Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. ožujka 2020.

7 stvari koje ti dijete želi reći kad ima ispade bijesa

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Napadi bijesa kod male djece česta su i normalna pojava, a i dio razvoja. Djeca se još uvijek ne znaju nositi s emocijama i njihovi emotivni ispadi često su samo jedini način kako bi izrazili što osjećaju

Vjerojatno ti je poznata scena, želiš samo dovesti dijete iz vrtića kući, međutim na putu se prvo sjetilo da je gladno pa je počelo plakati, nakon nježnog uvjeravanja da će hranu dobiti kod kuće... tvoj mališan je odlučio da je ipak žedan, ali neće vodu. I tako uz veliku muku stižete kući, već si potpuno umorna, a još je pola dana pred tobom. Čekaš što će se još tvoj mališan sjetiti do kraja večeri.

10 razloga zašto su temper tantrumi korisni za dijete

Što se zapravo događa? Sigurno ti ne treba prevoditelj koji će ti objasniti što tvom djetetu treba, međutim možda ponekad umorna u svakodnevici "zaboraviš" što ti dijete govori. Ispadi bijesa potpuno su normalni i dio su razvoja u dobi između dvije i tri godine, objašnjavaju stručnjaci. Iako je to samo dio razvoja, teško je ne osjećati se bespomoćno pogotovo kada se takve situacije događaju u javnosti. Međutim, njihovi emotivni ispadi često su samo jedini način kako bi izrazili što osjećaju:

1. 'Žedan sam ili gladan'

Čista iscrpljenost ili glad neće biti dovoljni da sami izazovu temper tantrum, ali oni će svakako pojačati djetetove emocije i težinu kojom podnose bilo kakvo razočaranje. Pustimo li našu djecu da budu dugo bez hrane ili im promijenimo vrijeme spavanja povećavamo mogućnost da dijete doživi ispad bijesa.

Constance Hall Možda te zanima... Mama objasnila zašto 'samo sjedi' kad dijete ima ispad bijesa Vrtić

2. 'Frustriran sam'

Izvor dječje frustracije može biti svašta. Možda je jedna od najjačih frustracija nemogućnost da se jezično izraze. Ne mogu izraziti osjećaje koje proživljavaju, niti se verbalno izraziti vezano za svoje probleme koji mogu izazvati toliko tjeskobe. Drugi izvor frustracije je nemogućnost malog djeteta da razlikuje svoje želje i potrebe. Kada to sve kombiniramo s nepostojećim strpljenjem i potpunim nedostatkom razumijevanja vremena, dobit ćemo recept za njihove slomove.

Kod dječje frustracije najvažnije je kako se roditelj osjeća, a ne što radi

Možda te zanima... Pričaj dječjim jezikom i spriječi ispade bijesa Vrtić

3. 'Previše sam uzbuđen'

Dijete vrlo lako postane emocionalno preopterećeno. Kada bolje razmislimo to ima potpuno smisla, koliko dijete prođe novih iskustava u jednom danu i mora upravljati sa svim emocijama na dnevnoj razini. Kao roditelji moramo upravljati sa situacijama u koje stavljamo svoje dijete.

4. 'Moji osjećaji su veliki'

Prefrontalni korteks mozga koji kontrolira emocije i društveno ponašanje je zadnje područje koje se razvija. Znači da se tvoje dijete bori s osjećajima kao što su ljutnja, strah i frustracija. Veliki osjećaji u maloj osobi zahtijevaju empatiju.

Možda te zanima... Umjesto vikanja na djecu, probaj ove dvije rečenice Vrtić

5. 'Tjeskoban sam'

Iracionalni strahovi su vrlo česti kod najmlađih jer ne mogu potpuno shvatiti uzroke i posljedice. Neka se djeca, na primjer, boje kade i kupanja jer ne znaju što će se dalje dogoditi. Mala djeca nisu logična bića, pa ih nešto "normalno" može alarmirati ili zbuniti. Njihova mala tijela otpuštaju kortizol, hormon "borbe". Česti ispadi su znak da je tvoje dijete pod velikim stresom.

Kako izvući dijete iz temper tantruma?

6. 'Više ne mogu'

Prevelika stimulacija može biti jedan od glavnih razloga ispada bijesa. Vjerojatno si primijetila da se tvoje dijete vrlo lako prilagodi u vrijeme praznika ili na zabavama. Osluškuj svoje dijete pa ćeš osjetiti kada mu je potreban ostanak kod kuće ili samo trenutak u kojem je sam prije nekog ludog dječjeg rođendana.

Možda te zanima... Učinkovite strategije: Pomozi ljutitom djetetu da se smiri Vrtić

7. 'I ja sam osoba'

Osjećaj neovisnosti koje razvija tvoje dijete, iako je to dugoročno dobro, često mu govori da je sposobnije nego što je. Zato se često osjećaju frustrirano i žvaču više hrane nego što mogu ili nešto žele napraviti sami, a osjećaju da im postavljaš ograničenja. Ako se ta frustracija temelji na fizičkim ograničenjima, možda će mu trebati neke nježne smjernice ili više mogućnosti. U svakom slučaju, tvoje dijete želi da ga poštuješ kao osobu koja je sad i koja će se razviti.

instagram Možda te zanima... Roditelji su uvijek krivi za ispade bijesa! Ova galerija to i dokazuje Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.