Roditelji Sretna mama 03. travnja 2015.

Odgojna pljuska i bicikl bez kacige? Da, u '80-ima

cigareta pušenje beba
Foto: mommyshorts.com
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neke stvari koje su roditelji u 70-ima i 80-ima radili danas su potpuno nezamislive. Nije tajna da se shvaćanje roditeljstva vremenom promijenilo. No, kako je došlo do veće svjesnosti i pretjeruje li se ponekad u zaštiti djece?

Ako ste odrasli u tom vremenom, sigurno ste se vozili na prednjem sjedalu auta bez autosjedalice ili remena, vozili bicikl bez kacige, sami išli u školu i natrag, kupovali roditeljima cigarete, a normalno je bilo i da se djetetu ponudi kap alkohola kako bi se vidjela reakcija.  "Djeca se prije nisu vozila u autosjedalicama jer one nisu ni postojale. Sami auti su bili sporiji, a nisu postojala ni brze ceste. Manje prometa značilo je i manje brzine. Razvojem tehnologije došlo je i do osvještavanja društva o sigurnosti u prometu", objašnjava psihoterapeutkinja Lina Đulvat.

dijete auto autosjedalica | Author: mommyshorts.com Foto: mommyshorts.com

Uvjeti života dosta su se promijenili od zlatnog doba 80-ih godina za kojima mnogi i danas žude. U to vrijeme normalna pojava je bila da se pred djecom i u stanovima puši. Znalo se za štetnost pušenja, ali ne u mjeri kao danas. U javnim ustanovama, čak i u ordinacijama doktora, uvijek je stajao netko s cigaretom. Društvo je odobravalo pušenje i postavljalo standarde, pa se nije ni razmišljalo o mogućim posljedicama na dječje zdravlje

djeca petarde | Author: mommyshorts.com Foto: mommyshorts.com

Djeca su po glavnim cestama vozila bicikl bez kaciga i bez nadzora se po nekoliko sati sama igrala u parku. Nije bilo mobitela, ni mogućnosti redovnog javljanja roditeljima osim vikanja. Sada dijete bez nadzora ne ide samo na igralište i mnogim današnjim roditeljima je nezamislivo pustiti ga na biciklu, ne samo bez kacige, nego ni bez štitnika na svim mogućim mjestima u park, a kamoli na cestu. "Obitelj više nije toliko povezana i nema međugeneracijske solidarnosti i lokalne povezanosti. Zbog otuđenosti današnjeg društva, roditelji su usmjereni na sve veću zaštitu djece dok su se prije više oslanjali na zajednicu", objašnjava socijalna radnica Sanja Franković.

Razina zaštite povećala je i razinu straha

Današnja zaštita i sigurnost je puno veća, a roditelji su puno plašljiviji. "Djecu treba štiti, ali ne kroz poruku da je svijet opasan jer se tako gubi osnovno povjerenje kod djeteta", poruka je psihoterapeutkinje Line Đulvat.

Galeriju fotografija iz 80-ih zbog kojih bi roditelji danas završili u zatvoru pogledajte na portalu www.express.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.