Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. rujna 2018.

Najveći problem popustljivog odgoja: kad dijete postane šef

djevojčica šef
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Permisivno roditeljstvo čini da se djeca osjećaju usamljena, jer im nedostaje kontakt. Zbog toga se u sebi osjećaju duboko nesigurna, jer doživljavaju da se nitko ne brine o njima', kaže Tomislav Kuljiš, osnivač Centra Prirodno roditeljstvo

"Jasno nam je da autoritarno, grubo roditeljstvo nije poželjno, ali nedovoljno je jasno što ne štima s popustljivošću prema djetetu. Obično kažemo da će se dijete razmaziti, ali problem je puno dublji", kaže Tomislav Kuljiš, autor programa 'Roditeljstvo i rani razvoj' i osnivač Centra Prirodno roditeljstvo

Možda te zanima... Različiti načini kako izgraditi zdrav roditeljski autoritet Vrtić

Permisivno roditeljstvo, objašnjava, čini da se djeca osjećaju usamljena, jer im nedostaje kontakt. Zbog toga se u sebi osjećaju duboko nesigurna, jer doživljavaju da se nitko ne brine o njima. Kod temperamentnije djece zbog toga se u mozgu aktivira mehanizam borbe i ta djeca zbog unutarnje nesigurnosti postaju agresivna, preuzimaju kontrolu, ne slušaju i postaju šefovi. Kažemo da prelaze u alfa poziciju u nedostatku pravog skrbnika kome se mogu prepustiti.

Djeca popustljivih roditelja postaju mali 'tirani'

Drugi problem je što ta djeca nisu uspjela razviti sposobnost prorade frustracije i ne uspijevaju izaći iz frustracije kada nešto nije po njihovom. Naravno da je s njima jako teško i naporno i nisu draga odraslima. Njih to odbijanje koje osjećaju od drugih tjera da postanu još više agresivni, jer se sad još više osjećaju nesigurnima. 

Možda te zanima... Kako djeci postaviti granice? Vrtić

"To je zatvoreni krug koji je nastao najčešće jer sam roditelj nema sebe i svog stava i dijete ga doživljava slabim što je posebno problem kod snažne i temperamentne djece. Ovaj zatvoreni krug se može promijeniti kada roditelj uđe u svoju stvarnu snagu ako poradi na sebi, ili ako dijete uđe u odnos s nekim tko ima sebe, ali uvažava djetetovu snagu npr. trener, teta čuvalica i slično", kaže Tomislav Kuljiš.

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.