Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 16. veljače 2019.

Kako pomoći djetetu da prihvati spavanje u svojoj sobi?

spavanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U sobi gdje dijete spava ne smije se nalaziti televizor jer je važno da dijete koje uranja u san boravi u mirnom okruženju. Pročitaj koje ti još navike i stavovi mogu pomoći u uvođenju novih pravila spavanja

Ako je i do tada spavalo s tobom u krevetu ili sobi, dijete u dobi od oko četiri godine već bi trebalo biti spremno na 'preseljenje' u svoju sobu. No uvijek je dobro ići korak po korak. Polako gradi navike. Primjerice, ako je dijete naviknuto zaspati u tvojem krevetu, prvi korak je naučiti ga da samo zaspi u krevetu, bez tvoje prisutnosti uz njegovo uzglavlje. U tome će možda pomoći lagana svjetlost iz hodnika ili obećanje da ćeš u više navrata provjeriti je li OK. Uvjeri dijete da je sigurno te da si vrlo blizu i ne bi trebala imati problema.

Budi mirni, ali nemoj popuštati

Makar tvoje dijete plače, protestira, moli da mu jednom dopustite da ostane budno, nemoj popustiti. Ako si pak još frustrirana, nemoj se upuštati u "borbu". Ostani mirni, nemoj podizati glas, ali inzistiraj na poštivanju pravila.

To naravno ima i iznimke, primjerice nećeš inzistirati na gašenju svijetla i odlasku na spavanje u 20:00 ako je dijete jako bolesno ili ako mu se nešto dogodilo. Tada je važno da ostaneš u blizini djeteta, pružiš mu sigurnost i pobrineš se za njega. U tom slučaju ipak je bitno djetetu objasniti zašto si promijenila pravilo i naglasi da je riječ o iznimci.

djevojčica soba krevet Možda te zanima... Kada je pravo vrijeme da dijete dobije svoju sobu? Vrtić

Kod uvođenja pravila spavanja važno je imati na umu sljedeće:

  • Nemoguće je prisiliti se na odmor. San je spontano stanje.
  • Pokušaj oblikovati djetetov bioritam i ukloniti ometajuće faktore.
  • Budi dosljedna pri postavljanju vremenske granice odlaska na spavanje.
  • Prije spavanja, posveti vrijeme djetetu.

Rutina i rituali su bitni

Također, utvrdi rutinu odlaska na počinak, kako bi se osjećalo sigurno i zaštićeno. Večernji ritual može se sastojati od kupanja, uzimanja čaše toplog mlijeka ili čaja, zajedničkog pranja zubi, čitanja prije spavanja, te naravno poljubaca i zagrljaja.

Možda te zanima... Uspavljivanje djeteta uz roditelje: Kada prestati? Vrtić

Dozvoli djetetu da, u okviru pravila koja si postavila, nešto i samo izabere. Odbijanje odlaska u krevet može biti pokušaj pokazivanja svoje volje, a na ovaj način ono može odlučiti o nekim stvarima. Primjerice, pitaj ga želi li prije spavanja čuti priču ili želi pogledati crtani film, s kojom igračkom želi spavati, želi li popiti mlijeko ili kakao prije spavanja. No, budi oprezna s pitanjima i postavljaj samo ona koja možeš ispuniti, nikako ne pitaj želi li ići spavati jer ti se odgovor možda neće svidjeti.

Bez televizora u dječjoj sobi!

U sobi gdje dijete spava ne smije se nalaziti televizor. TV program ne može se gledati bez nadzora, a prijemnik je i jak izvor elektromagnetskog zračenja što može ometati san. Sat vremena prije odlaska na spavanje dijete treba prekinuti gledanje televizije i igranje. Vrlo je važno da dijete koje uranja u san boravi u mirnom okruženju. 

Na kraju, nužno je naglasiti kako je svako dijete jedinstveno, drugačije i posebno i ne postoji jedan sigurni recept kako odgojiti dijete koje dobro spava. Jedino rješenje je da ga od njegove rane dobi pokušavate naučiti zdravim navikama spavanja koje će možda potrajati cijeli život.

Pročitajte što se događa u razvoju djeteta u dobi od četiri godine!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.