Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 14. lipnja 2019.

Trebaju li djeci sunčane naočale?

dijete, bazen, sunčane naočale
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prilikom odabira sunčanih naočala za dijete, važno je da leće imaju potpunu zaštitu, a umjetni materijali u pravilu su, zbog sigurnosti, bolji od stakla

"Kao i odraslima, i djeci je potrebna zaštita od sunčevog zračenja koje može loše djelovati na rožnicu, leću i mrežnicu oka. Zaštita od sunca mora biti kombinirana - šeširić, šilterica, naočale i neizlaganje suncu u sredini dana, a djeca smiju nositi naočale kad počnu sigurno hodati", rekla je dr. med. Spomenka Muha, spec. oftalmolog iz Čakovca.

"Kupuju se samo naočale s certifikatom, nema izuzetka. Naime, oko ima ugrađenu 'zavjesu' kojom se tijelo štiti od pretjeranog sunca. Skupljanjem i širenjem zjenice, regulira se količina svjetla, a time i zračenja koje ulazi u oko. Ako ispred oka stavimo tamnu zavjesu (tamnu naočalnu leću), mozak proširuje zjenicu da bi ušlo više svjetla, a time i negativnog sunčevog zračenja", objašnjava dr. Spomenka Muha zašto bi roditelji trebali paziti na kvalitetu sunčanih naočala za djecu.

djeca, plaža, ljeto Možda te zanima... Sve što trebate znati za siguran boravak na plaži Vrtić

"Bolje je ne nositi ništa, nego naočale koje nemaju potpunu zaštitu. Oči već imaju zaštitu, i bolje onda uopće ne nositi naočale nego leću bez filtera, zbog koje u oko ulazi puno zračenja", naglašava oftalmologinja.

Kod kupnje sunčanih naočala, roditelji će se zapitati koji materijal odabrati. "Što se tiče naočalnih leća, od izbora materijala - stakla ili 'plastike' - preporučujem umjetni materijal, a ne staklo. Time se sprječava mogućnost ozljede kod eventualnog pada, nabacivanja naočalama, ili čak prometne nesreće. Naime, staklo puca u oštrim rubovima, u 'špic' i može ozlijediti rožnicu, ali i probušiti oko", upozorava oftalmologinja Spomenka Muha.

Djeca na bazenu Možda te zanima... Kako prepoznati sunčanicu kod djeteta? Vrtić

"Dakle, djeca moraju nositi kvalitetne sunčane naočale uz kape ili šeširiće, ali ne cijelo vrijeme. Potrebno im je omogućiti svjetlo, osim u slučaju alergije na sunčevu svjetlost, koja je doduše rijetka. Naime, sunčeva svjetlost važna je jer potiče proizvodnju endorfina, hormona zaduženog za dobro raspoloženje, sprječava depresiju i pozitivno djeluje na psihu", zaključuje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.