Trudnoća Trudnica 27. prosinca 2023.

9 razloga zašto je bolje biti trudnica danas nego 1980-ih

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pokušaj zamisliti dane prije tehnologije, interneta, jeftine i pristupačne odjeće i bez mobitela i zamisli da si trudna. Donosimo devet stvari zbog kojih je lakše biti trudnica danas nego 80-ih godina prošlog stoljeća

Osim što roditelji prije nisu objavljivali trudnoću i obiteljske trenutke na društvenim mrežama, nije bilo ni drugih povlastica, poput toga da partner može biti uz tebe u rađaonici ili da možeš saznati bebin spol prije rođenja. Iako sam porod i dalje boli, bez obzira u kojem desetljeću se nalazili, pročitaj neke od razloga zbog kojih ćeš još više cijeniti trudnoću danas: 

1. Brzinski testovi za trudnoću

Da, bilo je testova za trudnoću i prije, ali definitivno nisu bili tako pristupačni i brzi. Ako misliš da je čekanje od tri minute mukotrpno iskustvo koje kao da traje satima, zamisli kako je bilo prije kad se čekalo i po 15 minuta i k tome nije bilo pametnih telefona da ti skrenu pažnju i skrate vrijeme dok čekaš. 

test za trudnoću Možda te zanima... Najbolje vrijeme za test na trudnoću: ujutro, popodne ili navečer? Trudnoća

2. Moda za trudnice

Kada govorimo o odjeći za trudnice iz 80-ih, govorimo o uglavnom konzervativnim i širokim haljinama. Dizajneri posvećeni tome da kreiraju odjeću za buduće majke zbog koje se one osjećaju lijepima i lakše prihvate svoj trudnički trbuščić - jednostavno nisu postojali, a kamoli da je bilo toliko lijepe, moderne i pristupačne odjeće u većini trgovina, kao što je to danas.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Fotografije

Prije pametnih telefona, bilo je moguće dokumentirati promjene na vašem tijelu i zabilježiti uspomene iz trudnoće, ali nije bilo tako jednostavno ili uobičajeno. Osim što nismo fotoaparatom mogli snimiti bezbroj fotografija i kasnije samo izbrisati one koje nam se ne sviđaju, nije tako lako bilo i sebe snimiti kao što danas možemo zahvaljujući prednjoj kameri na mobitelima pa svaka trudnica ima barem jedan svoj selfie.

Možda te zanima... Selfie s bebom u trbuhu? Super aplikacija zabavlja trudnice Trudnoća

Pogledaj samo galeriju na svom mobitelu, zasigurno imaš puno fotografija djece i obiteljskih uspomena, no s druge strane, razvijanje fotografija danas je gotovo izgubljena praksa pa se fotografije koje imamo većinom samo gomilaju na pametnim telefonima i na računalima, a ne toliko po pravim albumima. 

4. Prvi dodir

Nakon trudova, guranja i cijelog poroda, najljepši trenutak koji većina majki može zamisliti je onaj kada ti stave novorođenu bebu na prsa i kada osjetiš onaj prvi dodir. No, prije samo nekoliko desetljeća, većina novorođenih beba prvo je bila oprana, očišćena i povijena prije nego li su bila donesena majci u naručje. 

Možda te zanima... Prekrasno: Mame po prvi put drže svoju bebu u naručju Trudnoća

5. Internet i društvene mreže

Internet je omogućio mamama odgovore na mnoga pitanja i brige koje ih muče i to u ekspresnom roku. Iako ponekad više odmaže nego pomaže, internet je zamijenio klasične enciklopedije i omogućio nam odgovore na sva obična, ali i neobična pitanja.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Baš kao i društvene mreže i forumi na kojima trudnice i mame dijele svoje sretne vijesti, obiteljske trenutke, ali i raspravljaju o svemu što ih muči i što im se događa i jedne drugima dijele savjete. S Facebookom, Instagramom i drugim mrežama, moderne mame stvorile su pravu 'malu' zajednicu uz koju lakše prolaze kroz majčinstvo. 

trudnica, laptop Možda te zanima... Najluđe stvari koje trudnice 'guglaju' Trudnoća

6. Spol bebe prije rođenja

Saznati nosiš li djevojčicu ili dječaka prije rođenja, u 80-ima nije bila opcija kod većine liječnika. I iako je tehnologija bila dostupna još od 1950. godine, nije bilo uobičajeno saznati spol djeteta u trudnoći prije 90-ih osim ako ste trebali obaviti amniocentezu

Možda te zanima... 6 super razloga zašto ne otkriti bebin spol prije rođenja Trudnoća

7. 3D i 4D ultrazvuk

Današnja tehnologija, odnosno 3D i 4D ultrazvuk, omogućuju liječnicima i budućim roditeljima detaljniji prikaz onoga što se zbiva u trudničkom trbuhu. Zamisli da trebaš čekati do rođenja djeteta, kako bi prvi put dobila uvid u bebina obilježja i preslatku osobnost. Zahvaljujući napretku tehnologije, danas možemo vidjeti bebu i prije nego što se rodi i imati preslatke snimke ultrazvuka i prije nego što upoznamo naše mališane.

8. Trudničke aplikacije

Zahvaljujući brojnim aplikacijama koje možeš 'skinuti' na pametni telefon, danas možeš biti u potpunosti 'povezani' sa svojom trudnoćom na način koji mame prije nisu mogle. 

9. Podrška u rađaoni

Danas većina majki izabire imati uz sebe osobu uz koju lakše prolaze kroz porod što nekad nije bilo moguće. Tek od 2000-ih godina postalo je uobičajeno imati podršku partnera, mame ili prijatelja u rađaoni koji zajedno s vama svjedoče rođenju preslatkog novog bića.

Možda te zanima... Podrška partnera: 20 čarobnih fotografija tata na porodu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.