Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 12. studenoga 2015.

Dijete vam je pretjerano osjetljivo? Saznajte kako mu pomoći

djevojčica škola plač
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Školski i roditeljski odgoj mogu dramatično oblikovati razvoj visoko osjetljive djece, koja u blago poticajnom okruženju postižu velike uspjehe, dok u blago neprijateljskom okruženju jako pate

Ako imate iznimno osjetljivo dijete, već znate da njegove duboke emocije mogu katkad biti blagoslov, a katkad prokletstvo. Senzitivci su podložniji vanjskim utjecajima, više emocionalno pate i češće obolijevaju od raznih bolesti, okolina ih često ne razumije, a oni se rado povlače u samoću, piše portal Zdrava Krava.

Visoko osjetljivi ljudi čine oko 20 posto stanovništva, a svi dokazi upućuju na to da se takvi rađaju. Jerome Kagan, psiholog s Harvardskog sveučilišta, proveo je istraživanje dječjeg temperamenta i otkrio da se oko petine beba rađa s vrlo prijemčivim živčanim sustavom, koji se lako uzbuđuje i uznemiruje pri novim iskustvima.

Osjetljivi dječaci na udaru vršnjaka

Studije dr. Jeromea Kagana utvrdile su da su oba spola u dječjoj dobi jednako zastupljena među osjetljivcima, po 20 posto muške i ženske djece. U kasnijoj dobi udio osjetljivih muškaraca naizgled opada. Tako se u istraživanjima dr. Elaine Aron oko 20 posto žena pokazalo visoko osjetljivima, dok je postotak muškaraca bio znatno manji. Dr. Aron, autorica psihološkog testa za mjerenje visoke osjetljivosti tvrdi da je neovisno o rezultatima među osjetljivma jednak broj muškaraca i žena, no da se "muškarci naprosto ne žele izjasniti kao osjetljivi."

Dr. Kagan se slaže s postavkom da muškarci taje svoju osjetljivost"Dječaci su vrlo surovi prema stidljivim, povučenim vršnjacima, a djevojkama izgledaju ženskasto", kaže. "Društvo uči dječake da skrivaju sve emocije osim ljutnje. Stoga je već od rane odrasle dobi teško raspoznati osjetljivce jer oni taje svoje psihičke osobine od okoline, praveći se da su čvršći."

Kako pomoći krhkoj djeci?

Školski i roditeljski odgoj mogu dramatično oblikovati razvoj visoko osjetljive djece, koja u blago poticajnom okruženju postižu velike uspjehe, dok u blago neprijateljskom okruženju jako pate. Za razliku od njih, prosječno ili nisko osjetljivo dijete postiže jednake rezultate neovisno o malim varijacijama u okruženju.

Osjetljivi ljudi koji su proživjeli teška djetinjstva bilježe visoke stope depresije i anksioznosti, no oni čija su djetinjstva bila uredna i ispunjena s ljubavlju i brižnošću mogu se razviti u dobro uklopljene odrasle.

"Najvažnije je od malena učiti senzitivnu djecu da su drugačija zato da se ne bi poistovjećivala s drugima i koristila iste načine nošenja sa stresom kao i oni", savjetuje psihologinja Radojka Sućeska Ligutić, autorica knjige 'Kako djeca pomažu roditeljima da odrastu'. "U tom smislu mislim da je važno pomoći naglašeno osjetljivoj djeci da nauče izražavati riječima što osjećaju te kako da nađu mir ili se osame kad im emocionalno opterećenje postane preveliko", ističe.

Na portalu Zdrava Krava pročitajte više o senzibilnim osobama

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.