Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. svibnja 2016.

Zašto je važno da djeca idu spavati u isto vrijeme?

Dijete spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koja ne odlaze redovito u krevet u isto vrijeme sklonija su razvijanju problema u ponašanju, pokazala su nova svjetska istraživanja

Djeca koja ne odlaze redovito u krevet u isto vrijeme sklonija su razvijanju problema u ponašanju, pokazala su nova svjetska istraživanja. Stručnjaci su, između ostalog, proučavali pojavu hiperaktivnosti, ponavljano loše ponašanje, probleme s vršnjacima i emocionalne poteškoće.

Osim toga, neodlazak na spavanje u isto vrijeme šteti razvoju mozga i sposobnosti reguliranja nekih vrsta ponašanja kod mališana. Međutim, stručnjaci su također otkrili da je taj učinak reverzibilan, jer su roditelji koji su počeli stavljati svoju djecu na spavanje u isto vrijeme primijetili poboljšanja u njihovom ponašanju.

Koliko sati sna treba dijete od rođenja do četiri godine?

Inače, istraživanjem kojim je bilo obuhvaćeno više od 10.000 djece pratio se odlazak na spavanje djece stare 3, 5 i 7 godina i bilježile su se informacije njihovih roditelja i učitelja o ponašanju.

Tablica spavanja djece koja je šokirala roditelje

Djeca stara tri godine najčešće su odlazila na spavanje u različita vremena, 50 posto djece od sedam godina odlazila su redovito u krevet između 19.30 i 20.30 sati, dok je samo devet posto njih išlo na spavanje poslije 21 sat. Stručnjaci su otkrili da su ona djeca koja su cijelo djetinjstvo odlazila na spavanje u različito vrijeme pokazala pogoršanje ponašanja.

Uvedite ove rutine i dijete će bolje spavati

Međutim, ona koja su u periodu od 3 ili 5 godina odlazila na spavanje u različito vrijeme, ali su sa 7 godina počela spavati u isto vrijeme, pokazala su zamjetno poboljšanje u ponašanju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.