Roditelji Sretna mama 08. lipnja 2017.

Zašto su današnji roditelji tako iscrpljeni?

tata, sin, spavanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zbog preopterećenosti na poslu koji treba uskladiti s obiteljskim životom i brigom za djecu, mladi roditelji su pod velikim stresom i smatraju da ne provode dovoljno vremena s djecom

Čini li vam se ikada da su generacije naših roditelja mogle imati sve – posao i karijeru, obitelj i bogati društveni život? Mnogi su imali radno vrijeme od 6 do 14 ili od 7 do 15, živjeli su blizu baka i djedova koji su im mogli pričuvati djecu, i više su se družili s prijateljima koji su također imali djecu, organizirali kućna druženja i izlete.

Danas su se vremena promijenila i mladi roditelji osjećaju sve veći pritisak. Prema novom istraživanju, današnje generacije mladih roditelja (takozvane  "millennial" generacije), rođene u 1980-ima i 1990-ima, pod jakim su stresom i gotovo na rubu živčanog sloma, zbog preopterećenosti na poslu koji treba uskladiti s obiteljskim životom i brigom za djecu. O društvenom životu često ne mogu ni razmišljati.

Prema izvještaju Modern Families Index, većina današnjih mladih roditelja je zaposlena (78 posto parova oboje radi puno radno vrijeme). U prošlosti je više očeva radilo, dok su majke bile kućanice ili su radile na pola radnog vremena. 42 posto roditelja priznaje da je pod stresom i da se osjećaju iscrpljeno i kao da će brzo 'izgorjeti', a taj osjećaj imaju cijelo vrijeme. 

 

roditelji, stres | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Obiteljski život pati zbog posla

Jedan od glavnih razloga je novac – mladi roditelji smatraju da si ne mogu priuštiti život samo na jednoj plaći. 38 posto njih kaže da bi voljelo smanjiti broj radnih sati kako bi mogli provesti što više vremena kod kuće i s djecom.

46 posto roditelja kažu da im je poslovni život posao jako stresan. Više od trećine smatra da posao loše utječe na njihov obiteljski život, a 35 posto kaže da uzima godišnji odmor kako bi se nadoknadili propušteno vrijeme s obitelji. 28 posto roditelja je reklo da uzima bolovanje samo kako bi se odmorili od stresa na poslu.

A nakon dugog radnog dana, roditelji i dalje imaju malo vremena za opuštanje. Žele provoditi vrijeme s djecom, ali čekaju ih kućanski poslovi, tako da su im i večeri isto 'radne' kao i sati na poslu. Iako roditelji kažu da im je vrijeme s djecom prioritet, kod kuće je i dalje prisutna tradicionalna podjela poslova. Gotovo 45 posto mama, u usporedbi s manje od 25 posto očeva, obavlja kućanske poslove čim dođu doma s posla.

Osjećate li se i vi iscrpljeno?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.