12. travnja 2013.

Apneja (prestanak disanja)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Privremeni prestanak disanja (koji se medicinski zove apneja) je česta pojava u novorođenčeta i dojenčeta jer njihovo nepravilno disanje može biti prekidano stankama.

Vaše dijete ima apneje kraće od 10 sekundi, lice mu ne mijenja boju, a srčani ritam je pravilan: nema razloga za zabrinutost.

Međutim, ako se apneje ponavljaju i produžuju, ako mu lice postaje blijedo ili poprima plavkastu boju (cijanoza) razgovarajte s liječnikom. Ovakvi prestanci disanja mogu, osobito u sasvim mala djeteta, mlađega od 3 mjeseca biti znak bronhiolitisa koji zahtijeva bolničko liječenje. Mogu biti uzrokovane i gastroezofagealnim refluksom (vraćanjem kisela sadržaja iz želuca prema jednjaku) ili žestokim plačem (grčeviti jecaji). U svakom slučaju, javite se liječniku koji će pregledati dijete i odrediti primjereno liječenje.

Ako je vaše dijete nedonošeno, njegovi živčani centri koji upravljaju disanjem nedovoljno su zreli, čime se mogu objasniti česte apneje. U bolnici, nedonošče je smješteno u inkubator kako bi mu se osiguralo više kisika. Katkada mu se nadomješta i željezo i vitamini, a daju se i lijekovi koji sadrže kofein.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.