogradice i raditi kolače od blata. Igranje vodom je jedno od najboljih iskustava kada ste dijete. Tako se igrajući, djeca razvijaju svoje motoričke sposobnosti, maštu i lakše mogu razumjeti kako svijet oko njih funkcionira.  Čak i kada živite u gradu, ne znači da se s djetetom ne možete igrati na taj način. Iskoristite novi LEGO® DUPLO® set „Moj prvi vrt“, koji vam pomaže govoriti o biljkama i o tome odakle dolazi hrana koja je vašoj djeci poznata iz trgovina. Igrajući se kockicama, djeca uz tematsko učenje, razvijaju i motoriku te sposobnost zaključivanja. 

Lego | Author: Promo Foto: Promo

2. Voda nas okružuje

Koristeći LEGO DUPLO „Moj prvi vrt“ djetetu možemo pokazati kako uzgajamo biljke, koje hranjive tvari su im potrebne iz zemlje i da ne mogu dugo živjeti bez vode i sunca. Iskoristite kockice kako bi zajedno s vašim mališanom napravili velike suncokrete koje možete posaditi u zemlju. Ako ih dijete želi zaliti vodom, dopustite mu jer to znači da je shvatilo koliko nam je voda bitna. Možete im dodatno pojasniti kako bez vode biljke ne mogu rasti niti roditi plodove. Naporan rad u vrtu sigurno će vam uzeti puno vremena i vrijeme za ručak uskoro će doći. Zahvaljujući LEGO DUPLO „Kući  za igre“ maleni mogu krenuti u spremanje ručka.

3. Priprema ručka

Stanovnici LEGO DUPLO „Kuće za igru“ sada su već gladni i nestrpljivo čekaju ručak. Pustite djetetu da odabere što će spremiti za jelo. Nakon toga, vježbajte s njim tako da pokušavate upariti slike s namirnicama koje je odabralo za ručak. Na taj način dijete će steći sigurnost u poznavanju namirnica koje svakodnevno koristimo. Nakon što je ručak skuhan, vrijeme je za pripremu stola i pribora za jelo te posluživanje. Nakon što posjedne sve svoje goste za stol, neka dijete i posluži hranu. Tako stječe naviku sudjelovanja u kućanskim poslovima,a čestom vježbom i naviku kako vrijeme objeda može povezati obitelj. Nakon ručka, vrijeme je za odmor, ali prije toga, potrebno je pospremiti iza sebe. Nakon toga, zasluženi odmor čeka i dijete i vas. 

Savjet za igru

Odvedite dijete na mjesto odakle dolazi hrana koju kuhate i jedete. Objasnite mu da nešto možete i sami uzgojiti u vlastitom vrtu. Na primjer, možete imati vlastite krumpire svake godine kod bake i djeda, ili možete posaditi ukusne rajčice. Kada otkriju da mogu sama uzgojiti hranu, djeca će tu naviku nositi uvijek sa sobom te ako budu u mogućnosti kasnije u životu, svakako i prakticirati takve navike. Kako bi otkrili još mogućnosti za igru, pronađite LEGO DUPLO na Facebooku! 

Advertisement