Roditelji Sretna mama 101107 prikaza 01. svibnja 2017.

8 stvari koje su roditelji u 1980-ima dopuštali djeci

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Puno roditelja reći će kako je nekad djetinjstvo bilo bezbrižnije i opuštenije. Ipak, većina roditelja danas nikad ne bi dopustila djeci stvari koje su roditelji u '80-ima dopuštali svojoj

Nije da su roditelji '80-ih godina prošlog stoljeća bili neoprezni ili neodgovorni. No, danas roditelji imaju veći pristup informacijama i najnovijim istraživanjima nego što su njihovi roditelji imali. Iako često izgleda da je tada djetinjstvo bilo bezbrižno, većini današnjih roditelja diže se kosa na glavi od roditeljskog stila u '80-ima.

cigareta pušenje beba Možda te zanima... Odgojna pljuska i bicikl bez kacige? Da, u '80-ima Roditelji

Ovo je 8 stvari koje su roditelji '80-ih dopuštali svojoj djeci, a kojih se današnji zgražaju: 

1. Puštali su djecu da sama ostanu kod kuće

Prije nekoliko desetljeća, bilo je prilično uobičajeno za roditelje da puste svoju djecu samu kod kuće dok se ne vrate s posla. Puno djece došlo je kući iz škole, obavljala su kućanske poslove, i čak radila sama sebi večeru ili je bar započela raditi. 

djevojčica Možda te zanima... Kada je dijete spremno ostati samo kod kuće? Školarci

Ovih dana, većina roditelja maloj djeci ne dopušta niti da sami budu u kupaonici, a kamoli da puste 6-godišnjake da budu sami kod kuće. 

2. Puštali su djecu da voze bicikl bez kacige

djeca bicikli | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nije da kacige nisu postojale, nego ih "cool djeca" nikada nisu nosila, ali ni roditelji se nisu toliko zamarali hoće li dijete 'zaraditi' koju ogrebotinu ili masnicu. Djeca koja su nosila zaštitnu kacigu na glavi ili bilo kakve štitnike na koljenima i slično, definitvno su bila u manjini. 

Mališani na biciklima sada MORAJU nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje do svoje 16. godine te je propisana kazna od 300kn ako ju ne nose. Osim toga, roditelji su itekako svjesni stravičnih priča o ozljedama mozga jer su njima svakodnevno 'bombardirani'.

dječak, park, igra Možda te zanima... Mama uhićena jer je pustila 4-godišnjaka da se sam igra vani Vrtić

3. Vozili su djecu u automobilu bez autosjedalica

Da, autosjedalice su postojale i tada, ali većina roditelja ih nije upotrebljavala, a i zasigurno nisu bila tako moderna, i gotovo svemirska, kao današnji modeli. Roditelji su danas toliko uplašeni svih mogućih i nemogućih scenarija da su autosjedalice jednostavno obavezna oprema u svakom automobilu, a i Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje obavezu korištenja dječje autosjedalice u automobilu kako bi dijete sigurnije sudjelovalo u prometu.

4. Puštali su djecu da se igraju... bilo gdje i po bilo čemu

dijete park igranje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Danas, ne da roditelji ne puštaju djecu da se sama igraju, već i paze gdje se djeca igraju i s čim se igraju. Posebno zaštićene ljuljačke i igračke od posebnih materijala. Obične igre u parku postale su znanstvena fantastika. Roditelji 80ih ne bi vidjeli djecu po par sati dok bi se ona bezbrižno igrala po susjedstvu

Kristina Hudec Možda te zanima... 'Puštam dijete da puže u parku iako nas svi čudno gledaju' Roditelji

5. Nisu se toliko zamarali onime što djeca jedu

U 80ima, važno je da ste bili praktični, i to je bila cijela umjetnost oko hrane. Današnji roditelji proučavaju sastojke koje njihovi roditelji ne bi ni pogledali. Također, važno je što se jede, koliko se jede i kad se jede. Jede li moje dijete dovoljno ovoga i smije li jesti ovo i ima li u ovome dosta toga i toga, pitanja su na koja bi se roditelji u '80-ima toplo nasmijali. Hrana i 80e: definitivno opuštenija atmosfera!

6. Puštali su djecu da piju vodu iz crijevi

U 80im godinama, kada su djeca bila žedna, bez problema su pila vodu iz crijeva za vodu i slično. Iako, ispostavilo se da to nije baš najsigurnija opcija zbog otrovnih kemikalija, ali danas roditelji posebno paze otkud njihova djeca piju vodu, pa neki roditelji djeci daju da piju samo flaširanu vodu ili koriste filtere za vodu i piju samo pročišćenu vodu iako je voda iz slavine najčešće sasvim dobra.

Možda te zanima... Slavnu mamu osuđuju jer je djetetu dala Nutellu Vrtić

7. Puštali su stariju djecu da čuvaju svoju mlađu braću

braća sestra brat djeca | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prije su roditelji puštali svoju ne tako staru djecu da čuvaju svoju mlađu braću. Danas, ne da roditelji ne puštaju 8-godišnjake da sami ostaju sa 3-godišnjacima, nego njihovu djecu mogu čuvati samo odrasle i provjerene osobe, a ponekad ni odrasli nisu dovoljno kvalificirani. Uostalom, u Hrvatskoj djeca predškolske dobi prema zakonu ne smiju biti ostavljena bez nadzora osobe starije od 16 godina.

8. Puštali su djecu da gledaju upitne filmove na televiziji

80ih su djeca gledala apsolutno sve i svašta na televiziji pa se nerijetko događalo da su djeca u osnovnoj školi već znala sve najpopularnije romantične ili horor filmove, a često imala i noćne more od istih. Danas postoje roditeljske kontrole. Pazi se što se gleda i koliko se gleda, a mnogo roditelja ne želi ni da bebe budu u istoj prostoriji dok u pozadini igra neprimjeren sadržaj, a kamoli starija djeca.

roditelji dijete roditeljstvo Možda te zanima... Zaokret u odgoju: Manje kontrole, a više igre i druženja Roditelji
  • Eddy1973

     Ne kažem da kod ovih novih odgojnih mjera nema i dobrih strana ali ne možeš ni djete stalno držati pod staklenim zvonom. Pretjerivanjem praviš od njih idiote koji su nesposobni brinuti se o sebi a najgore što onda i oni od svoje djece prave još veće idiote. 

  • Semiramida

    To je normalan odgoj djece, jako mi je drago Balkanđija ako je tako kako kažeš da to roditelji i sada rade, daj Bože jer će se djeca razviti u samostalne i zdrave ljude.... a i mi smo dobro ispali po tom modelu....!  Danas nažalost mladi roditelji su zbunjeni bombardirani svim i svačim, a sve što treba je slušati svoje mame i bake..... topla voda je davno izmišljena kao i odgoj djece...... imaš inskinkt svaka žena ga ima kad postane majka, kao što svaka životinja zna brinuti o mladučadi.... a mi bi izmišljali čudesa i odgajali poluidiote nesamostalne, koji do škole jedu kašice, ne znaju sami ništa osim blenuti u Tv , a do kada nose pelene bolje da ne govorim.....

  • Lucija2004

    To je moja mama radila meni i njezini roditelji njoj,i u opće se ne bunim zbog toga jer je ona ispala SAVRSENO,sve zna od pripreme jela ,uređivanja pa do cuvanja beba i jos mnogo vise toga,prava zena,a takva zelim i ja bit!To je sve glupost,ja sam svoju 1. sestru cuvala sa 5 g.,a drugu sa 11 i nista im nije.Mene je mama svugdje pustala i sad vise znam.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.