Vrtić Oni su najbolji! 28. rujna 2021.

6 važnih vještina i životnih lekcija koje dijete nauči u vrtiću

Djeca u vrtiću
Foto: Shutterstock Djeca u vrtiću nauče kako raditi s vršnjacima, kako stvarati prijateljstva, kako dijeliti i kako surađivati s drugima

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrtićko doba može biti jedno od najuzbudljivijih iskustava u životu tvojeg djeteta. Iako je svaki vrtić drugačiji, postoje neke nevjerojatne vještine i lekcije koje dijete nauči bez obzira u koji vrtić ide

Iako mnogi roditelji često misle kako su pisanje svog imena ili brojanje jedne od najvažnijih vještina naučenih u vrtiću te kako akademske vještine omogućuju početnu prednost jednom kada djeca krenu u školu, mališani u vrtiću uče mnoge važne životne vještine i lekcije, a neke od najvažnijih su sljedeće:

1. Socijalne vještine

Djeca u vrtiću nauče kako raditi s vršnjacima, kako stvarati prijateljstva, kako dijeliti i kako surađivati s drugima. Vrtić je često djeci prva prilika za stvaranje povjerenja izvan obitelji, što je velika stvar za svako dijete. Kod kuće, djeca možda imaju braću i sestre, susjede ili bratiće i sestrične s kojima se redovito igraju, ali u vrtiću upoznaju novu djecu koju na neki način sami moraju pridobiti. Sve socijale vještine koje dijete nauči u vrtiću koristi mu na mnoge načine kasnije u životu, uključujući:

Možda te zanima... Emocionalne i socijalne vještine određuju djetetovu budućnost: Kako roditelji mogu pomoći Vrtić
 • otkrivanje vlastitog identiteta u okruženju grupe
 • učenje empatije prema drugoj djeci
 • učenje kako riješiti sukob između vršnjaka
 • učenje utjecaja negativnog ili agresivnog ponašanja prema vršnjaku
 • izgradnja odnosa
 • kooperativna igra
 • osjećaj zajednice 

Biramo najbolju ekipu iz vrtića! Prijavite naj odgojitelje i pokažite nam zašto su najbolji!

2. Emocionalni razvoj

Učiti dijeliti i igrati se s drugima također njeguje zdravi emocionalni razvoja djeteta. Mala djeca razvijaju se na mnogo načina, uključujući i emocionalno. Ljudi su puni emocija: tuga, sreća, ljutnja, a sve te emocije mogu doći i otići u valovima. Djeci nije uvijek lako kontrolirati svoje osjećaje, a kamoli ih razumjeti. Učenje kako označiti i nositi se s tim emocijama od velike je važnosti, ali zahtijeva dosta vremena. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Francuska metoda odgoja: Kad su se moja djeca počela prepirati, jednostavno sam gledala i čekala

Mnogi novi osjećaji pojavljuju se tek u vrtiću i dijete mora naučiti kako se nositi s njima. Također, vrtić pruža savršenu situaciju kako bi djeca saznala na koji način njihove emocije utječu na vršnjake. Emocionalni razvoj uključuje sposobnost rješavanja problema i nošenje sa snažnim osjećajima na društveno prihvatljiv način. Kod kuće, djeca mogu naučiti kako je u redu eksplodirati i bacati se po podu od bijesa, ali u vrtiću će im reakcija njihovih vršnjaka i stručnih odgojitelja pomoći da nauče kako se bolje nositi s takvim osjećajima.

12 vještina koje većina djece usvaja do pete godine

3. Struktura 

Iako se struktura može naučiti i kod kuće, za većinu djece vrtić je prvo mjesto na kojem moraju surađivati u grupnom okruženju svojih vršnjaka i odgojitelja. Slušati pozorno, pristojno pitati, slijediti određene upute osnove su djetetove sposobnosti nošenja sa strukturiranim okruženjem kakvo ga uostalom čeka kasnije u životu. Ono najbolje u vrtiću je što djeca sve to uče kroz igru i zabavu. Zbog toga djeca u ranoj dobi uče prednosti praćenja i slušanja, kao i o pozitivnoj interakciji s autoritetima.

vrtić djevojčica pisanje Možda te zanima... Kako se djeca u vrtiću pripremaju za školu? Vrtić

4. Kvalitetni temelji za školu i akademske vještine

Od vremena kada vaše dijete ima tri do vremena kada navrši pet godina, njezina/njegova jezična vještina uvelike napreduje jer prosječno dijete od, oko 900 riječi, dođe do 2.500 riječi! Broj riječi koje dijete može identificirati i pouzdano ih koristiti, povećat će vrijeme provedeno u vrtiću. 

