Vrtić 10. travnja 2024.

6 važnih lekcija o novcu koje moraš naučiti svoje dijete

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novac nije nešto o čem rado razgovaramo s djecom, a najčešće je razlog potpuno neosnovan – mislimo da se s djecom o tom ne razgovara. No, istina je potpuno drukčija.

Kad je generacija današnjih roditelja bila u ulozi djece, o novcu se, gotovo u pravilu, nije razgovaralo s djecom. Jer – oni su djeca, zašto bi morali znati išta o novcu. No, pokazalo se da je to zapravo vrlo loša praksa. Čak je i u anketi koju smo nedavno objavili, provedenoj na jednom portalu, upravo to bila jedna od stavki koju milenijalci zamjeraju svojim roditeljima – nedovoljna financijska pismenost.

Možda te zanima... Džeparac djeci nemoj davati kao nagradu za kućanske poslove Školarci

Istina je da se odnos i postupanje s novcem uči odmalena i kada djecu naučimo upravljati novcem, činimo dobru stvar za njihovu budućnost. Alexa von Tobel financijski je planer i investitor, a napisala je dvije knjige o novcu za odrasle. Također je i majka troje male djece, a za portal Mother.ly istaknula je ove važne lekcije koje bi trebalo svako dijete savladati.

Ona ističe: „Novac nije nešto što treba obožavati, ali nije ni nešto što treba zanemariti. Bez obzira na to koliko novca imate, pametno razmišljanje o tome kako novac funkcionira može biti veliki spas – pa čak i supermoć – dok naša djeca odrastaju.“

7 načina da naučiš djecu o novcu

1. Stvori zdrave asocijacije vezane uz novac

To je nešto što svi možemo učiniti danas: počni stvarati zdrave asocijacije vezane uz novac sa svojom djecom. Dijete treba novac povezivati s pozitivnim stvarima. Na primjer, treba djetetu pomoći da poveže marljivi rad, zarađivanje novca i korištenje tog novca za stvari koje ih jako vesele. Alexa von Tobel smatra da djecu treba čak naučiti jednostavnim novčanim mantrama:

Novac je nešto čime mogu upravljati

Novac je alat koji mi pomaže živjeti svoj život

Bit ću jak i pažljiv sa svojim novcem

2. Postavi novčane ciljeve

Svi mi imamo važne ciljeve u našim životima koji nas motiviraju. Neki od tih ciljeva su kratkoročni, a neki dugoročni. Odgođeno zadovoljstvo je jedna od ključnih vještina koju djeca moraju naučiti. Moraju naučiti da danas odvoje novac za nešto u čemu mogu uživati u budućnosti. To može biti i na obiteljskoj razini: možda kasica prasica može biti fond za sljedeći obiteljski odmor. Neka djeca sama odrede ciljeve, pa zajedno odredite kasice za te ciljeve.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

3. Potakni ih da zarađuju

Kad djecu odmalena učimo da zarađuju na ispravan način, to može pozitivno utjecati na njihovo samopouzdanje, tako što će im pokazati da su bistri i sposobni. Ako već dobivaju džeparac, možda bi mogli i zarađivati? Razmisli, postoje li vještine koje imaju ili stvari koje ih zanimaju? Možda vole peći, pa ih možeš potaknuti da peku kekse i prodaju? Na moru djeca često skupljaju i traže školjke pa prodaju. Možda im ide pletenje narukvica…

4. Potakni njihove navike štednje

Usporedi djecu s malim vjevericama i reci im da moraju biti jednako vrijedni kad je u pitanju novac. Svaki put kad zarade novac, potakni ih da nešto odvoje kako bi imali novca za svoje buduće ciljeve.

5. Nauči ih metodi 50/20/30

Ovo je vrlo važna stavka koju bismo i sami mogli nekad ponoviti i usvojiti. Ovo je jednostavan alat za proračun koji nam je na raspolaganju: pravilo 50/20/30.

  • 50% novca koji zaradiš treba ići na ono što moraš platiti/imati
  • 20% novca odlazi na štednju za budućnost (vjeverice)
  • 30% možeš potrošiti na svakodnevne želje i zabavu – na primjer sladoled s prijateljima

Kad dijete dobije novac - bilo kao rođendanski dar ili zaradu - potakni ga da ga podijeli ovako.

6. Otvori bankovni račun

Ako dijete još nema bankovni račun, razmisli o tome da mu otvoriš tekući račun (račun na koji redovito stavlja novac i s njega) i štedni račun (račun za novac koji planira pohraniti na dulje razdoblje).

Možda te zanima... Sarah Jessica Parker odgaja djecu tako da znaju što znači zaraditi novac Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.