Vrtić Igre za djecu 16. kolovoza 2023.

Obiteljski odmor čini djecu sretnom dugo nakon što završi

Foto: Freepik ; Obiteljski su odmori prijeko potrebni
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bilo da idete s klincima na more, putovanje izvan zemlje ili na obiteljski vikend izlet u blizini - znanost tvrdi kako su obiteljski odmori i njegove prednosti neprocjenjive

Nedavno istraživanje pokazuje kako su obiteljski odmori prijeko potrebni. Oni čine našu djecu, ali i nas - sretnijima i grade čvršću vezu i uspomene

Taj veliki dar iskustva, kao što je obiteljski odmor, dokazan je kao prosocijalni dar povezivanja - veći nego bilo koje materijalno vlasništvo, stoji u istraživanju provedenom na Sveučilištu Toronto. "Iskustveni dar izmamljuje emocionalnu reakciju kada ga primatelji konzumiraju, poput uzbuđenja na adrenalinskoj avanturi, uzbuđenja na koncertu ili mirnoće wellnessa te je puno intenzivnije emocionalan od bilo kojeg materijalnog vlasništva", govori autorica istraživanja Cindy Chan i dodaje kako je iskustvo, posebno ono obiteljsko iskustvo - najveći dar povezivanja

Zašto je važan obiteljski godišnji odmor?

Ne samo da nas iskustvo obiteljskog odmora zbližava s djecom, također čini cijelu obitelj sretnijom još dugo vremena nakon što odmor završi. Istraživanje je otkrilo kako je pola ispitanika naglasilo obiteljske odmore kao najdražu uspomenu iz djetinjstva, a druga polovica je naglasila kako su im obiteljski odmori pružili sretne uspomene koje će zauvijek ostati u njihovom sjećanju. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

John McDonald, direktor dobrotvorne organizacije Family Holiday Association koja omogućuje odmor obiteljima s lošim imovinskim stanjem, tvrdi kako je obiteljski odmor poput utočišta sreće. "Kada su obitelji suočene s teškim životnim situacijama, takve uspomene mogu biti jako moćne, a imamo li takve uspomene - sposobni smo pristupiti problemima iz potpuno drugačije i pozitivnije perspektive", govori. 

Možda te zanima... 10 super ideja za obiteljski izlet u Hrvatskoj Školarci

Odlazak iz doma i put prema drugačijem okružju nije samo zabava za djecu već ih može učiniti pametnijima. Obiteljski odmori mogu biti poput 'pojačivača' za dječji mozak s obzirom da im omogućuje novo i obogaćeno okružje. "To 'obogaćeno' okružje omogućuje nova iskustva koja su jako važna za socijalnu, fizičku, kognitivnu i osjetilnu interakciju", objašnjava dr. Margot Sunderland, dječja psihoterapeutkinja. 

"Ukoliko birate između toga da djetetu kupite tablet ili neku drugu materijalnu stvar i toga da ga odvedete na obiteljski odmor - uzmite u obzir snažan utjecaj povezivanja i razvoja koji takvi odmori omogućuju. Takve uspomene ne mogu se mjeriti ni sa kakvim materijalnim posjedom", dodaje psihoterapeutkinja. 

Možda te zanima... 20 najboljih jadranskih plaža za roditelje s djecom Vrtić

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Osim toga, igra na plaži, planinarenje ili kampiranje aktiviraju mozak na način da se oslobađaju oksitocin i dopamin. "Oni smanjuju stres i aktiviraju osjećaje pune topline, kao i optimizam. Na taj način obitelji zapravo emocionalno napune svoje baterije", objašnjava dr. Sunderland. 

5 aktivnosti za podizanje svijesti cijele obitelji

Zapamtite, ne trebate otići na daleko putovanje kako biste uživali u prednostima obiteljskog odmora. Bilo da planirate brzinski izlet na jezero ili nekoliko dana na moru - rezultati su isti: Sretnija i povezanija obitelj - a, to su neprocjenjive vrijednosti

Možda te zanima... Zašto s djecom ne biste trebali putovati u inozemstvo? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.