Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. kolovoza 2013.

Što mame i tate kažu o polasku djece u vrtić?

Azamat Nabiullin Ana Marija Šir s djecom
Foto: Goran Jakuš/PIXELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte kako nam je devet roditelja, čije smo osobne priče objavili na Klokanici, opisalo svoja iskustva s polaskom djeteta u vrtić. Ispričali su nam kako su njihova djeca reagirala, što je njima najteže palo, a što ih je ugodno iznenadilo...

Kata Novaković Radišić | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Strah je bio veći kod mame

Kada je njezin sin Lovre s godinu dana krenuo u vrtić, učiteljica Kata Novaković Radišić prilagodbu je, po svemu sudeći, podnijela teže od njega. "Jako sam se bojala prilagodbe jer moj sin baš nije volio jesti i jeo je isključivo usitnjenu hranu. No, kao i kod većine stvari u životu, pokazalo se da se neki problemi riješe sami od sebe i da se ne treba previše brinuti. Lovre je za dan, dva počeo jesti sve, a suprug i ja se nismo mogli načuditi", ispričala je Kata te dodala kako njezin sin ima divne 'tete' te da im polazak u vrtić vjerojatno zbog toga nije predstavljao neko tragično iskustvo.

Ela Breski obitelj | Author: Slavko Miđor/PIXSELL Foto: Slavko Miđor/PIXSELL

Dominik se odmah zaigrao

I sin Ele Breski, sada šestogodišnji Dominik, u jaslice je krenuo s godinu dana i brzo se prilagodio

"Kod nas uvijek ima puno ljudi u kući, s njim su uvijek bili i baka, djed, teta. On je bio naviknut na druge ljude. Kad smo ga vodili na prilagodbu u vrtić, čim smo otišli, on se zaigrao i njemu je sve to bilo normalno", rekla nam je Ela i dodala kako će zbog njezinog i suprugovog posla, vjerojatno i kćer Vanesa ići u jaslice kad navrši godinu dana.

Davor Tot kćerka Hana | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Najteže iskustvo od kćerina rođenja

Tata troipolgodišnje Hane, Davor Tot ispričao nam je da ga je njezin polazak u vrtić, kada je imala nešto više od godinu dana, do sada najviše pogodilo od kada se Hana rodila: "Mislim da je to za sve nas bilo najgore vrijeme. Svaki puta kada ostavite dijete u vrtiću imate osjećaj kao da ste ga izdali. Ona vas zove jer se boji, jer je ostala sama s nepoznatim ljudima i djecom, a vi okrenete leđa i otiđete jer što više odugovlačite to je teže i djetetu i vama. To odvajanje je svakako nešto što dijete mora proći, ali mislim da se to ne bi smjelo dogoditi prije 2. ili 3. godine", kaže Hanin tata.

Tina Perić | Author: Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

'Mama, zašto me ostavljaš?'

Slično kao Davoru, mami Tini Perić i njezinom sinu Vitu prvi dani vrtića bili su teški"Vito je tada imao godinu i dva mjeseca, samo je tražio svoju mamu, a ja sam ga morala ostaviti. Te uplakane okice, koje kao da govore 'Mama, zašto me ostavljaš', bilo je jako teško gledati", priznaje Tina.

Danas, kaže, Vito jako voli ići u vrtić iz kojeg donosi zanimljive priče koje sa zadovoljstvom prepričava, a ona svaki dan jedva čeka kraj radnog vremena da ga uzme iz vrtića i da se družimo.

Vesna Vukman sin Davor | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Drama je trajala tri tjedna

Jednako kako Nika, s 20 mjeseci u vrtić je krenuo i sin Vesne Vukman, maleni Davor.

"To mu je u početku bilo jako zabavno i interesantno. Prvi puta se nakon godinu i osam mjeseci odvojio od nas. Već smo mu bili dosadili. No, kada je shvatio da to nije samo igra i da za ozbiljno svaki dan mora ići u jaslice, počela je drama koja je trajala otprilike dva do tri tjedna", rekla nam je Davorova mama i dodala da je drama očito bila samo za njihove oči jer su im odgajateljice ispričale kako je Davor prestao plakati čim bi oni otišli.

Azamat Nabiullin Ana Marija Šir s djecom | Author: Goran Jakuš/PIXELL Foto: Goran Jakuš/PIXELL

Kćer nam je sama rekla da odemo

Azamat Nabiullin, prvak baleta u zagrebačkom HNK-a, rekao nam je kako su on i supruga violistica Ana Marija Šir kćer Sašu upisali u Montessori vrtić jer im se njihova odgojna metoda učinila najbolje usklađenom s njihovim stavovima o roditeljstvu. "Radi se s tim malim mozgovima, rezultati se vide. Odlično je to što u grupi ima djece s posebnim potrebama, tako da Saša više uopće ne primjećuje ako je netko drugačiji od nje. Prilagodba u vrtić je protekla super, nakon dva dana nam je rekla da odemo", ispričao je Azamat.

Tatjana Pavlic Blažon | Author: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

S tri godine djeca već sve razumiju

Kćer naše kolumnistice Tatjane Pavlic Blažon, u vrtić je krenula s tri godine i prilagodila se u roku par dana. 

"Jednostavno zna da mame i tate idu na posao, a djeca u vrtić", kaže Tatjana.

Marija Krpina s kćerkama Zibom i Lejlom | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Otkrivanje nove dimenzije izvan obiteljskog kruga

Iako njezina dvogodišnja kćer Ziba još nije krenula u vrtić, prenosimo vam i izjavu slikarice i diplomirane modne dizajnerice Marije Afshari Krpina, jer ima zanimljiv pogled na moguće probleme koji se mogu javiti tijekom prilagodbe: "Ako ne prođe sve dobro na početku, to samo znači da joj treba malo više vremena. A potom slijedi uživancija, upoznavanje jedne nove dimenzije u kojoj više nisu samo mama, tata i seka već cijela ekipa slatke, čudesne dječice." 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.