Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. rujna 2019.

8 djelotvornih načina kako smiriti ljutito dijete, a nije 'pauza'

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako se nositi s ljutitim djetetom, a da ga ne pošalješ u kaznu? Nekoliko stručnjaka podijelilo je djelotvorne alternative 'pauzi'

Kada tvoje dijete ima ispad bijesa, teško je znati kako reagirati. Djeca ne dolaze s uputstvima i gotovo je nemoguće razmišljati kada i vaše srce kuca brzinom munje dok dijete vrišti. 'Pauza' je pouzdana metoda kojom se roditelji često služe kako bi smirili ljuto dijete, ali neki stručnjaci tvrde kako ta metoda može učiniti više štete nego koristi te da zapravo stvara 'borbu moći' između roditelja i djeteta. 

15 razloga zašto su mala djeca tako često mali ljuti ljudi

Postavlja se pitanje što točno učiniti u takvim situacijama? Isprobaj savjete stručnjaka i sama zaključi koliko su zaista djelotvorni: 

1. Isprobaj tehniku prizemljenja

 

A post shared by Lizzy (@lizzyh_rn) on

"Tvoje dijete je uznemireno zbog nekog razloga, a zatvaranje djeteta u sobu neće mu omogućiti izražavanje osjećaja", govori socijalna radnica Kimebrly Hershenson. Umjesto da izoliraš dijete, socijalna radnica savjetuje roditeljima da nauče dijete izbrojati 10 predmeta u sobi na glas. Ako ste izvan svog doma, gledajte kamenje ili drveće, predmete u vašoj okolini. Tehnika prizemljenja pomoći će djetetu da se smiri, ali isto tako mu pomoći razviti vještine za nošenje s ljutnjom u budućnosti.

dijete plače, sladoled Možda te zanima... 7 stvari koje ne smiješ raditi kad dijete ima temper tantrum Vrtić

2. Stvori kutak za smirivanje

 

A post shared by Miss Bella (@missbellateaches) on

Obiteljska terapeutkinja Kaleigh Boysen, govori kako je dobro stvoriti jedan kutak u dječjoj sobi ili nekoj drugoj sobi i nazvati ga 'kutkom za smirivanje'. "Jedna tehnika koju volim koristiti je 'kutak za smirivanje', maleno područje u sobi s dekicama ili utješnim predmetima, koje dijete može koristiti kada treba uzeti pauzu ili se smiriti", govori terapeutkinja i dodaje kako roditelj može sjesti pokraj ili u blizini djeteta ili dijete može samo koristiti kutak. "Uzimanje takve 'pauze' je djelotvoran način smirivanja djeteta dok god je prezentiran kao nešto korisno", dodaje. Zapamtite, cilj je pomoći djetetu da ponovno stekne kontrolu nad svojim emocijama, a ne da dijete stekne utisak kao da je 'u kazni'. "Važno je da taj kutak bude korišten kao alat smirivanja, a ne kao alat kažnjavanja", govori terapeutkinja. 

Učinkovite strategije: Kako pomoći ljutom djetetu da se smiri?

3. Pokušaj drugačije duboko disanje

Svi odrasli ljudi znaju da dubokim, usporenim disanjem možemo pomoći sami sebi u smirivanju, ali ta ista tehnika može pomoći i mališanima da se priberu. "Zaboravite na ono 'diši duboko i broji do 10'. Postoji puno načina koje možemo naučiti djecu da duboko dišu, a da im je pritom zabavno", govori terapeutkinja. Ona savjetuje da dijete ispuhuje balončiće, da puše u malu vjetrenjaču koje se okreće, tzv. vrtivjetar ili da zamišlja da puše u svjećice na torti. "Ili pokušajte s plišanom igračkom na trbuhu, neka dijete gleda kako se igračka pomiče dolje i gore kako diše", dodaje terapeutkinja. 

4. Tehnika suprotna od 'pauze'

Umjesto da dijete pošaljete na pauzu, tzv. kaznu, gdje je dijete samo, psihologinja Cheryll Putt savjetuje roditeljima da naprave suprotno od toga i da pozovu dijete k sebi u zagrljaj, na druženje. "Nekoj djeci jako pomaže ova metoda jer se pomoću nje mogu nositi s ljutnjom, odnosno pomaže im kada ih roditelje utješe i zagrle dok se ne smire i zatim razgovaraju o problemu", objašnjava. 

