Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 21. srpnja 2017.

Dramatične promjene: Što je današnjoj djeci najvažnije?

sretno dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Životne vrijednosti među djecom drastično su se promijenile u posljednjih nekoliko desetljeća. Znanstvenici su šokirani utjecajem popularne kulture

Na popisu životnih vrijednosti današnjoj djeci najvažnija je - slava. Pokazalo je to veliko istraživanje koje su proveli znanstvenici s američkog Sveučilišta UCLA koji su pratili kako se među djecom mijenjaju vrijednosti u posljednjih nekoliko desetljeća, ovisno o vrijednosti koje pokazuju popularni televizijski likovi.

tužna djevojčica Možda te zanima... Što učiniti kad dijete ima loše mišljenje o sebi? Školarci

Na popisu 16 predloženih vrijednosti slava je i 1987. i 1997. godine bila na 15. mjestu, a samo deset godina kasnije "skočila" je na prvo mjesto.

"Top 5" vrijednosti u 1997. godini bili su: osjećaj zajedništva, humanost, imidž, tradicija i samoprihvaćanje.

"Top 5" u 2016. godini bili su: slava, uspjeh, popularnost, imidž i financijski uspjeh.

dječak Možda te zanima... Savjeti za razvijanje djetetovog samopouzdanja Vrtić

"Procjenjujući kako popularni televizijski likovi utječu na djecu u dobi od 9 do 11 godina bili smo svjesni takozvanog efekta popularne kulture, ali ipak smo šokirani tako dramatičnim promjenama, naročito u posljednjih desetak godina. Očekivali smo da će slava biti važna, ali ne i najvažnija. Dramatičan porast takvih vrijednosti već kod djece, koja još nisu ni u tinejdžerskoj dobi, još su jedna potvrda porasta narcizma u našoj kulturi", kažu znanstvenici čija je studija objavljena u časopisu "Cyberpsychology".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.