Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. kolovoza 2017.

Igre kojima dijete možete pripremiti na polazak u vrtić

dijete, mama, igralište
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vježbajte razdvajanje, neka dijete zna da ako vas nema, da ćete se i vratiti, a prije odlaska u vrtić, dobro je poticati i osamostaljivanje djeteta, savjetuje psihologinja Ines Knežević

Prvi odlazak u vrtić velika je promjena u vašem i životu vašeg djeteta. Vrtić je okruženje u kojem će dijete razvijati socijalizaciju i komunikacijske vještine, zato ne morate brinuti o tome što sve zna raditi, primjerice prepoznaje li slova i brojeve. No, odlazak u novo okruženje i upoznavanje novih lica kod mnoge djece budi osjećaje poput straha i negodovanja.

Psihologinja Ines Knežević iz zagrebačkog Dječjeg vrtića Duga, smatra da čudesan lijek protiv tuge i straha koje mnoga djeca osjećaju kod dolaska u jaslice ili vrtić ne postoji, ali mnogo se toga može učiniti da se taj prijelaz od kuće do jaslica djetetu učini manje stresnim.

Razdvajanje i upoznavanje novih ljudi

Što možete učiniti? "Skrivajte pred djetetom predmete i to tako da ih lako može naći (igrajte se ku-ku igre). Malo dijete ne može zadržati vašu sliku u pamćenju. Kad vas ne vidi, to je za njega jednako kao da ne postojite. Ovakve igre pomažu vašem djetetu da shvati da ćete se i vi, kad odete, opet pojaviti", savjetuje psihologinja i dodaje da je dobro navikavati dijete na odlaske i dolaske, rastanke i ponovne susrete.

"Kad vježbate razdvajanje recite svom djetetu da odlazite u drugu sobu i da ćete se brzo vratiti. Iako možda ne razumije vaše riječi, razumjet će vaše geste i intonaciju. Ako zaplače, ponovite da se brzo vraćate, pa to i učinite, smiješeći mu se. Postepeno produžavajte vrijeme svoje odsutnosti i vaše dijete će naučiti da ćete se vratiti i da je sasvim uredu to što vas ponekad nema", objašnjava. Što češće nakratko odlazite i vraćate se, vaše dijete će imati više povjerenja u vas i vaš povratak.

Ako vaše dijete kreće u jaslice, tijekom mjeseci koje prethode polasku u jaslice pozivajte prijatelje u vaš dom i polako navikavajte svoje dijete na upoznavanje novih ljudi. Psihologinja preporučuje da pozovete nekoga u svoj dom kako bi se poigrao s vašim djetetom, dok ste vi zauzeti drugim obavezama u kući.

Novi dnevni ritam

"Vodite dijete na nova mjesta gdje može ostvariti kontakte sa svojim vršnjacima (parkovi, igrališta, pješčanici). Potičite osamostaljivanje djeteta u svakom pogledu. Neka uči piti iz čaše, koristiti se žlicom... sve će mu to olakšati boravak u jaslicama kada vi nećete biti blizu", predlaže psihologinja i naglašava da nikako ne biste smjeli prijetiti djetetu rečenicama poput:

"Vidjet ćeš kad budeš išao u vrtić! Tamo će te naučiti redu!", jer tako samo možete prestrašiti dijete i stvoriti odbojnost prema vrtiću. "Ohrabrite dijete, istaknite pozitivno, npr. 'Čekaju te djeca, igračke, bit će ti zabavno'", kaže psihologinja.

Ako je vaše dijete starije, prošećite povremeno s njim oko vrtića, razgovarajte o vrtiću i zajednički se radujte skorom polasku. U vrtiću se od djeteta očekuje sposobnost suradnje s drugom djecom, ali i slušanje uputa odgajatelja. Stoga psihologinja Ines Knežević predlaže da prihvatite, gradite i njegujte komunikaciju povjerenja i suradnje s odgojiteljicama i ostalim zaposlenicima vrtića.

Jedna od novosti u životu djeteta zasigurno je i promjena dnevnog rasporeda. "Učinite djetetov dnevni raspored što dosljednijim i predvidljivijim. Iako dijete jasličke dobi nema osjećaj za vrijeme i ne zna gledati na sat, ono počinje usvajati dnevne rasporede i to mu daje dodatnu sigurnost u koju se može pouzdati", zaključuje psihologinja.

Više o vrtiću i jaslicama potražite u specijalu "Vrijeme je za vrtić"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.