Beba Razvoj u 1. godini 29. lipnja 2016.

Beba se u snu baca i kotrlja. Jesu li te aktivnosti normalne?

beba, spavanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'U snu dolazi u sjedeći položaj iz kojeg se onda baci snažno u drugu stranu, ili pak otpuže ili se doslovno baca u stranu i tako "otputuje" u svim smjerovima po krevetu, čak i do zida pri čemu se može poprilično jako udariti glavom u zid kad se baci natrag u ležeći položaj', piše zabrinuta mama

Naša 11-mjesečna curica noću ima jako aktivne periode koji me već lagano počinju zabrinjavati. Ona spava mirno npr. četiri sata, a zatim počinje period "nemirnog sna" pri čemu ona ne otvara oči ili plače, već u snu dolazi u sjedeći položaj iz kojeg se onda baci snažno u drugu stranu, ili pak otpuže ili se doslovno baca u stranu i tako "otputuje" u svim smjerovima po krevetu, čak i do zida pri čemu se može poprilično jako udariti glavom u zid kad se baci natrag u ležeći položaj. Ponekad udari i svojom glavom o naše glave. Spava s nama u krevetu (koji je jako velik) pa je mi u tim periodima jako pazimo i čuvamo od ozljeda, no pitanje je je li takvo ponašanje normalno? Ne spava u kinderbetu jer bi se ozlijedila na rešetkama kinderbeta. Kad takva faza "nemirnog sna" počne pokušali smo joj dati piti/jesti/dudicu/zagrljaj/maženje, ali jednostavno ništa ne smiruje tu strašnu aktivnost, sve dok ne prođe oko 30 minuta, a zatim se smiri i opet spava mirno nekoliko sati nakon čega opet slijedi taj "nemiran san".

Inače je jako vesela beba i nemamo nikakvih problema s uspavljivanjem. Zanima nas je li takvo ponašanje normalno? Mjesečari li ona možda? Još ne hoda, za sada se samo postavlja u sjedeći položaj iz kojeg se onda baci u drugu stranu ili se kotrlja i bacaka.

beba, spavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ovakvo ponašanje djeteta od 11 mjeseci u snu najviše podsjeća na mjesečarenje ili somnabulizam koje može, iako rijetko, početi još u dojenačkoj dobi. Čak 15 posto djece mjesečari i poremećaj je često nasljedan. San se inače sastoji od pet faza koji čine jedan ciklus, a tijekom noći se ponavlja 4-5 takvih ciklusa. Prve četiri faze su NREM faze spavanja bez snova, dok je peta faza poznata kao REM faza spavanja kada se sanja.

Somnabulna aktivnost se najčešće javlja u 3. i 4. fazi spavanja, može trajati od nekoliko minuta do pola sata. To su faze dubokog sna kada je osobu teško probuditi i ako se probudi osjeća se dezorijentirano, zbunjeno i ne sjeća se što je bilo. Hoće li vaše dijete ustati kada počne hodati, vidjet ćete. Svakako treba i o tome voditi računa jer kod mjesečara treba paziti da se ne ozlijede. Mjesečarenje je obično bezazlen poremećaj u sazrijevanju mozga, privremeno je i najčešće nestaje s odrastanjem. Vrlo rijetko, ako su epizode učestale svaku noć, potrebno je potražiti savjet neuropedijatra i katkad učiniti EEG snimanje. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.