Beba Razvoj u 1. godini 09. rujna 2016.

Hrkanje u djetinjstvu - veći rizik za razvoj ovih poremećaja?

beba spavanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom spavanja naš mozak ponovno uspostavlja staničnu i kemijsku ravnotežu, što ne može učiniti kada nepravilno disanje donosi manje kisika

Hrkanje ili neravnomjerno disanje tijekom spavanja kod male djece može biti znak da će u odrasloj dobi imati neke poremećaje u ponašanju, otkrilo je britansko istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics.

Naime, znanstvenici su pratili razvoj djece od šestog mjeseca pa do sedme godine života i otkrili da su djeca koja su hrkala, disala otežano ili kroz usta kada su bili bebe, kasnije imala veći rizik za razvoj poremećaja poput hiperaktivnosti, agresivnosti, teškoće u slaganju s vršnjacima i depresije.

Uvedite ove rutine i dijete će bolje spavati

Znanstvenici su ovo objasnili time što tijekom spavanja naš mozak ponovno uspostavlja staničnu i kemijsku ravnotežu, što ne može učiniti kada nepravilno disanje donosi manje kisika, a više ugljičnog dioksida stanicama. Budući da se radi o bebama u najranijoj dobi, ovo može imati utjecaj na daljnji razvoj stanica mozga i njegovih funkcija.

Najčešće greške kod uspavljivanja bebe

Zato je važno da se odmah obratite pedijatru ako primijetite da vaša beba teško diše tijekom noći, jer treba otkriti i odstraniti uzrok.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.