Možda te zanima... Što možeš reći svom djetetu umjesto 'Nemoj plakati' Vrtić

5. Koristi meditacijske bočice

 

A post shared by Marianne satinsky (@satin10117) on

Ako tvoja djeca vole rukotvorine i likovno izražavanje, psihologinja savjetuje da zajedno s djetetom izradite 'meditacijske bočice'. "Meditacijske bočice odlične su jer je dijete uključeno u njihovu izradu te mu istovremeno pomažete da je više zaduženo za svoje emocije", objašnjava psihologinja. Kada je dijete ljuto, dajte mu meditacijsku bočicu i zajedno gledajte kako se sadržaj bočice mijenja i pomaže djetetu na umirujuć način da se smiri. 

6. Razgovaraj na način da provedeš dijete kroz njegove osjećaje

Mi odrasli često razgovaramo s prijateljima kada se nosimo s nekim problemom i tražimo podršku i utjehu kroz razgovor. Našoj djeci razgovor također može pomoći. "Strpljiv razgovor može pomoći djetetu razumjeti korake koji su potrebni kako bi se smirili ili procesuirali velike emocije", govori psihologinja i socijalna radnica Shanna Donhauser.

Kod dječje frustracije najvažnije je kako se roditelj osjeća, a ne što radi

Možete im pomoći na način da razgovarate o djetetovim emocijama u trenutku ili da razgovarate o svojima. Primjerice, 'Ljut/a si jer nisi spreman/na dijeliti svoju igračku. Želiš se i dalje igrati s njom, ali sada je Klarin red. To te čini ljutim/om i možda malo tužnim/om? Što misliš da trebamo napraviti?'. Psihologinja govori da djeca najčešće dođu do razumnog rješenja problema kada osjećaju da ih razumijete i pokazujete suosjećanje. Ako ne nude prihvatljivo rješenje, uvijek im možete ponuditi nekoliko opcija, poput toga da pronađu neku drugu igračku za igru, da ih zagrlite ili da čitate knjigu. 

7. Uzmi 'pauzu'

Djeca se 'hrane' našom energijom, stoga ako smo uznemireni zbog nečega što su napravili, najvjerojatnije će i djeca biti uznemirena i neće se moći smiriti. Ako ne želite dijete poslati na 'pauzu', razmislite o tome da je vi iskoristite. "Ako ste bijesni, isfrustrirani ili nestrpljivi - vaše dijete se najvjerojatnije neće moći smiriti. Ponekad to znači da prvo vi morate uzeti 'predah' od situacije", govori psihologinja. 

Constance Hall Možda te zanima... Mama objasnila zašto 'samo sjedi' kad dijete ima ispad bijesa Vrtić

Tehnika je jednostavna. Recite djetetu da uzimate pauzu, nešto poput: "Vidim da si uznemiren/a, i ja se isto tako osjećam. Uzet ću tamo pauzu od nekoliko minuta pa ću se onda vratiti k tebi.". Na taj način imate dijete u vidu, ali sebi omogućujete nekoliko minuta kako biste se doveli pod kontrolu. Psihologinja podsjeća roditelje da ovu metodu treba prakticirati samo kada ste kod kuće, zbog djetetove sigurnosti. 

8. Pusti dijete da se ljuti

Iako je usmjeravanje ljutog djeteta na drugu aktivnost uvijek pozitivna stvar, ponekad je u redu pustiti djecu da otpuste svoju ljutnju. Psihologinja Donhauser objašnjava kako je trik u tome da roditelji djetetu ponude sigurnu opciju otpuštanja ljutnje. "Bacanje igračaka vjerojatno nije sigurno, ali bacanje pompona, balona ili nečeg mekanog može biti prihvatljivo. Udaranje prijatelja nije u redu, ali udaranje jastuka može biti u redu. Lomljenje igračke nije u redu, ali trganje praznog papira ili starih novina može biti u redu", govori psihologinja i dodaje da roditelji na taj način mogu sigurno preusmjeriti ponašanje i fizičke potrebe djece kako bi izrazila svoje emocije na siguran i prihvatljiv način, bez da odvraćaju pažnju s tih emocija. 

7 stvari koje vam dijete želi reći kad ima ispade bijesa

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci