Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. prosinca 2022.

Zašto roditelji u skandinavskim zemljama ostavljaju djecu da spavaju na hladnoći?

Foto: Shutterstock ; Zašto roditelji u skandinavskim zemljama ostavljaju djecu da spavaju na hladnoći?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U skandinavskim zemljama je uobičajeno vidjeti malu djecu koja i usred zime spavaju na otvorenom. Iako nema mnogo studija o blagodatima i opasnostima ove prakse, roditelji čije bebe često spavaju na otvorenom tvrde da su primijetili pozitivne ishode.

Spavanje na otvorenom može šokirati većinu ljudi, posebno kad se radi o niskim temperaturama, a neki će otići toliko daleko pa ovu neuobičajenu praksu nazvati i zlostavljanjem djeteta, ali često zaboravljamo da drugačije tradicije diljem svijeta nisu nužno loše zato što su nama nepoznanica.

Iako se prizor bebe izložene hladnom zraku može činiti alarmantnim, skandinavski roditelji tvrde da ovakva praksa ima mnogo prednosti. Izdvojili smo ih u nastavku.

Možda te zanima... VIDEO: Roditelji u Danskoj ostavljaju bebe da spavaju vani, kiša i hladnoća im ne smetaju Beba

1. Bebi je i dalje toplo

Roditelji napominju da im je, iako je vanjska temperatura možda niska, prioritet osigurati da dijete bude toplo. To se može postići tako da se dijete slojevito odijeva i uvijek prekriva prekrivačem.

2. Jači imunitet

Na temelju zapažanja, roditelji, vrtići i škole u nordijskim zemljama tvrde da kada djeca spavaju na otvorenom, manja je vjerojatnost da će oboljeti od zimskih bolesti, poput prehlada, gripa i raznih upala kao što su upala grla ili uha. U usporedbi sa spavanjem u zatvorenom, primijećeno je da drijemanje na otvorenom potiče bolji san, jača imunološki sustav i umiruje bebe. Roditelji su također primijetili da su njihova djeca koja su drijemala na otvorenom bila aktivnija i da su imala bolji apetit.

3. Spavaju dulje

Prema istraživanju provedenom u Finskoj, roditelji su otkrili da su njihova djeca dulje drijemala vani u usporedbi s drijemanjem u zatvorenom. Drijemanje na otvorenom trajalo je gotovo tri sata, dok je drijemanje u zatvorenom trajalo samo jedan do dva sata.

4. Vrtići i škole podržavaju ovu praksu

U zemljama poput Finske, Švedske i Danske, a nedavno i u još nekim zemljama u Europi poput Velike Britanije, vrtići potiču djecu da provode vrijeme na otvorenom za igru, jelo, ali i spavanje. Studije pokazuju da djeca koja spavaju na otvorenom rjeđe obolijevaju i preskaču školu jer su bakterije i virusi skloniji širenju u zatvorenom. Postoji izreka koja kaže: "Malo svježeg zraka nikad nikome ne našteti", a kao što smo na početku spomenule da govore na sjeveru: "Ne postoji loše vrijeme, postoji samo loša odjeća."

Možda te zanima... Danski odgoj: Djeca trebaju imati barem dva dana u tjednu bez obaveza Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.