Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. studenoga 2023.

Čega se djeca najviše boje? Najčešći strahovi po dobi i kako im pomoći

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Strah kod djece ovisi o nekoliko faktora - dobi djeteta, i fazi rasta u kojoj se nalazi. Donosimo popis stvari i događaja kojih se djeca najviše boje, ovisno o godinama

Strah je prirodna emocija i reakcija koja nastaje opažanjem ili očekivanjem stvarne ili zamišljene opasnosti. Iako smo svjesni da je strah očekivana i prirodna emocija, koja ima svoju svrhu, vrlo često smo u situaciji da ne znamo što napraviti s njime. Kako se teško nosimo sa svojim strahovima, tako je roditeljima još teže nositi se sa strahom kod svog djeteta.

"Razvoj dječjeg straha ima svoje zakonitosti. Odrastanjem djeca razvijaju svoje sposobnosti razumijevanja i shvaćanja svijeta te u skladu s time, djeca shvate neke stvari, ali ne do kraja. U takvom 'međuprostoru' ponekad nastaju strahovi", objašnjava psihologinja Sandra Matošina Barboš.

Temeljna je djetetova potreba da mu odrasla osoba u koju ima povjerenja bude blizu, jer mu to daje sigurnost. Ova potreba je posebno izražena u situacijama koje su mu nepoznate, na primjer kada se pojavi neka nova osoba ili prilikom dolaska na novo mjesto. Saznajte koji su uzroci dječjih strahova i kako im pomoći da ih savladaju

Koristan kao i svaka druga emocija

"U prvih nekoliko godina dijete stječe osjećaj sigurnosti u svoje sposobnosti i okolinu koja ga okružuje. To čini istražujući, ali uvijek u svojoj 'sigurnoj zoni' koja se povećava kako dijete raste i razvija se. Vrlo je važno poticati istraživanje - malo po malo, korak po korak", kaže psihologinja Sandra Matošina Borbaš.

Strah sam po sebi nije loš, on je koristan kao i svaka druga emocija i štiti nas u mnogim situacijama. "Nikada nemojte reći djetetu da se nema čega bojati, jer da se nema čega bojati, ne bi se bojalo. Od straha će se odučiti postupno i potrebno je jako puno strpljenja za to", savjetuje psihologinja Sandra Matošina Barboš. 

strah Možda te zanima... Kako reagirati na dječje strahove? Vrtić

Međutim, ako vidite da određen strah paralizira vaše dijete i ne dopušta mu normalan život i ispunjavanje svakodnevnih obaveza, potrebno je javiti se stručnjaku. 

Dječji strahovi od rođenja do osme godine

Do treće godine - strah od odvajanja od majke. 

dijete mama Možda te zanima... Kako bebi olakšati strah od odvajanja i nepoznatih ljudi? Beba

3 godine - strah od ljudi, maski, mraka, životinja, policajaca i razbojnika.

4 godine - strah od glasnih zvukova, vatrogasaca, mraka, divljih životinja, od noći odvojene od majke.

5 godina - smanjenje straha od ljudi, ali raste strah od neuspjeha, pada, pasa, i strah da se mama neće vratiti kući.

6 godina - vrlo zastrašujuće razdoblje. Tada se dijete boji zvukova (melodije telefona, neugodan glas). Strah od duhova, vještica, boje se da postoji netko ispod kreveta, od gubitka, strah od vode, vatre, groma, munje, strah od samoće, strah da će se nešto dogoditi mami. Tijekom tog razdoblja djeca postaju hrabrija kada je riječ o "ozbiljnim" ozljedama, ali se boje trnja, posjekotina, krvi.

7 godina - strah od tamnih prostora, tavana, podruma, duhova i vještica. Pojavljuje se i strah od špijuna, lopova, ljudi koji se skrivaju u ormaru, ispod kreveta ... Mnogi strahovi se pojavljuju nakon nekih strašnih priča, filmova, gledanja na TV-u. Isto tako, dijete se boji da ne zakasni u školu.

Više od 8 godina - manje strahova, ali dijete se više boji stvarnih, opasnih stvari i situacija.

dijete strah Možda te zanima... Najčešći dječji strahovi od rođenja do osme godine Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Express1111

    tražite li hitan zajam i kontaktirajte brzi zajam jer su uvijek tu da pomognu, upravo sam dobio svoje, evo ga sad zato objavljujem ovdje, a dobro je što imaju čak i podružnicu ovdje u Srbiji pa kontaktirajte njih na sljedeće načine E-adresa: Expressloan1212@gmail.com WhatsApp: +381 (61) 1972618 Nazovite: +1 (313) 306-0862 WhatsApp: +1 (313) 306-0862

  • sejayo

    I started working online in past three months when the corona was at its peak and made a hand some package. I urge every one to try it when the second wave of corona is troubling our lives once again here is a link for information.... https://bit.ly/39JrDq

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.