Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. veljače 2024.

Misliš da su dvogodišnjaci grozni? Pripremi se na 'fournado', nastupa između treće i pete godine!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U jednom trenutku bit će divno i milo dijete, a u sljedećem vrištati i divljati, izgovarati ružne riječi (koje ih ti nisi naučila), frktati na tebe poput mačke, a neki će se i udarati, gurati ili zabijati u tebe

Ako si mislila da su tantrumi s dvije godine horor, čekajte tzv. 'fournado'. Nastupa između treće i pete godine, kada djeca službeno uđu u četvrtu godinu, a engleska je kovanica od riječi četiri i tornado. 

Dakle. Vjerojatno ćeš se svakodnevno pitati u čemu si pogriješila. Zdvajat ćeš nad sobom i misliti da si loš roditelj. Da ne znaš postaviti granice. Strahovat ćeš od njihovih tinejdžerskih godina. Nećeš se ni snaći, jer će u jednom trenutku biti divno i milo dijete, a u sljedećem vrištati i divljati, izgovarati ružne riječi (koje ih niste naučili), frktati na vas poput mačke, a neki će se i udarati, gurati, zabijati u tebe. Ponekad će izgledati poput nekog filma o egzorcizmu. A onda će početi cviliti. 

Zašto?

Ništa ti neće biti jasno jer ne vidiš razlog za takvo ponašanje. No četverogodišnjaci svoje osjećaje proživljavaju poprilično megalomanski. Svaki je velik. Strah k'o kuća. Ljutnja zvjerska. Ljubav beskrajna. Osjećaj samostalnosti jer - sad sam velika cura i mogu sama. Ne može sama prelaziti cestu. Tuga - neprestana. Tugovat će zbog svega i neizbježno će suze pratiti i cvilež. Jaukanje. Oko svega.

Što učiniti?

Bit će teško, ali oboružaj se strpljenjem i imaj na umu da je riječ samo o fazi. Vrlo bitnoj, razvojnoj fazi kada se osamostaljuju, upoznaju bolje svijet, a još uvijek ne razumiju najbolje sve te osjećaje koji ih prožimaju i ne mogu sami ništa. To ih frustrira. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Četverogodišnjaci su na prijelaznom razdoblju, kao na mostu između bebe i djeteta. Dovoljno su veliki da računaš da nešto mogu napraviti i da su već svašta naučili, ali opet nisu dovoljno. Većinu četverogodišnjaka i dalje ćeš hraniti, oblačiti, pomagati im u mnogim drugim stvarima. 

Ne! 

Ovo je riječ koju ćeš najčešće čuti u tom ludilu zvanom 'fournado'. Imat ćeš osjećaj da te ništa ne slušaju. Još gore, imat ćeš osjećaj da ne znaš što radiš. Ali, djeca trebaju strukturu i granice pa ostani dosljedna u svojim pravilima.

Možda te zanima... Ispadi bijesa naporni su za roditelje, ali važni za razvoj djeteta Vrtić

Nemoj se prepustiti borbi moći s njima. Ostani sabrana i jednostavno reci 'ne' kad treba. Prevelika objašnjenja u trenucima bijesa neće im pomoći, jer ih ne čuju. Preokupirani su navalom emocija. Kada se smire, objasni im ponovno. 

Npr.: 

'Ne mogu ti dozvoliti da sam prelaziš cestu jer to nije sigurno za tebe.'

'Sad ne možemo jesti čokoladu jer prvo trebamo ručati.'

Ne daj se smesti mišljenjima drugih kako ih trebaš odgajati, pogotovo ne onima kako je batina iz raja izašla niti onim da te vlastito dijete vuče za uši. Dijete ne igra utakmicu moći s tobom. Ono jednostavno ne zna izaći na kraj sa svojim emocijama. Zato mu trebaš ti. Smireni, brižni, ljudski, nježni. 

Ovo je ujedno i vrijeme kada postaju izbirljiviji oko hrane, žele da sve bude po njihovom, ali i kada počinju razumijevati humor pa se možete s njima dobro našaliti. Pokušaj krenuti iz kuće ranije, ako želiš negdje stići na vrijeme. Pazi što pričaš jer će te kopirati čak i kad misliš da ne slušaju. U ovoj dobi postaju super pričljivi pa se nemoj iznenaditi ako odjednom počnu razgovarati sa susjedima u liftu ili s prodavačicom na kiosku. Tvoje dijete je i dalje predivno malo biće, samo treba tvoju pomoć da se može nositi sa svim tim strašnim emocijama.

Možda te zanima... Dječji ispadi bijesa: Zašto se treba šaliti tijekom ispada i zadržati svoj mir? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.