Vrtić Oni su najbolji! 28. rujna 2020.

Odgojiteljica otkrila 20 pitanja kojima ćeš potaknuti dijete da ti priča o vrtiću

Foto: Shutterstock ; Pitanja kojima ćeš potaknuti dijete da ti priča o vrtiću

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pitanja tipa 'Što ima?', 'Kako je bilo?', 'Što si radio?' vrlo su općenita i široka pa djeca ne znaju što bi rekla i kao odgovor daju unaprijed naučenu frazu. Budite mudri i postavite pitanja na drugačiji način

Dok ste udubljeni u posao, u strci s vremenom i istovremeno obavljajući pet zadataka koji radni dan postavlja pred odrasle osobe, sigurno vam, svjesno ili nesvjesno, bezbroj puta padne na pamet: Moje je dijete u vrtiću. Kako je njoj/njemu sada? Kako se osjeća? Što trenutno radi? U glavi se stvaraju brojni scenariji na kojima bi vam i pravi književnici mogli pozavidjeti.

I onda napokon dolazi i taj trenutak – radno vrijeme je završeno i jurite po svoje dijete u vrtić. Jedva dočekate da ga uz širok osmjeh zagrlite i radoznalo pitate"Kako je danas bilo?"  "Dobro", odgovara vaše dijete uz slijeganje ramenima. "A... Što si danas radio?" "Igrao sam se", ponovno dobivate kratak odgovor"Što si se igrao?" "Svašta...", posljednji je, potpuno obeshrabrujuć odgovor.

Biramo najbolju ekipu iz vrtića! Prijavite naj odgojitelje i pokažite nam zašto su najbolji!

Krivo pitanje?

Zvuči poznato? U redu. Možda imate šutljivo i samozatajno dijete. Možda je vaše dijete umorno i ne da mu se baš sada prepričavati svoje dogodovštine. Možda mu je teže izraziti se. Ili razmišlja da njemu zanimljive stvari nisu jednako zanimljive i vama pa ih samim time nije vrijedno spominjati. Ne, nemoguće je da odgajatelji danas baš ništa nisu radili s djecom pa zato nemaju o čemu pričati. A možda je problem... u samome pitanju?

djevojčica tužna Možda te zanima... Kako se zbog polaska u vrtić osjeća vaše dijete? Vrtić

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pitanja tipa "Što ima?", "Kako je bilo?", "Što si radio?" vrlo su općenita i široka pa djeca ne znaju što bi rekla i kao odgovor daju unaprijed naučenu frazu. Budite mudri i postavite pitanja na drugačiji način. Neka ona budu konkretna, ali i zabavna, maštovita, otvorena za prepričavanje, razgovor i raspravu.

Možda te zanima... 5 stvari pomoću kojih će vas dijete bolje razumjeti Vrtić

Pitanja bi trebala poticati djecu da se dosjećaju proživljenoga, ali i da zamišljaju (ne)moguće na bolje upoznavanje sebe, svojih osjećaja, izbora, sklonosti i interesa da se aktivnije uključe u svoju sredinu i primjećuju ljude, stvari i događaje kojima su svakodnevno okruženi, ali kojima dosad nisu pridavali pretjerano puno pažnje na bogatije korištenje rječnika i pronalaženje novih riječi i načina na koje će se izraziti da se dobro zabave i ugodno osjećaju dijeleći svoja iskustva s vama da se osjećaju sigurno, uvaženo i sposobno.

Logopedinja Katarina Matijević objašnjava što je pragmatika i zašto je važna u komunikaciji djeteta

Potaknite dijete da vam priča o svom danu uz malo drugačija pitanja

I evo ga, na samome kraju 20 pitanja koja možete postaviti svom djetetu prilikom dolaska iz vrtića i biti više-manje sigurni da ćete potaknuti znatiželju i spremnost na komunikaciju i dijeljenje iskustava:

1. Kako bi ocijenio svoj dan u vrtiću na skali od 1 do 5? Zašto?

2. Što si danas ručao? Što bi napravio da ste za obrok dobili pohanog krokodila ili salatu od puževa?

3. Vidjela sam da je danas Ana imala rođendan. Kako ste ga proslavili?

4. Što te danas nasmijalo?

5. Jesi li danas čuo neki dobar vic? Ispričaj mi koji!

6. Je li se danas netko rastužio? Zbog čega? Što si ti učinio da pomogneš? A drugi?

7. Je li se danas netko posvađao? Kako su riješili situaciju?

8. Bi li u vrtiću radije slagao puzzle ili plesao na veselu glazbu? Zašto?

9. Što bi volio raditi u vrtiću, a trenutno ne možeš/ne smiješ?

Kristina Kos Možda te zanima... Ne mislim da je vrtić nužno zlo, moje dijete je tamo sretno Roditelji

10. Kada bi mogao imati neku supermoć, koju bi odabrao, a da ti je korisna u vrtiću? Zašto?

11. Tko ti je u skupini najbolji prijatelj? A prijateljica? Zašto? Što se s njima najviše voliš igrati?

12. Kada bi sutra ponio svoju najdražu igračku u vrtić, kome bi je rado posudio? Ima li netko kome ne bi? Zašto?

13. Tko je danas nosio odjeću crvene/plave/roze boje? Koji je to odjevni predmet bio?

14. Kad bi ti sutra bio odgajatelj, što bi djeca radila i što bi se igrala? 

15. Jeste li danas slušali priču? Ispričaj mi je! Promijeni dio priče, a ja ću pokušati pogoditi što si promijenio (npr. vuka u "Crvenkapici" zamijeniti medvjedom, praščiće iz "Tri praščića" zamijeniti pjetlićima...)

jaslice vrtić teta beba majka Možda te zanima... Pismo tete iz vrtića nakon mjesec dana adaptacije Vrtić

16. Koju priču više voliš, Snjeguljicu ili Ivicu i Maricu? Zašto? 

17. Cijeli sam dan mislila na tebe. Jesi li ti razmišljao o meni? Što si zamišljao da radimo?

18. Prijatelj slavi rođendan i poklonit ćete mu crtež. Što bi mu nacrtao? Koju bi boju najviše koristio? Zašto?

19. Što bi učinio kada bi tvom prijatelju netko oteo igračku?

20. Danas su na nebu bili krasni oblaci. Učinilo mi se da vidim psića koji jede kost. Jesi li ti pogledao oblake? Što si vidio?

Lidlova robna marka Lupilu nudi bogat i kvalitetan asortiman za mališane: hranu, pelene, kozmetiku, odjeću, omekšivače i deterdžente. Na Lidlovoj web stranici lupilu.hr, namijenjenoj prvenstveno mladim obiteljima, možete pronaći mnoštvo edukativnih i zanimljivih informacija. Za portal pišu etablirani stručnjaci – liječnici specijalisti i nutricionisti, kao i mame blogerice koje dijele svoja svakodnevna iskustva i daju vrijedne savjete. Lidl Hrvatska nedavno je pokrenuo suradnju svog brenda Lupilu s istaknutim hrvatskim pedijatrom, prof. dr. sc. Milivojem Jovančevićem, novim zaštitnim licem kampanje naziva „Sve što beba treba“. Kroz 12 epizoda serijala na Lidlovu Youtube kanalu, obrađuju se edukativne teme vezane uz majčinstvo – od prenatalne dobi djeteta do polaska u školu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.