Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. ožujka 2021.

7 stvari koje se događaju pri prelasku iz krevetića u krevet

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možda se tvoje dijete penje iz svog krevetića, odvikava od pelena ili ima novu sestru ili brata. Bez obzira što je posrijedi, prije ili kasnije dođe trenutak kada dijete prijeđe iz krevetića u pravi krevet, a kada se to dogodi - treba imati na umu sljedeće stvari

1. Veselje i suze

Tvoj mališan u jednom trenutku bi mogao biti jako uzbuđen zbog prelaska u veliki krevet, a u drugom bi mogao plakati zbog toga. Novi krevet znači novu, zabavnu posteljinu, veći jastuk i vjerojatno više igračaka - sve su to stvari kojima bi se tvoje dijete moglo veseliti. Dječji krevet djeci se čini jako velik i drugačiji, stoga bi mogli biti uzrujani zbog te promjene, posebno ako njihov stari krevetić ide bebi, njihovoj novoj sestri ili bratu. Također, i mogla bi pustiti koju suzu jer nakon svega, pravi krevet znači da tvoja beba više nije beba. 

dječak soba Možda te zanima... Kako prepoznati da je dijete spremno za svoju sobu? Vrtić

2. Smetnje u spavanju

Jednom kada dijete shvati da samo može ustati i izaći iz kreveta kad god to poželi, vjerojatno i hoće. Možeš očekivati pojavljivanja u kuhinji zbog vode ili provirivanje kroz hodnik u dnevnu sobu dok gledate televiziju. A ponekad postanu i hrabriji pa se nerijetko događa da trogodišnjak trči gore-dolje kroz hodnik deset puta nakon što već prođe njegovo vrijeme za spavanje ili idete kasnije provjeriti spava li, a zatim nailaziš na dijete koje se na podu igra s igračkama u kasne večernje sate. U svakom slučaju, očekuj neke smetnje u spavanju neko vrijeme... za dijete, ali i za roditelje. 

3. 'Udobne' priče za laku noć

knjiga priča čitanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nema više čudnih položaja ili naprezanja vrata kada su u pitanju priče za laku noć u krevetiću s djetetom. Sada se možeš lijepo zagrliti i maziti sa svojim ušuškanim mališanom dok udobno ležiš ili sjediš kraj njih i razgovarate, čitaš im knjigu ili pričaš priču. Pravi krevet također je odličan izbor kad se dijete ne osjeća najbolje i treba roditelja kraj sebe.

Možda te zanima... Uspavljivanje djeteta uz roditelje: Kada prestati? Vrtić

4. Mjesečarenje

Čak i kad tvoje dijete ne želi svjesno ustati iz kreveta, moglo bi to učiniti nesvjesno - posebno ako je u fazi odvikavanja od pelena. Nemoj se iznenaditi ako nađeš dijete kako spava na čudnom mjestu u kući ili ako pronađeš nezgode u obliku mokraće ili kakice bilo gdje od poda kupaonice do poda njihove sobe. Ako je tvoje dijete sklono mjesečarenju, možda bi trebala razmisliti o dodatnim mjerama opreza, poput ograde na vrhu stepenica ili micanju potencijalno opasnih predmeta iz hodnika. 

spavanje Možda te zanima... Kako pomoći djetetu da prihvati spavanje u svojoj sobi? Vrtić

5. Pad iz kreveta

Ovo se često događa kada dijete prijeđe iz krevetića u krevet. Bebe su naviknute okretati se u svom krevetiću u kojem su zaštićene ogradicom, stoga im treba neko vrijeme da se naviknu da isto ne vrijedi i za krevet. Možeš nabaviti zaštitnu ogradicu za krevet koja će spriječiti dijete da padne iz kreveta, što može biti poprilično koristan dodatak. Ipak, ako se pad dogodi, vjerojatno ćete čuti tup udarac, no ponekad nećeš ni znati da je dijete palo dok ne uđeš u sobu i vidiš dijete sklupčano na podu. Svakako se pobrini da u blizini kreveta ne postoji ništa oštro poput ruba stola ili nečeg sličnog. 

6. Novi strahovi (njihovi)

noć strah krevet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Veliki krevet može se činiti poprilično zastrašujuć djetetu, posebno ako je i inače strašljivo, a bez ograde koju je imalo na krevetiću - moglo bi se osjećati nezaštićeno i ranjivo. Odjednom, dijete bi moglo razviti strah od zatvorenih vrata ili mraka, zato nemoj biti iznenađena ako ćeš imati slično iskustvo. Isto tako, mnoga djeca se u početku boje sama ustati iz kreveta kako bi išla na zahod ili misle da ne mogu sama, pa možeš na početku očekivati puno poziva upomoć

noć strah krevet Možda te zanima... Kad vas probudi dječji vrisak: noćne more i noćni strahovi Vrtić

7. Noćni strahovi (vaši)

Najgori faktor kod prelaska djeteta iz krevetića u veliki krevet. Zamislite ovo - napokon zaspiš, sitni su noćni sati i odjednom osjetiš nečiju prisutnost u mraku pokraj kreveta. Može proći neko vrijeme prije nego se naviknete da se tvoje dijete pojavljuje niotkud i preplaši vas na mrtvo ime. Samo pokušaj ne paničariti previše. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.