Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. travnja 2019.

Rečenica koju uvijek trebaš reći kad discipliniraš djecu

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ta jednostavna rečenica govori jako puno djeci. Govori im da njihov današnji neuspjeh nije trajni neuspjeh, već ga mogu promijeniti i fokusirati se na ono pozitivno

Kada tvoje dijete bježi, grize, udara, vrišti, gura, grabi ili se općenito ponaša drsko i prkosno - želiš promijeniti to ponašanje, to se podrazumijeva. Naravno, ne treba ni naglašavati da će dijete prirodno prerasti takvo ponašanje kada nauči više samokontrole, ali što učiniti u međuvremenu?

Možda te zanima... Kako ispraviti 'loše' ponašanje djeteta pozitivnim roditeljstvom Vrtić

Zadaća je roditelja pomoći djetetu doći do samokontrole, ali ih i voditi prema optimalnom socijalnom ponašanju. Djeca koja usavrše socijalne vještine - predodređena su za uspjeh u bezbroj područja. Kada discipliniramo djecu, želimo ih osnažiti kako bi sami promijenili svoje ponašanje.

Razvoj mentalnog sklopa i osnaživanje

Djeca žive za 'sada i ovdje', a mlađa djeca imaju poseban mentalni sklop te razmišljaju na način da ne podrazumijevaju da se stvari sad ili u budućnosti mogu promijeniti. Mi smo ti koji ih moramo naučiti da mogu promijeniti svoje ponašanje.

'Disciplina bez drame': Zašto i kako je koristiti u odgoju djece?

Primjerice, kada djeca shvate da su učinila nešto loše - osjećaju neuspjeh i za njih, taj osjećaj čini se trajnim. Stoga je naš posao, kao roditelja, ponuditi druge načine pomoću kojih mogu riješiti situacije i omogućiti im alate kako bi se nosili sa svojim emocijama te ih osnažiti da promijene svoje ponašanje. Ali, kako doći od osjećaja neuspjeha do osjećaja osnaživanja?

majka kći tuga razgovor roditeljstvo | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako osnažiti djecu da promijene svoje ponašanje

Kada tvoje dijete učini nešto poput toga da zgrabi igračku od drugog djeteta, ti možeš:

  • Ispraviti ponašanje (reći 'ne' i zaustaviti dijete)
  • Identificirati problem ('Želiš se igrati s igračkom, ali sada je Sarin red')
  • Uključiti ih u promjenu perspektive ('Kako bi se ti osjećao/la da ti netko drugi uzme igračku iz ruke?')
  • Ponuditi alternativu ('Možeš pitati Saru da ti da igračku nakon što završi s igrom, a onda ćeš ju vratiti natrag Sari kad ti završiš s igrom')
  • Nakon toga vrijeme je za osnaživanje i poticanje na promjenu ponašanja. Prije nego pustiš dijete da dalje nastavi s onim što je radilo, jednostavno reci: 

"Sjetit ćeš se sljedeći put."

Možda te zanima... 7 stvari koje se mogu skrivati iza lošeg dječjeg ponašanja Vrtić

Ta jednostavna rečenica govori jako puno djeci. Govori im da njihov današnji neuspjeh nije trajni neuspjeh, već ga mogu promijeniti i fokusirati se na ono pozitivno. "Sljedeći put ćeš se sjetiti upotrijebiti svoje riječi." Također im pomaže riješiti trenutne emocije i dati im osjećaj olakšanja te želju za boljim ponašanjem sljedeći put. "Sada se osjećam loše, ali sljedeći put ću postupiti bolje."

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ako se sljedeći puta dijete sjeti promijeniti ponašanje, možda će ti se čak ponosno pohvaliti i reći: "Gledaj, mama, sjetio/la sam se!" A ti češ uzbuđeno odgovoriti: "Bravo, sjetio/la si se! Upotrijebio/la si svoje riječi!"

Emocionalne i socijalne vještine određuju djetetovu budućnost: Kako roditelji mogu pomoći

Kada djeca to učine - budi sigurna da si ih osnažili i potaknula ih na promjenu ponašanja. Taj ponos odraz je osnaživanja. I nema veze s tobom i kontroliranjem djetetovog ponašanja nego s tobom i time da si naučila dijete bolji način ponašanja, a ono ga je samo promijenilo!

Naravno, iako ova rečenica može itekako dobro funkcionirati, ona nije čarobna. Problem je što mala djeca ne pamte tako jednostavno, a mijenjanje ponašanja malog djeteta zahtijeva strpljenje, vježbu i priliku, ali ako strpljivo nastaviš osnaživati dijete - primijetit ćeš rezultate prije ili kasnije

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci