Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 13. svibnja 2016.

6 savjeta za bolju komunikaciju s djetetom

Roditelji razgovaraju s djetetom
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca često provjeravaju koje su vaše granice, odgovaraju vam, bezobrazna su, namjerno krše pravila…

Djeca često provjeravaju koje su vaše granice, odgovaraju vam, bezobrazna su, namjerno krše pravila… Kako vas ne bi doveli do ruba živčanog sloma, udahnite duboko i pročitajte naše savjete.

1. Zadržite pribranost

Upamtite da o vašoj reakciji ovisi daljnji odnos s djetetom – hoće li biti pozitivan ili negativan. Ukoliko budete previše blagi, “ludovanje” bi se moglo pogoršati. Ako ste suviše strogi, dijete će se osjećati sputano, a to može kasnije dovesti do problema u komunikaciji s drugima. Ono tijekom ispada proživljava jake emocije, pa vikanje, prijetnje i rečenice poput: “Kako se usuđuješ, ja sam ti majka”, samo može pogoršati situaciju.

Stručnjaci savjetuju da duboko udahnete, izbrojite do deset i dobro razmislite poboljšava li to što namjeravate reći zaista stvari. Najbolje je da mu kažete kako ćete pričati poslije, kada se oboje “ohladite”. Naravno, to i napravite, najgore je ako dijete pomisli da su to “prazne prijetnje”.

Poslušna djeca imat će probleme u ljubavnim vezama

2. Pronađite pravi uzrok

Odgovaranje roditeljima nije uvijek odraz trenutne situacije, pravi razlog može biti u nečemu što nije u vezi s tim. Možda ima probleme s prijateljima u vrtiću ili školi, pa se “istresa” na roditelje. To ćete primijetiti ako se vraća nervozno iz vrtića ili poslije škole. Ostanite pribrani i postavite izravno pitanje: Je li se nešto dogodilo u školi (vrtiću)? Kad dođete do izvora problema, lakše ćete ga riješiti.

Prepoznajete li u sebi svoje roditelje?

3. Odredite granice

Vaše poslušno dijete bilo je dobro do jučer, a danas odgovara: “Skini mi se s vrata”… Možda samo ponavlja ono što je čulo i ne shvaća da je to nepristojno. Klinci često čuju svoje prijatelje kako odgovaraju roditeljima i žele ih oponašati, kažu psiholozi. Zato recite da je u redu da kaže da je ljuto, umorno, ili mu trenutno nije do priče. Ali, naglasite da vikanje i drskost nisu opcije.

4. Objasnite posljedice

Kada kažete djetetu kakvo ponašanje i koje fraze su neodgovarajuće, objasnite i kakve će biti posljedice ako prijeđe granicu. To može biti gubitak određenih privilegija, dodatni kućni poslovi koje će morati napraviti, raniji odlazak u krevet… Neka unaprijed zna koje su moguće kazne kako ne bi bilo nikakvih iznenađenja. Budite dosljedni, držite se pravila, to je jedini način da pokažete da ste ozbiljni.

Kako naučiti dijete da vas ne prekida dok razgovarate telefonom?

5. Pazite što i kako pričate

Bitno je da vi budete uzor najmlađima. Oni uče tako što oponašaju to što su čuli i vidjeli, prije svega kod kuće. Ako roditelji imaju oštar ton u razgovoru, mislit će da je to u redu. Potrudite se s poštovanjem odnositi se prema članovima obitelji, prijateljima, susjedima čak i kada mislite da dijete nije u blizini (male uši često čuju sve).

6. Pohvalite ljubaznost

Obratite pažnju na to kada je dijete ljubazno, zahvalno i učtivo, nemojte propustiti pohvaliti ga. Time pokazujete odobravanje takvog ponašanja, a djeca se osjećaju lijepo kada uvide da mama i tata primjećuju kako su dobri.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.