Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. kolovoza 2013.

Kako se zbog polaska u vrtić osjeća vaše dijete?

djevojčica tužna
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Plakanje, agresivnost, povlačenje u sebe, buđenje tijekom noći, odbijanje hrane, mokrenje u krevet... moguće su reakcije djeteta u danima i tjednima nakon polaska u vrtić. Što nam time zapravo želi poručiti i kako mu možemo pomoći?

"Zbog polaska u jaslice ili vrtić dijete se često osjeća osamljeno, zbunjeno i napušteno. Teško mu je razumjeti razlog ostanka u u nepoznatom okruženju. Njegova svakidašnja ravnoteža je narušena, što dovodi do promjena u ponašanju", kaže Tina Mijat, psihologinja u zagrebačkom Dječjem vrtiću Vedri dani. Ona nam je opisala kako izgledaju uobičajene reakcije djeteta koje se tek treba prilagoditi na boravak u vrtiću:

Tijekom procesa prilagodbe dijete može plakati prilikom spremanja za vrtić, kod odvajanja od roditelja i tijekom boravka u grupi; protestirati, burno reagirati, imati napadaje bijesa, biti razdražljivo, napadati, biti bezvoljno ili pak povučeno. U pravilu, u podlozi agresivnog ponašanja, kao što je griženje i udaranje, zapravo je frustracija od previše socijalno-emocionalnih zahtjeva, među kojima su poruke 'budi dobar', 'podijeli s drugima', 'slušaj'; ili frustracija jer dijete nije dobilo što je htjelo. Moguće reakcije su i buđenje tijekom noći, ne govorenje o događajima iz vrtića...

Općenito su neka djeca sklonija reakcijama na fiziološkom planu poput odbijanja hrane, odmora, zadržavaju stolicu i sl., a druga su sklonija reakcijama u vanjskom ponašanju, kao što su plač, agresivnost ili  pasivnost. Jedna od mogućih reakcija je i regresija u ponašanju – vraćanje na nezrelija ponašanja na inače slabijim djetetovim točkama, pa dijete na primjer ponovo počne mokriti u krevet, sisati prst, tražiti dudu i slično.

Reakcije se mogu javiti odmah ili danima kasnije

"Takve promjene u ponašanju", objašnjava psihologinja"prolaznog su karaktera te su normalne reakcije u procesu prilagodbe. One će nestati kada se dijete prilagodi novoj sredini, to jest kada se bude osjećalo sigurno. Kod većine djece reakcije se javljaju odmah na početku, a kod neke nakon 2-3 dana ili čak nakon tjedan dana boravka u jaslicama ili vrtiću, kada dijete shvati da će vrtić postati njegova svakodnevnica. Te reakcije će trajati sve dok dijete i njegov odgojitelj ne uspostave socio-emocionalnu vezu i povjerenje. Prilagodba je gotova kad dijete počne spontano izražavati svoje osjećaje, potrebe, misli i aktivno sudjelovati i pokazivati interes za aktivnostima u skupini."

A kako djetetu pomoći da se nosi s ovom velikom promjenom i vlastitim burnim osjećajima koji ju prate? Tina Mijat ističe kako je važno ne omalovažavati strah i tjeskobu djeteta, već ga poticati da kaže što ga muči i da pita kad nešto treba.

"Poruke kojima ćete pomoći djetetu su, na primjer: 'U redu je plakati kad si tužan', 'Kako ti mogu pomoći?', a svakako izbjegavajte usporedbe s drugom djecom, zabrane, naredbe i pitanja poput 'Jesi li bio dobar?' Potrebno je biti strpljiv, imati razumijevanja za djetetova ponašanja, za ono što čini i govori, kako se osjeća. Dajte vremena djetetu, neka razgovor o vrtiću bude na njegov poticaj", savjetuje psihologinja. 

Roditeljima također preporučuje da isplaniraju zajedničko vrijeme s djetetom nakon dolaska iz jaslica, odnosno vrtića, s puno opuštajućih igara i maženja, te da ne uvode nove promjene u djetotovom životu u ovom razdoblju, jer će sam vrtić djetetu biti velika novost i s njom će imati puno posla.

Više o vrtiću i jaslicama potražite u specijalu "Vrijeme je za vrtić"!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Miki42
    Miki42

    Evo, ja sam majka četverogodišnjaka koji je najprije bio u jaslicama, a lani kada je počeo u vrtić i promjenom teta u vrtiću opet počeo noću mokriti u krevet. Mislili smo da je možda upala mjehura,ali pregledom se ustanovilo da je fizički s njim sve u redu.To je trajalo dobrih par mjeseci, točnije do ljeta.Nakon toga, cijelo ljeto je bio kod kuće i prestao je mokrit. Sada već tri dana ide u vrtić i opet po starom. Stalno govori da mu je u vrtiću lijepo. Nemam pojma, valjda će proći.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.