Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. rujna 2019.

4 situacije kad buđenje po noći nije dio dječjeg razvoja

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često buđenje noću je normalan dio dječjeg razvoja, zar ne? Ne nužno. Pročitaj četiri uobičajena poremećaja spavanja za koje roditelji trebaju znati te savjete kada potražiti pomoć

Roditeljstvo i buđenje usred noći idu zajedno kao maslac i džem. Većina roditelja pomiri se s neprospavanim noćima, a uostalom - i one brzo prođu. Međutim, postoje situacije kada buđenje noću nije dio prirodnog dječjeg razvoja

Nekoliko je poremećaja spavanja koji su uobičajeni u djetinjstvu i dobro je znati, zašto se događaju te kada potražiti pomoć, a kada jednostavno stisnuti zube i pretrpjeti još jednu fazu. 

Možda te zanima... 15 savjeta za roditelje čija se djeca bude tijekom noći Vrtić

1. Noćni strahovi

Kako izgledaju?

Djeca često viču jako glasno, možda se čak i miču. Izgledaju budno, ali nisu vas svjesni. Ne mogu se smiriti kao što biste ih inače smirili dok su budni. Pedijatar i stručnjak za spavanje Arthur Teng objašnjava kako se noćni strahovi ne događaju svaki dan u isto vrijeme. "Mogu se javljati svaki dan, mogu se javljati tri puta tjedno, zatim uopće sljedeća tri mjeseca i onda se ponovno pojaviti", govori dr. Teng. Srećom, noćni strahovi obično nemaju štetnih posljedica tijekom sljedećeg dana. Međutim, imaju značajan utjecaj na ostatak obitelji. 

Zašto se događaju?

Noćni strahovi obično se pojave oko druge i treće godine, iako se mogu pojaviti ranije ili kasnije. Većina djece probudit će se s noćnim strahom u prva dva sata ciklusa spavanja. Ipak, ne postoji jedan uzrok noćnih strahova. Može se raditi o osnovnom problemu spavanja, poput apneje, a okidač može biti i nedostatak sna ili visoka temperatura. Neki stručnjaci vjeruju da se noćni strah može pojaviti kao odgovor na vrijeme provedeno ispred ekrana neposredno prije odlaska u krevet.

noć strah krevet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Može li se liječiti?

Dr. Teng objašnjava kako je najvažnija stvar kod noćnih strahova provjeriti postoji li neki osnovni uzrok. "Pokazalo se da ako hrčete, obično imate i apneju i noćne strahove, a ako liječite hrkanje i apneju - 100 posto ćete izliječiti i noćne strahove".

Također ističe kako je moguće izliječiti noćne strahove odlaskom u krevet 15 minuta ranije. Savjetuje kako se dijete ne bi smjelo buditi tijekom noćnog straha jer će se time uzrokovati samo veći stres. I ono najvažnije, dr. Teng govori kako je potrebno uspostaviti dobre navike spavanja i izbjegavati neispavanost. S djecom, to znači uspostaviti rutinu prije spavanja, poput kupanja, čitanja knjige, odlaziti na spavanje u isto vrijeme te uvijek ugasiti bilo kakav ekran barem sat vremena prije odlaska u krevet. 

Možda te zanima... Strahovi koje tvoje dijete ne može izraziti i kako mu pomoći Vrtić

2. Noćne more (nije poremećaj, ali vrijedne su spomena)

Kako izgledaju?

Glavna razlika između noćne more i noćnog straha je da možete probuditi dijete iz noćne more. Dijete će znati tko ste i odgovoriti na vašu utjehu. Međutim, noćne more jednako mogu predstavljati ometanje.

Zašto se događaju?

Noćne more mogu biti očite, poput strašne epizode Scooby Dooa, ali i suptilne poput lošeg dana u vrtiću ili školi. Uvelike pomaže istražiti događa li se vašem djetetu nešto u životu što bi moglo uzrokovati takvu tjeskobu

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ;Noćne more i strahovi u djece

Može li se liječiti?

Psihologinja Delwyn Bartlett govori kako možete isprobati tehniku pod nazivom Imagery Rehearsal Therapy, pomoću koje razgovarate s djetetom o noćnoj mori i pitate dijete što bi htjelo promijeniti. Zatim zajedno napišete drugačiji kraj sna i ponavljate novi scenarije barem tri puta prije nego dijete ponovno ide spavati

Možda te zanima... Uspavljivanje djeteta uz roditelje: Kada prestati? Vrtić

3. Kada hrkanje nije slatko: Apneja sna

Apneja sna je poremećaj spavanja kada osoba prestane disati (nekoliko do 90 sekundi) tijekom noći

Kako izgleda?

Najuobičajeniji znak apneje je hrkanje iako ne hrču sva djeca koja imaju apneju. Prema dr. Tengu, samo 10 posto djece hrče, a samo trećina njih ima apneju. 

Dijete bi moglo imati problema s disanjem i hranjenjem istovremeno. Ili bi se moglo prevrtati, okretati i znojiti tijekom noći. Tijekom dana, dijete može biti jako pospano ili hiperaktivno, a dr. Teng govori kako se apneja najčešće pojavljuje između druge i četvrte godine

Zašto se događa?

Apneja sna uzrokovana je otečenim krajnicima koji blokiraju dišne puteve i time ograničavaju normalno disanje. 

krajnici mandule pregled kod liječnika Možda te zanima... Treća mandula vadi se u prvim godinama Vrtić

Može li se liječiti?

Uglavnom se apneja sna kod djece izliječi vađenjem krajnika ili adenoidektomijom (vađenjem trećeg krajnika). Stručnjaci vjeruju kako vađenje krajnika rješava do 90 posto slučajeva apneje sna. 

 

dječak beba spavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Mjesečarenje

Kako izgleda?

Na neke načine, mjesečarenje je slično noćnim strahovima zbog toga jer su djeca djelomično budna. Izgledaju budno i kreću se, ali ne čuju vas i nisu vas svjesni. Iako mjesečarenje nema uvijek štetne posljedice tijekom dana, dijete može biti pospano i dekoncentrirano.

Zašto se događa?

Ako vaša obitelj ima povijest mjesečarenja, velike su šanse da će i vaše dijete mjesečariti. Najčešće se pojavljuje između četvrte i osme godine, a kao i kod noćnih strahova - okidači mogu biti nedostatak sna, visoka temperatura ili bolest

beba krevetić Možda te zanima... Može li beba mjesečariti? Beba

Može li se liječiti?

Kao i kod drugih poremećaja spavanja, važno je proučiti postoje li neki osnovni problemi koji potiču i pogoršavaju mjesečarenje. Događaju li se druge stvari, svakako razgovarajte s liječnikom. 

Većina djece preraste mjesečarenje, ali u međuvremenu, važno je da budete sigurni da se dijete neće povrijediti ako se ustane tijekom noći. Pripazite da su ulazna vrata zaključana, da dijete spava u prizemlju kuće ili osigurajte na neki način stepenice i naravno, pripazite da u djetetovom dosegu ne postoje oštri kutevi ili predmeti na koje bi se moglo ozlijediti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci