Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. travnja 2016.

Ima li vaše dijete noćne more?

noćna mora djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Noćne more i noćni strahovi normalna su pojava među malom djecom. Kod većine male djece javljaju se prije nego što progovore pa ne mogu reći zašto plaču. Kasnije ih možete prepoznati ako je san poremećen i ne žele se vratiti na spavanje

Ima li vaše dijete često noćne more i budi li se uplakano? Ne uzrujavajte se, to je vrlo uobičajena stvar među malom djecom. Vaše dijete nema nikakav poseban psihološki problem zbog kojeg ima noćne more. Sva djeca imaju problema sa spavanjem, a noćne more su jedan od njih.

Kako znati ima li dijete noćnu moru?

Kod većine male djece noćne more se javljaju prije nego što progovore. Dakle, oni nisu u stanju artikulirati zašto plaču. No, ako je san vašeg djeteta poremećen, budi se uplakano te se odbija vratiti na spavanje, razlog tome mogu biti noćne more.

Noćne more: uzroci i liječenje

Bolest: Ako je dijete bolesno ili se treba razboljeti, zastrašujući snovi mogu poremetiti san. To se posebno događa kada djeca imaju nadraženi želudac, jer ih to čini nemirnim. Najbolje je da dijete spava uz vas dok je bolesno.

Strašne priče za laku noć

Pazite koje priče pričate djeci prije spavanja. Priča o zloj vještici koja jede djecu nije baš najbolja priča za odlazak na spavanje. Zbog toga priče za laku noć uvijek trebaju biti ugodne.

Vizualni efekti

Budite vrlo oprezni o tome kakvoj grafici je vaše dijete izloženo. Čak i novi programi ovih dana nose puno nasilnih i destruktivnih scena koje nisu prikladne za vaše dijete.

Anksioznost razdvajanja

Ima li vaše dijete noćne more samo kad spava samo? To znači da dijete pati od strahu od odvajanja. Dijete se boji spavati samo, a zbog toga ima noćne more. U tom slučaju, morate ustati nekoliko puta tijekom noći kako biste utješili svoje dijete i posjetili terapeuta koji radi s djecom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.