Vrtić 20. studenoga 2023.

Danas je Svjetski dan djece. Svijet olako zaboravi na dječja prava, ali nemojmo i mi

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svjetski dan djece obilježava se upravo na današnji dan, 20. listopada, i to u cijelom svijetu. Na taj je dan 1989. godine Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Međunarodnu konvenciju o pravima djeteta.

Kada je 20. listopada 1959. godine Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila „Deklaraciju o pravima djece“, pa onda 1989. odobrila Međunarodnu konvenciju o pravima djeteta, svijet je dao obećanje da će sva djeca na svijetu imati osigurana jednaka prava. Ta prava koja smo tada obećali djeci da ćemo ih poštovati su pravo na život, pravo na zdravstvenu pomoć, pravo na smještaj, pravo na obrazovanje, pravo na igru, zaštita od zapostavljanja, zaštita od droga, alkohola, zabrana dječjeg rada, zaštita djece izbjeglica…

Možda te zanima... Prava djece – znaš li koja su i zašto ih je iznimno važno poštovati? Roditelji

Da, u ovih nekoliko redaka nabrajanja dječjih prava, koje svakom živom čovjeku zdrava logika morala nalagati da ih uvijek i neupitno poštuje, shvaćamo da je u današnje vrijeme sve više primjera i sve više prilika u kojima se ta prava jednostavno ne poštuju. Zna to jako dobro i UNICEF, koji je upravo danas povodom Svjetskog dana djece izdao priopćenje u kojem piše:

„Djeca žive u svijetu koji se ponaša sve više neprijateljski prema njihovim pravima, a to je najvidljivije u onim područjima gdje se odvijaju sukobi. Procjenjuje se da danas oko 400 milijuna djece živi u konfliktnim područjima ili bježe od njih,“ izvijestio je UNICEF, što znači da je to svako peto dijete.

Evo i videa koji je povodom današnjeg dana objavio UNICEF Hrvatska:

 

Zvuči zastrašujuće, zar ne? Posebno kad živimo u području gdje se dječja prava poštuju, barem u daleko većoj mjeri nego u drugim, kritičnim područjima. No, svugdje su dječja prava donekle ugrožena, stoji u ovom izvješću, pa je tako jedan od važnih čimbenika su i klimatske promjene.

Svjetski dan djece prava je prilika za poziv na akciju. Poziv na provođenje Konvencije o pravima djeteta u djelo. Jasno je da mi koji svoju djecu svaku večer grlimo, svaki dan štitimo i činimo sve da ih odgojimo u zdrave, sigurne, obrazovane ljude, teško možemo zamisliti što napraviti kako bismo pomogli onima koji nemaju jednake uvjete za život. Ne možemo puno, ali možemo govoriti o tome i podizati svijest kad god nam se pruži prilika.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Isto tako, možemo napraviti najbolje što možemo s našom djecom, te se pobrinuti da sve u našoj okolini potaknemo na isto. Možemo reagirati kad vidimo da netko to ne čini, možemo reagirati kad vidimo i saznamo da netko krši prava bilo kojeg djeteta na ovom svijetu. Jer sva djeca imaju – jednaka prava.

Važno je i moramo:

Promovirati dječja prava

Svjetski dan djece mora poslužiti kao podsjetnik na važnost promicanja prava sve djece, bez obzira na njihovu rasu, spol, nacionalnost ili socioekonomski status.

Osnažiti djecu

Na ovaj dan naglašava se potreba da osnažimo djecu kako bi sudjelovala u donošenju odluka koje utječu na njihov život, te da postanu aktivni članovi svog društva.

Zaštititi djecu

Djeca moraju biti zaštićena od svih, ali svih oblika nasilja, zlostavljanja i iskorištavanja.

Ulagati u djecu

Beskrajno je važno ulagati u dječje obrazovanje, zdravstvenu skrb, društvenu zaštitu kako bismo osigurali njihov zdrav razvoj i budući uspjeh.

Znamo da svatko od nas voli i štiti i ulaže u svoje dijete. Ali danas podijelimo svijest o tom i govorimo djeci o onima koji to nemaju. Govorimo im kako bi jednog dana oni bili ti koji će dati sve od sebe da to i dalje čine. Djeca su naše najveće blago i to je najveća istina.

djeca Možda te zanima... Koja su dječja prava, a koje su njihove obaveze? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.