Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 03. svibnja 2017.

Najveći strah roditelja kada su djeca vani: gdje je?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz nove gadgete briga oko sigurnosti djeteta puno je lakša, jer uz njih možete imati svoje dijete na oku čak i kad nije u vašoj blizini

Jedan od razloga zašto djeca sve više vremena provode u kući pred ekranima, a sve manje u prirodi, roditeljski je strah. Sumnjivi ljudi, strah od nepoznatog ili misao da bi se dijete moglo izgubiti izluđuju roditelje pa im je draže da je tu i da ga drže na oku. Vremena kada su se djeca po cijele dane igrala u parkovima prisjećamo se s nostalgijom, a još je teže donijeti odluku kad dijete treba samo krenuti u školu.

Iz straha da se ne ozlijede ili dožive neugodno iskustvo, svaki roditelj na svoj način štiti mališana, premda su svjesni kako je normalno da dijete padne, popne se na drvo i ne može sići ili da ga gnjave vršnjaci. U namjeri da djecu zaštite od bolnih iskustava, roditelji im ponekad onemogućuju da na svojoj koži osjete ne samo opasne, nego i lijepe strane života te da nauče savladati problem i snaći se u neugodnoj situaciji.

Hoće li netko opasan prići mome djetetu? Kako će prijeći cestu? Kako će se javiti? Ovo su najčešća pitanja koja muče roditelje kada je u pitanju sigurnost djeteta.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Satovi uz koje su mirni i roditelji i djeca

U vremenima stalnih promjena, modernih gadgeta i pametnih telefona najbitnije je uskladiti odgoj i sigurnost djeceMobiteli su samo jedan od načina na koji roditelji mogu biti u kontaktu sa svojim djetetom, ali je često teško odlučiti koja je prava dob da dijete dobije svoj prvi mobitel, a tu je i rizik da mu ga netko ukrade ili ga u zaigranosti ostavi na klupi u parku. Psiholozi ističu i kako je kod korištenja mobitela najveći rizik povezan s elektroničkim nasiljem pa bi roditelji morali podučiti djecu o pravilima i sigurnom ponašanju na internetu te paziti da dijete nauči prepoznati različite opasnosti.

Ipak, postoji i nova generacija gadgeta koji omogućuju roditeljima da prate kretanje djeteta i komuniciraju s njim, a da više nemaju brigu oko krađe ili cyber nasilja. Zanimljivi i šareni MyKi Touch Smart Watch satovi djetetu dopuštaju slobodu da istražuje svijet oko sebe, a roditeljima omogućuje komuniciraju s djetetom i uvijek znaju u kojem je parku ili igralištu. Usto, dijete može kao pravi akcijski junak sa svog super sata nazvati mamu i tatu te javiti ako je dobilo peticu u školi ili ozlijedilo koljeno tijekom trke s prijateljima. Primanje i uspostavljanje poziva moguće je isključivo od i prema brojevima koje memoriraju roditelji, što omogućuje bolju razinu sigurnosti i privatnosti za one najmlađe.

Putem Myki aplikacije moguće je unijeti dva broja koja će se automatski pozvati kada dijete stisne SOS tipku u slučaju nužde. Jednom kada je tipka pritisnuta, Myki će sam pozivati brojeve mame i tate sve dok ne uspostavi poziv s jednim od brojeva. Osim komunikacije i sigurnosti, omogućuje i praćenje dnevne aktivnosti djeteta kao što su broja koraka, prijeđena udaljenost i kvaliteta sna. Sat sadrži dugotrajnu bateriju, mogućnost mijenjanja narukvice te personalizaciju melodija, što omogućuje djetetu da svoj MyKi Touch prilagodi vlastitim željama. MyKi Touch Smart satovi omogućuju djeci i roditeljima stalni kontakt, bez briga i strahova.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.