vrtić | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prije nego što vaše dijete nauči čitati i pisati, moraju najprije naučiti slova i zvukove. U vrtiću, djeca nauče napisati svoje ime, čak iako to ponekad izgleda poput škrabotine, više nego poput pravih slova. Nadalje, djeca se nauče osjećati ugodno s različitim zvukovima, a nauče i osnovne brojeve koje će im zasigurno olakšati početak u školi. Djeca u vrtiću sudjeluju u igrama koje se vrte oko podudaranja, razvrstavanja i brojenja. Sve to daje djeci beskrajnu izloženost znanju koje im najviše treba i zbog svega toga osjećaju uzbuđenje zbog učenja uz svoje vršnjake, stvarajući ljubav prema učenju od ranih godina.

Sve što je potrebno za uspješan život djeca uče već u vrtiću

5. Kognitivne vještine

Kognitivne vještine vašeg djeteta brzo se povećavaju, a upisom djeteta u vrtić, još više potičete ovaj razvoj mozga. Sve što izaziva dijete da dublje razmišlja, istražuje, postavlja pitanja i rješava probleme, jača kognitivno funkcioniranje. U vrtiću i predškoli, vaše dijete suočava se s mnogim izazovima koji su posebno formulirani da bi bili zabavni, a istovremeno poboljšavali sveukupne kognitivne reakcije djeteta.

6. Razvoj motoričkih sposobnosti

Djeca su zauzeti mali ljudi, trčkaraju uokolo dobar dio dana, a u vrtiću će se dječja energija iskoristiti za produbljeni razvoj motoričkih sposobnosti. Motoričke sposobnosti vašeg djeteta pomažu im da se utrkuju po igralištu, podignu olovku i njišu se po penjalici. Aktivnosti kojima se djeca bave u vrtiću povećavaju i jačaju motoričkih sposobnosti i to na vrlo zabavne načine. Kreativni rad i korištenje ručica, fizičke grupne igre, rad sa škaricama - sve su to aktivnosti koje omogućuju razvoj dobro usklađenih motoričkih sposobnosti kod djece, poput koordinacije ruke i očiju te ravnoteže.

Lego Možda te zanima... Razvoj motoričkih sposobnosti djeteta kroz igru Vrtić

Osim navedenih vještina, mališani uče bezbroj drugih korisnih stvari, a neke od njih su:

 • Koncentracija i fokusiranje: Budući da mališani često imaju problema s koncentracijom i pažnjom, vrtić je izvrsno mjesto gdje će uz mnoge aktivnosti naučiti sjediti mirno u krugu, slušati priče i koncentrirati se i fokusirati na igru i zadatke
 • Izmjenjivanje i dijeljenje: Ukoliko dijete nema braće i sestara, vjerojatno će tek u vrtiću naučiti dijeliti stvari s drugima i izmjenjivati se, a stalna interakcija s drugom djecom pomoći će djetetu da vrlo dobro usvoji te vještine

dijete, škola, vrtić, torba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 • Odvajanje: Većina djece doživjet će neki stupanj nervoze i tjeskobe zbog odvajanja od roditelja, posebno u onim prvim danima i tjednima - prilagodba na vrtić je normalan proces, a iako ćete se možda na početku osjećati loše zbog toga, podsjetite se da djetetu na taj način uvelike pomažete
 • Samopomoć i učenje samostalnosti: Većina djece u vrtiću nauči puno o samopomoći i ono što su dotada možda radili samo njihovi roditelji, sada rade oni samostalno. To uključuje svakodnevne sitnice poput odijevanja jakne, zatvaranja zatvarača, raspremanje ruksaka, pospremanje pribora, vezanje cipela, ali i neke vještine u kupaonici koje možda prije nisu sami prakticirali

Lidlova robna marka Lupilu nudi bogat i kvalitetan asortiman za mališane: hranu, pelene, kozmetiku, odjeću, omekšivače i deterdžente. Na Lidlovoj web stranici lupilu.hr, namijenjenoj prvenstveno mladim obiteljima, možete pronaći mnoštvo edukativnih i zanimljivih informacija. Za portal pišu etablirani stručnjaci – liječnici specijalisti i nutricionisti, kao i mame blogerice koje dijele svoja svakodnevna iskustva i daju vrijedne savjete. Lidl Hrvatska nedavno je pokrenuo suradnju svog brenda Lupilu s istaknutim hrvatskim pedijatrom, prof. dr. sc. Milivojem Jovančevićem, novim zaštitnim licem kampanje naziva „Sve što beba treba“. Kroz 12 epizoda serijala na Lidlovu Youtube kanalu, obrađuju se edukativne teme vezane uz majčinstvo – od prenatalne dobi djeteta do polaska u školu.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci