Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 18. kolovoza 2016.

Kako reagirati na dječje strahove?

strah
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Nije to ništa, nemaš se čega bojati', nije baš najbolja reakcija na umišljene dječje strahove. Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo u videoprilogu objašnjava zbog čega!

Svako će dijete, prije ili kasnije, zbog nečega osjetiti strah, a u jasličkoj dobi možete to jasno i primjetiti. Većina roditelja će podržati svoje dijete kad vidi da se prestrašilo nečega što njima ima smisla, na primjer psa na ulici, i pokušati ga umiriti. No Tomislav Kuljiš, autor programa 'Roditeljstvo 0-6', koji se sastoji od video tečaja, radionica i predavanja koja se održavaju u Centru Prirodno roditeljstvo, posebno skreće pažnju na reakcije roditelja na bezrazložne dječje strahove

"Kada je riječ o naizgled bezrazložnim strahovima, od nečega što je dijete samo zamislilo, roditelji se nađu u dilemi da li podržati dijete, ignorirati ga, reći mu da to nije ništa. Međutim, strah od nečega izmišljenog za dijete je jednako stvaran kao da se zaista događa nešto opasno. U tom trenutku za njega je jako važno da se osjeti osjećeno, da zna da je roditelj doživio i uvažio njegovo emotivno stanje i da ga poštuje. Važno je tada dijete umiriti i utješiti kao da se radi o stvarnoj situaciji", poručuje Tomislav Kuljiš.

Čega se vaša djeca najviše boje i što vi radite da ih umirite? Napišite nam na forumu!

Pročitajte što se s djetetom događa u dobi od 20 mjeseci i dalje pratite njegov razvoj!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.