Roditelji Kolumne roditelja 05. lipnja 2017.

Tražimo li od teta u vrtiću da rade s našom djecom više od nas?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pozdravljam tete u vrtićima koje u minimalnim uvjetima rade s našom djecom, priznajmo, više nego u datom trenutku mi. Iznimaka naravno ima, ali da sve češće od drugih tražimo da više rade za našu djecu nego mi kad su u pitanju aktivnosti, tražimo

Zabavište – riječ koju sam nedavno čula na putu do jaslica, a koja me podsjetila koliko su se vremena zaista promijenila. Naime, u zadnje vrijeme sve su češće jadikovke roditelja iz moje okoline, i to uglavnom majki, na račun vrtića, točnije odgajateljica

Zbog nekih od tih majki iz vrtićkih prostorija uklonjene su televizije, tete su poslane na bolovanja, a prijave su dobile i one djelatnice koje ih možda realno ne zaslužuju, ali kad je bal nek' je maskenbal. 

vrtić Možda te zanima... Imate li povjerenja u 'tete' iz vrtića? Vrtić

Tužile su se majke da se s njihovom djecom u vrtiću ne radi, ne crta, ne piše, ne čita…  Djecu se izvede na dvorište i to je to. Dino će ove jeseni jaslice zamijeniti vrtićem, upisan je u dramsko – scensku grupu jer ga ionako većinu dana zovem Glumac. Ne gledam ga kao nasljednika Gorana Višnjića u Hollywoodu, makar dijele rodni grad i sklonost glumi, niti moje aspiracije kao roditelja ne idu u tom smjeru stoga ne očekujem da će tete u vrtiću već od jeseni od njega učiniti lokalnu glumačku zvijezdu. Dapače.

Zabavište - tako su naši stari vidjeli vrtiće

Očekujem da će se Dino zajedno s nekim novim, nekim starim prijateljima prvenstveno dobro zabaviti. I tu se vraćam na početak. Zabavište – tako su naši stari vidjeli dječje vrtiće. Vjerojatno smo ih i mi tako gledali kao djeca, a onda smo odrasli, upisali svoju djecu i očekujemo da će tete raditi s njima sve od likovne i odgojne kulture preko hrvatskog jezika i matematike do prirode i društva i stranih jezika. Međutim, realno, koliko mi, roditelji, mame, tate provodimo vremena s djecom za stolom gdje ih učimo pisati slova, brojati, crtati ljudska lica i životinjske repove koje sliče svojim realnim prikazima do u dlaku?! Zaista im ne palimo televizore, crtiće i filmove po njihovom izboru jer je tako, budimo iskreni, lakše?!

djeca, televizija Možda te zanima... Likovi iz crtića djeci su uzori, odgojitelji i prijatelji Vrtić

Znaju li vam djeca riječi engleskog jezika zato što ih učite ili zato što gledaju Pepu Pig i srodne crtane na engleskom jeziku?! Doista dva sata dnevno izrezujete slova od kartona i bojate ih temperama?! 

Moj Dino zna brojeve, zna brojati do deset i preskače do 20. Moj Dino zna slova, ne zna recitirati abecedu. Moj Dino zna gdje piše Šibenik, Ivan, Ema, Cvita, Maroje, Lovre, mama, tata, baka, Dino, Zagreb, Ivan Meštrović, Muzej grada Šibenika jer su to riječi, pojmovi i imena koja čine njegovu svakodnevicu od vrtića preko popodneva koja provodi vani do relativno mirnih trenutaka u kući kada lista prospekte, brošure, enciklopedije koje ga zanimaju. 

mama dijete igra Možda te zanima... 10 stvari koje možete raditi s djetetom da ne bi zaostajalo za vršnjacima Vrtić

Zna moj Dino i niz priča napamet, ali nisu to priče koje čitamo kod kuće tijekom večeri, prije spavanja ili vikendom i praznikom. To su priče koje im tete čitaju u grupi.

Sve češće od drugih tražimo da više rade za našu djecu nego mi

Rijetko kad uspijemo sjeti za stol i vodenim bojama crtati oblake, stabla, kuće i dvorišta u cvijeću gdje se sretne obitelji drže za ruke jer on nema dovoljno koncentracije za to. Dok izvadim sve potrebno na stol, a nakon što potegne nekoliko šara po papiru koje će nazvati ribom, dupinom i zvijezdom, on je već gotov s tom aktivnošću.

Zbog toga se divim tetama u njegovoj skupini u jaslicama koje ga uspiju animirati da za radnim stolom ostane dovoljno dugo da bojom uprlja majicu koju je tog jutra odjenuo, divim im se što s njim provedu mirno vrijeme na dvorištu s njih još desetak njemu sličnih, a da nitko od njih nije otišao na spavanje s većim zlom od trenirke eventualno rasparane na koljenima, uprljane na stražnjici…

jaslice vrtić teta beba majka Možda te zanima... Pismo tete iz vrtića nakon mjesec dana adaptacije Vrtić

Pozdravljam tete u vrtićima koje u minimalnim uvjetima rade s našom djecom, priznajmo, više nego u datom trenutku mi. Iznimaka naravno ima, ali da sve češće od drugih tražimo da više rade za našu djecu nego mi kad su u pitanju aktivnosti, tražimo. 

Pozdravljam svakog nacrtanog mrava koji više nalikuje krpelju nastalog tijekom boravka u vrtiću i idući put kad mi stariji prijatelj mog oca na putu do jaslica dobaci 'Ide mali u zabavište', bez očekivanja da ću se taj dan u 15 sati vratiti po malog Stevea Jobsa, odgovorit ću mu: 'Da, da, ide se zabavljati'. Jer dijete je, vremena za učenje i obveze bit će na pretek.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.