Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. veljače 2024.

Buntovna i tvrdoglava djeca imaju veće šanse postati uspješni ljudi

Foto: Pixabay
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uspjeh buntovne djece u odrasloj dobi mogao biti rezultat njihove sebičnosti i stavljanja vlastitih interesa na prvo mjesto

 Roditelji često ne razumiju zašto su njihova djeca nerazumno tvrdoglava, neposlušna i buntovna te misle da je problem u načinu na koji ih odgajaju. Teško je razumjeti razloge osporavanja roditeljskog autoriteta, no mjesta brizi zapravo nema. Prema istraživanju objavljenom na ResearchGateu, djeca koja su vrlo tvrdoglava i buntovna, odnosno koja manje slušaju odrasle, imaju više šanse da u budućnosti postanu uspješni ljudi. Istraživanje je pratilo razvoj 3000 djece u dobi od osam do 12 godina, i to u razdoblju od 1968. godine pa sve do danas.

Možda te zanima... 9 znakova koji pokazuju da imaš drsko dijete Vrtić

Znanstvenici su bilježili sve podatke o njima, poput kvocijenta inteligencije, socioekonomskog statusa, obiteljske situacije, dnevnih aktivnosti i školskih ocjena, kao i njihove stavove i ponašanja. Kad su nakon godina istraživanja sumirali sve podatke, znanstvenici su došli do spoznaje da su se tvrdoglavci i buntovnici bolje snašli u današnjem svijetu od djece koja su bila uzorna i poslušna.

 | Author: Pixabay Foto: Pixabay

Studija je pokazala da djeca koja su obično prkosila autoritetu imaju tendenciju da propituju stvari koje se događaju oko njih i razmišljaju izvan granica. Znanstvenici su utvrdili da im je to buntovništvo davalo neku kreativnu prednost kad su u pitanju bile nove ideje ili pokretanje posla. Oni koji su se smatrali pobunjenicima, neposlušnima i tvrdoglavima u djetinjstvu bili su kasnije postavljeni na važne položaje unutar različitih kompanija te zarađuju više novca od onih koji su imali bolje ocjene i bili discipliniraniji u djetinjstvu.

Prema analiziranim varijablama, znanstvenici su utvrdili da je uspjeh buntovne djece u odrasloj dobi mogao biti rezultat njihove sebičnosti i stavljanja vlastitih interesa na prvo mjesto. Budući da ne poštuju pravila koja im se nameću, postaju stručnjaci prilikom pregovora i traženja bolje plaće te ih tvrdoglavost uvijek tjera da traže najpovoljniju opciju za sebe.

Možda te zanima... Kako disciplinirati tvrdoglavu djecu kod koje kazne ne pale? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.