Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. rujna 2021.

Želiš da se djeca bolje ponašaju? Prati ove korake

Foto: Shutterstock ; Za djecu koja su već razvila određeni tip problematičnog ponašanja, posebno treba raditi na izgradnji odnosa
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada nam dijete namjerno prkosi, prva reakcija roditelja često je ispravljanje lošeg ponašanja i nadanje da će to spriječiti ponavljanje istog, ali ispada da bi dodatna doza ljubavi mogla biti od veće pomoći nego 'popravne mjere'

Nova analiza više od 150 istraživanja pokazala je kako se djeca najbolje ponašaju kada su čvrsto uvjerena da su voljena. Analiza, objavljena u časopisu Child Development, uključuje više od 15 000 obitelji u 20 zemalja. 

6 stvari koje djeca trebaju vidjeti da bi se osjećala voljena

Od djece u dobi od dvije do 11 godina s problematičnim ponašanjem, reakcije roditelja mogu se svrstati ili s ciljem 'poboljšanja' odnosa (npr. biti više osjetljivi na potrebe djeteta) ili s ciljem 'upravljanja' ponašanjem (npr. discipliniranje lošeg ponašanje i/ili pohvala pozitivnog ponašanja).

Možda te zanima... 6 problema u ponašanju djeteta koje ne smiješ ignorirati Vrtić

Istraživanje je pokazalo da je najbolje rješenje kombinacija tih dviju reakcija, posebno kod djece koja su već uznemirena jer je upravo to najveća moć empatije. "Za djecu koja su već razvila određeni tip problematičnog ponašanja, posebno treba raditi na izgradnji odnosa", objašnjava G.J. Melendez-Torres, jedan od autora istraživanja. 

djeca, svađa | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako odgajati djecu s empatijom, ali i usmjeravanjem?

Dječja psihologinja Ashley Soderlund objasnila je kako je posao roditelja dati djeci 'alate' pomoću kojih se sljedeći put mogu nositi s problemima u ponašanju drugačije, a to na neki način znači - osnažiti ih.

'Disciplina bez drame': Zašto i kako je koristiti u odgoju djece?

Ona predlaže sljedeću reakciju:

  • Ispravi ponašanje (reci ne i prekini ponašanje)
  • Identificiraj problem ('Znam da se želiš igrati s igračkom, ali sada se Sara trenutno igra s tom igračkom')
  • Uključi dijete u drugačiju perspektivu ('Kako bi se ti osjećao/la da je netko drugi uzeo igračku iz tvojih ruku?')
  • Ponudi alternativu ('Možeš pitati Saru može li ti dati igračku nakon što se prestane igrati, a poslije joj opet možeš vratiti igračku')

I zatim - ono najvažnije - završi s frazom koja 'osnažuje' dijete: "Sjetit ćeš se sljedeći put."

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tih nekoliko, malih, ali značajnih riječi mogu učiniti veliku razliku kada odgajaš dijete koje se često problematično ponaša, a više od 150 istraživanja je to dokazalo. 

Možda te zanima... Umjesto vikanja na djecu, probaj ove dvije rečenice Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.