Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. studenoga 2021.

Dječja terapeutkinja: Kako disciplinirati osjetljivo dijete

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Vanjskom svijetu osjetljiva djeca izgledaju kao dramatična i plačljiva, ali ona nisu ni plačljiva ni dramatična. Ona su osjetljiva, a na nama roditeljima je da naučimo kako učiti takvu djecu i kako ih disciplinirati bez da slomimo njihov duh'

Može biti jako teško pronaći najbolji način za discipliniranje hipersenzibilnog djeteta bez vikanja. Potrebno je pažljivo promišljanje i strpljenje, a dječja terapeutkinja Becky Mansfield podijelila je pet savjeta za sve roditelje koji, kao i ona, kod kuće imaju osjetljivo dijete. 

"Sjećam se kada je moja kćer imala četiri godine. Rekla sam joj da sjedne kad sam je vidjela da stoji na stolcu. Odjednom je počela plakati. Bila je toliko uznemirena jer je mislila da je u nevolji iako sam joj samo rekla da sjedne kako se ne bi ozlijedila", govori mama i dodaje kako je zbog te i nekoliko sljedećih situacija shvatila da je njezina kćer osjetljiva. 

Možda te zanima... 7 tehnika za odgoj sretnog i uravnoteženog djeteta Školarci

"Vanjskom svijetu osjetljiva djeca izgledaju kao dramatična i plačljiva, ali svojim radom kao dječja terapeutkinja, ali i kao majka, imala sam prilike proučavati hipersenzibilnu djecu i ona nisu ni plačljiva ni dramatična. Ona su osjetljiva."

Ona objašnjava kako je hipersenzibilnost kod djece uobičajenija nego što mislimo, a neka djeca jednostavno osjećaju emocije snažnije i intenzivnije od drugih. Iako ih obično nauče kontrolirati do šeste godine, uvijek će se osjećati tako i biti više emocionalna nego drugi. 

Dijete vam je pretjerano osjetljivo? Saznajte kako mu pomoći

"Na nama roditeljima je da naučimo kako učiti takvu djecu i kako ih disciplinirati bez da slomimo njihov duh!"

1. Postavite granice

Iako može biti primamljivo zaobići pravila kako biste izbjegli uznemiravanje osjetljivog djeteta, konstantne iznimke pravilima neće pomoći dugoročno. Budite fleksibilni, ali sigurni da učite dijete kako biti odgovorno. Ako ste previše popustljivi prema djetetu, ono neće biti pripremljeno na stvarni svijet. 

djevojčica usamljenost tuga curica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Izbjegavajte posramljivanje

Osjetljiva djeca posebno su osjetljiva na posramljivanje. "Zločest si", ili "Zašto ne možeš biti dobra", možda se čini kao ispravljanje ponašanja, ali osjetljivoj djeci takve riječi mogu biti razarajuće

Možda te zanima... 'Disciplina bez drame': Zašto i kako je koristiti u odgoju djece? Vrtić

3. Ne govorite, pokazujte!

Kada se vaše osjetljivo dijete ponaša zločesto, pokažite mu/joj ponašanje koje očekujete. Što smirenije moguće, recite djetetu da prestane i da vas gleda. Zatim počnite raditi točno ono što je dijete radilo. Dijete će vjerojatno pomisliti kako ste smiješni i shvatiti koliko je njegovo/njezino ponašanje bilo pretjerano. Zatim pokažite djetetu ispravno ponašanje. Taj čin kojim ćete pokazati ispravno ponašanje umjesto da to ponašanje izgovarate - imat će puno snažniji i značajniji utjecaj

4. Budite partneri

Osjetljiva djeca reagiraju puno bolje na zahtjeve ako u vama osjećaju partnera nego da samo pokazujete strogu disciplinu. Strogo discipliniranje može izazvati isto ponašanje koje pokušavate izbjeći - emocionalne izljeve bijesa i eksplozije energije, plakanje i vikanje. Partnerstvo s djetetom uključuje učenje djetetovih okidača, izbjegavanje istih i pružanje alata koje dijete može koristiti kada se osjeća preplavljeno osjećajima. Stručne osobe poput psihologa i terapeuta također mogu biti od velike pomoći u ovom procesu. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako pomoći djeci da se nose s emocijama ovisno o dobi?

5. Pokažite suosjećanje

Kada vaše dijete plače nakon što je, primjerice, ogrebalo lakat (iako mu zapravo nije ništa), vaš prvi instinkt mogao bi biti da kažete djetetu da se smiri ili da prijeđe preko toga jer mu očito nije ništa. Stručnjaci su složni u tome da ćete na taj način samo pogoršati situaciju, posebno ako dijete čuje ljutnju ili frustraciju u vašem glasu

Možda te zanima... Što možeš reći svom djetetu umjesto 'Nemoj plakati' Vrtić

Kada pokušavate odgovoriti dijete od onoga što osjeća, dijete će se samo još više uznemiriti. Važno je slušati i prihvatiti djetetove emocije čak i ako se ne čine logičnima. Iako ne biste smjeli poticati plakanje pridavanjem prevelike pažnje, možete reći nešto poput: "Znam da boli", ili "Sigurno si bio/la iznenađen/a kada si pao/la." Zatim pomozite djetetu fokusirati energiju na rješavanje problema: "Misliš li da bismo mogli isprati ranu ili staviti malo leda na nju? Staviti flaster ili jednostavno malo odmoriti ruku?"

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci