Školarci Slobodne aktivnosti 17. lipnja 2018.

Počeli su praznici: Trebate li pustiti djecu da se dosađuju?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogim roditeljima ljeto predstavlja i novi izazov. Što raditi tijekom ljeta? Kamo ići? Pustiti ih da se odmaraju ili ipak ponavljati?

Marija Jurić, školska psihologinja, kaže kako je vrlo važno da se djeca tijekom ljetnih praznika dobro odmore.

Možda te zanima... 10 super ideja za obiteljski izlet u Hrvatskoj Školarci

"Smatram kako je važno i malo zaboraviti na školsko gradivo. S djecom je korisno razgovarati o postignutom uspjehu, što je moglo bolje ili drugačije, no djeci je važna i igra te odmak od gradiva. Ne treba im prigovarati i kažnjavati ih zabranom aktivnosti zbog eventualnog školskog neuspjeha. Djeca uče kroz igru i zato je važan predah od učenja i ispunjavanja zahtjeva u smislu rokova", pojašnjava psihologinja Jurić. 

Ponavljanje pred početka

No približavanjem nove školske godine, dodaje, u redu je pripremiti se za školu, ponoviti neke vještine, poput čitanja i pisanja, kako bi se dijete ponovno priviknulo na obaveze. Kvalitetnom komunikacijom roditelji mogu postići da dijete bude svjesno eventualnih propusta i da iduću nastavnu godinu započne s postavljenim ciljevima.

čitanje ljeto dijete Možda te zanima... Kako djeca mogu 'učiti' dok su na praznicima? Školarci

I psihologinja Petra Matković kaže kako brojna istraživanja pokazuju da će djeca tijekom praznika zaboraviti dio onoga što su naučili jer neće imati dnevnu školsku rutinu. Najviše pate čitanje i tablice množenja.

Planiranje dana

"Roditelji strahuju zbog toga pa djeci unaprijed najavljuju učenje i ponavljanje, rade plan koji je često teško ispuniti. Umjesto toga, ljetni praznici idealna su prilika za učenje vještina daleko od uobičajene rutine i ponavljanja", kaže psihologinja Matković. Ističe kako je blagotvorno već samo provođenje opuštenijeg i kvalitetnijeg vremena s obitelji

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

S obzirom na to da završetkom škole djeca odjednom dobiju pregršt slobodnog vremena, nije nevažno isplanirati kako će dijete provesti duge ljetne dane. Mnoga djeca jedva čekaju praznike kako bi imala više vremena za aktivnosti koje ih vesele, no izazov je kad djeca nemaju viziju što će raditi i kako će provoditi dane.

Što s djecom preko praznika?

"Zaposleni roditelji imaju grižnju savjesti jer ne provode dovoljno vremena s djecom, no važno je pokazati interes za njihove želje i što kvalitetnije provoditi zajedničko vrijeme. Korisno je pitati ih što bi željeli raditi i što ih veseli. Odmor može biti i pasivan i aktivan", pojašnjava Jurić. 

Neke od mogućnosti su pohađanje različitih kampova, ljetnih radionica, tečajeva, odlazak u prirodu ili na bazen. Uz različite aktivnosti i sadržaje, dodaje Jurić, važno je djeci osigurati i neku obavezu kod kuće jer tako stječu radne navike.

Dosada je dobra

Treba im dati mogućnost izbora kako bi spoznali vlastite interese i želje. Mogućnost izbora aktivnosti pridonosi dječjoj samostalnosti, razvoju slike o sebi, a roditelji su tu da daju podršku. 

Možda te zanima... Mamina odluka: 'Evo zašto ovog ljeta ne radimo ništa' Školarci

"Često je djeci i dosadno, no ne treba zato brinuti. Dosada je korisna jer nakon nekog vremena djeca otkriju svoje interese, spoznaju sebe i svoje želje, maštaju i razmišljaju. Dosada potiče kreativnost i znatiželju", kaže Jurić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.