Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. rujna 2013.

Imate li povjerenja u 'tete' iz vrtića?

vrtić
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako biste izbjegli ili riješili probleme s odgajateljima, o kojima pišu i mame u našem forumu, pročitajte što savjetuje odgajateljica Maša Basara, predsjednica riječke Udruge odgajatelja Osmijeh

S polaskom u vrtić, odgajateljice dobivaju važno mjesto u životu vašeg djeteta, a vi se možda pitate kakve će one biti prema njemu, hoće li ga dobro čuvati i brinuti se o svim njegovim potrebama... Jedna mama u našem forumu, u temi Tete u vrtiću podijelila je svoju zabrinutost:

"Čula sam svakakve priče i o super tetama koje klinci obožavaju, ali i o lošim tetama, koje se ne bave djecom i samo piju kavu, viču na djecu, kažnjavaju ih na svakakve načine. Čak sam čula za jednu tetu iz vrtića u koji će ići moje dijete da po "zaslugama" dijeli čvrge… Ako je to zaista istina, ne želim da ju moj sin dobije. Mame s iskustvom, da li se uopće mogu promijeniti tete odnosno vrtićke grupe ako iz nekog razloga nismo zadovoljni i kako na to reagiraju u vrtiću?", pitala je katarinaV.

Iskustva s različitim 'tetama'

Druga čitateljica, korisničkog imena suncemamino opisala je svoje iskustvo: "Mi smo u početku bili zadovoljni s tetama sve dok jedna nije otišla na porodiljni, pa onda druga i tu počinju problemi. U grupi u koju je išlo moje dijete stalno su se mijenjale tete raznih osobnosti, karaktera pa čak i granica, ono što je jednoj teti bilo prihvatljivo, drugoj je bilo neprihvatljivo i dijete mi je bilo totalno zbunjeno i više nije htjela u vrtić. Jedno vrijeme kada sam dolazila po malu u vrtić, pitala bi koliko je jela, spavala, jedna teta bi mi rekla da super jede i spava, a druga teta, sutradan, da u zadnje vrijeme i ne jede baš i da kasno zaspi i prva se probudi. Pitala sam se što se događa i izgubila povjerenje u njih. Uglavnom, moja mala više nije u toj grupi, nismo razgovarali s tetama jer mislim da time ne bi ništa dobili, već smo "potegli vezu" a kao razlog smo naveli mijenjanje teta. Sada smo zadovoljni, u novoj grupi sa stalnim i dobrim tetama."

Mnogi su roditelji ipak dobro "kliknuli" s odgajateljicama, kao mama PeggySue, koja kaže: "Mi smo jako zadovoljni s tetama i mislim da je moj sin dobio dvije najbolje tete u vrtiću", ili mama Rozalija koja je na našoj Facebook stranici napisala: "Moje dijete ima tri godine, sada starta s jednom tetom iz jaslica i dolazi druga nova koju još nije vidio. Svi su super i stvarno im se divim na svemu što rade, najviše na potpori roditeljima."

Druga strana: Što je važno odgajateljima?

Budući da su iskustva roditelja različita, zanimalo nas je kako na sve to gledaju odgajateljice, koji su problemi s kojima se one suočavaju i što smatraju ključnim za dobre odnose s roditeljima. Odgajateljica u Dječjem vrtiću Rijeka Maša Basara, koja je ujedno predsjednica riječke Udruge odgajatelja Osmijeh, istaknula je kako su u tom odnosu najvažniji povjerenje, strpljenje i komunikacija.

"Kada pomislimo na odnos roditelja i odgajatelja, ključni pojam koji se nameće je povjerenje. Naravno, ono se gradi s vremenom, obostranim trudom, otvorenošću i zalaganjem. Ponekad u taj odnos već u startu uđemo oprezno i s predrasudama, jer smo čuli ili pročitali nečija negativna iskustva. Pokušajte to izbjeći i krenuti optimistično zajedno s vašim djetetom u novu zajedničku pustolovinu. Kao i obitelji, tako su i vrtići, ali i odgojne skupine, različiti i potrebno je vrijeme za međusobno upoznavanje i prihvaćanje. Budite otvoreni i vjerujte da će odgajatelji učiniti sve da se vaše dijete što prije prilagodi novoj situaciji koja je na dobrobit njegova razvoja i učenja", poručuje Maša Basara.

Dodaje kako u tom procesu roditelji trebaju biti strpljivi, jer je odgajateljima tijekom prvih mjesec dana najvažnije upoznati dijete, prepoznati njegove specifičnosti i potrebe. "Možete nam i pomoći ukazujući nam na omiljene igre i aktivnosti svoga djeteta, posebnosti kod hranjenja ili uspavljivanja i slično. Nemojte se ljutiti ako smo zamijenili hlačice ili ne možemo pronaći omiljenu igračku. I to se može spriječiti tako da na primjer označite odjeću, obuću i sve što vam je važno. Dječja sigurnost i socioemocionalna stabilnost su nam u početku prioriteti", objašnjava odgajateljica.

Potrudite se da komunikacija bude što jasnija

Kao najveći i najčešći problem, posebno u razdoblju prilagodbe, ističe nedovoljno jasnu komunikaciju između roditelja i odgajatelja. To ipak ne smatra neobičnim, jer je normalno da prvi dani prođu u ozračju uzbuđenja, nesigurnosti i straha od nepoznatog. Roditelji tada imaju puno pitanja, a odgajatelji malo vremena za kvalitetne razgovore, posebno prilikom dolaska i odlaska iz vrtića. Maša Basara zato roditeljima savjetuje da unaprijed pripreme što konkretnija pitanja i izbjegnu ona općenita, poput 'Kako je bilo danas?'. Umjesto toga, bolje je da se usmjere na ono što ih najviše zanima: osnovne biološke potrebe, samostalnost, odnos s drugom djecom, igru i slično. 

A što kada se ipak pojave problemi, kada roditelji nečim nisu zadovoljni? "Ako ste zbog nečega zabrinuti ili nezadovoljni nemojte to potiskivati", poručuje odgajateljica iz Rijeke, "obratite se odgajatelju, ukažite mu na to i zamolite za pojašnjenje ili savjet. Slobodno iznesite svoja očekivanja, a odgajatelj će vam pojasniti koliko su ona realna ili nerealna u određenom periodu. Održavajte razinu komunikacije u kojoj se problemi rješavaju otvoreno i bez zamjeranja. U svim vrtićima postoje individualne informacije s roditeljima van neposrednog rada s djecom na kojima možete podrobnije i puno mirnije saznati od odgajatelja sve što vas zanima."

Više o vrtiću i jaslicama potražite u specijalu "Vrijeme je za vrtić"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.