Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. travnja 2021.

Umjesto vikanja na djecu, probaj ove dvije rečenice

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Nitko nije motiviran kada se njegove 'muke' ističu i ponižavaju. Nitko nije istinski motiviran dati sve od sebe kada na njega viču, posramljuju ga, ponižavaju ili kažnjavaju', objašnjava mama troje djece i predlaže roditeljima da isprobaju dvije učinkovite rečenice kada pokušavaju disciplinirati dijete

Odgoj djece ponekad zna biti zaista frustrirajuć posao. Čak i uz sve slatke trenutke, maženja, smijeh i čudesne dječje umove - usmjeravati živo biće kroz različite faze djetinjstva može biti doista komplicirano. Annie Reneau, mama troje djece, to jako dobro zna. Ona je u 'roditeljskom poslu' već dobrih 17 godina i sa sigurnošću govori kako je roditeljstvo pothvat koji često dovodi do potpunog ludila

Nisu djeca kriva zbog toga što nas roditeljstvo ponekad dovodi do ludila, to je jednostavno priroda samog 'posla'

"Problem je što nisu djecu kriva zbog toga što nas roditeljstvo ponekad dovodi do ludila, to je jednostavno priroda samog 'posla'", piše mama i dodaje kako je prejednostavno dopustiti da naša frustracija oko odgoja utječe na djecu koju odgajamo. "Ne mogu ni nabrojati koliko puta sam dopustila svojoj ljutnju da utječe na interakciju s djecom, posebno kada su se mučili s nekim iritirajućim ponašanjem ili dosadnom navikom."

Možda te zanima... Što zapravo radiš svom djetetu dok vičeš na njega? Vrtić

Ona se obraća svim roditeljima i govori im da ne mora biti tako teško. Tijekom godina, naučila je vidjeti 'borbu' djeteta s nekom navikom ili ponašanjem, zaista kao pravu 'borbu'. Čak i kad se čini da djeca nešto čine namjerno i čak kad to nastavljaju raditi bez obzira koliko puta ste ih zamolili da prestanu. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Osim stvarnih poremećaja kliničkog ponašanja, većina djece žele ugoditi svojim roditeljima i učiniti pravu stvar. Većina djece pokušava - ali, jednostavno ne mogu uvijek ispravno koristiti svoje neposredne impulse sa svojom, sve većom željom da učine svoje roditelje ponosnima.

Različiti načini kako izgraditi zdrav roditeljski autoritet

Dvije čarobne rečenice

Naravno da je najlakše povisiti glas i vikati na dijete kada se ponaša kako se ne bi trebalo ponašati. Ali, ova mama govori kako postoji učinkovitiji način koji čuva i glas i vaš odnos s djetetom.

Prvi korak je zapamtiti da je 'loše ponašanje' znak da se dijete muči ili bori s nečime. Drugi korak je doći na razinu djeteta i izreći ove dvije rečenice:

"Vidim da sada želiš dati najbolje od sebe. Kako ti mogu pomoći s time?"

Te dvije rečenice - ili nešto slično tim rečenicama - mogu učiniti veliku razliku jer pitate dijete da bude najbolja verzije samoga sebe bez da ga posramljujete ili ponižavate. Podsjećate dijete da je u svojoj suštini dobro i da želi učiniti najbolje što može te da ste vi ovdje kako biste mu to pomogli ostvariti.

Možda te zanima... Želiš prestati vikati na svoju djecu? Probaj ova tri koraka Roditelji

Želim da moja djeca prakticiraju poslušnost i razvijaju samodisciplinu jer je to ispravna stvar - a, ne zato što se me se boje'

"I to je zapravo naš posao kao roditelja, zar ne? Pomoći izvući ono najbolje u našoj djeci. Pomoći im da razviju želju i alate kojima će ispuniti svoje potencijale. Nitko nije motiviran kada se njegove muke ističu i ponižavaju. Nitko nije istinski motiviran dati sve od sebe kada na njega viču, posramljuju ga, ponižavaju ili kažnjavaju", objašnjava ova mama i dodaje kako se neka djeca ponašaju kako se od njih očekuje samo zato jer ne žele doživjeti gnjev roditelja, ali to nije istinska unutarnja motivacija. To je motivacija temeljena na strahu

dijete strah | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Jedno od obilježja autoriteta je izjednačavanje poštovanja sa strahom. Ljudi pod 'autoritarnom vladavinom' ponašaju se kako se od njih očekuje jer se boje onoga što će se dogoditi ako to ne čine. No, isključivo autoritarno roditeljstvo, više puta je dokazano kao neučinkovito i potencijalno štetno. Osim toga, poslušnost iz straha nije istinsko poštovanje. "Želim da moja djeca prakticiraju poslušnost i razvijaju samodisciplinu jer je to ispravna stvar - jer vjeruju mojoj mudrosti i iskustvu i zato što osjećaju unutarnju želju da daju sve od sebe - a, ne zato što se me se boje! A, velike su šanse da i vi to želite", govori mama. 

Možda te zanima... 9 zabavnih reakcija na loše navike djeteta Vrtić

Ako se ne odnosimo prema djeci kao da se trude napraviti pravu stvar i ako im ne prenosimo poruku poruku da smo ovdje da im pomognemo da uspiju - što ih zapravo učimo? Da su 'slomljeni' na neki način? Da se trebaju 'popraviti', da ono s čim se nose označava neke urođene nedostatke u njihovom karakteru?

Biti roditelj može biti teško, baš kao i biti dijete

"Sve to, naravno, nije lako. Svi smo nesavršena ljudska bića koja odgajaju nesavršena ljudska bića i svi smo mi skloni nekoj vrsti frustracije. Ali, također smo mi, roditelji, odrasle osobe u prostoriji. Ako mi ne može kontrolirati naše reakcije na podražaje djece, kako možemo očekivati od djece da kontroliraju svoje reakcije na cijeli život podražaja i uče kako ih odbaciti?"

Djeca uče. Bore se i muče, jako često. Trebaju našu pomoć kako bi dali sve od sebe. I trebaju nas kako bi vjerovali da se trude i da su sposobni. Biti roditelj može biti teško, baš kao i biti dijete, a kada naučimo oblikovati samokontrolu, povjerenje i poticanje - i mi i djeca idemo prema tome da budemo najbolja moguća verzija sebe

'Disciplina bez drame': Zašto i kako je koristiti u odgoju djece?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.